Autor Wątek: Woda chlapie do środka komory silnika  (Przeczytany 1598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Woda chlapie do środka komory silnika
« dnia: 10 Lutego 2024, 16:43:13 »
Dzień dobry,
zwróciłem już na to uwagę wcześniej, ale zaczyna mnie to martwić. W miejscu lampy od strony kierowcy woda dostaje się dalej w trakcie jazdy, kiedy pada na trasie.
Chlapie na skrzynkę bezpieczników i trochę mnie to martwi. Tutaj dwa zdjęcia, jednak już po tym jak trochę przetarłem auto w środku.
https://imgur.com/a/Nbi3UZI
Piasek jest na lampie (widać piasek na lampie), na skrzynce bezpieczników do koła niej oraz pokrywie klapy. Macie jakiś pomysł, czy nie ma się czym przejmować?
Auto posiadam od dwóch miesięcy, to śruba trzymająca uziemiania pod skrzynką łapie rdzę.

W poniedziałek będę przy okazji w ASO to będę pytał, tylko nie wiem co z tego wyjdzie.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: Woda chlapie do środka komory silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2024, 17:46:39 »
Dzień dobry,
zwróciłem już na to uwagę wcześniej, ale zaczyna mnie to martwić. W miejscu lampy od strony kierowcy woda dostaje się dalej w trakcie jazdy, kiedy pada na trasie.
Chlapie na skrzynkę bezpieczników i trochę mnie to martwi. Tutaj dwa zdjęcia, jednak już po tym jak trochę przetarłem auto w środku.
https://imgur.com/a/Nbi3UZI
Piasek jest na lampie (widać piasek na lampie), na skrzynce bezpieczników do koła niej oraz pokrywie klapy. Macie jakiś pomysł, czy nie ma się czym przejmować?
Auto posiadam od dwóch miesięcy, to śruba trzymająca uziemiania pod skrzynką łapie rdzę.

W poniedziałek będę przy okazji w ASO to będę pytał, tylko nie wiem co z tego wyjdzie.
Po obu stronach masz gumowe odbojniki, może są za wysoko ustawione. Zobacz czy przednia uszczelka dobrze przylega do maski.
Generalnie super szczelnie i tak nigdy nie będzie.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2024, 18:44:53 »
Woda nie przelatuje tam gdzie jest uszczelka, tylko idealnie nad lampą. Tam jest wolna przestrzeń w obudowie lampy, prędzej jak sam sobie uszczelkę zrobię, ale ktoś chyba zaprojektował te otworowanie w górnej części lampy.

Te odbojniki jeszcze zobaczę.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2024, 19:57:56 »
Ja tam widzę śliczne, czyściutkie elementy silnika, żadnego piasku, czy brudu, wody. Nie wiem, co ty pokazujesz na tym zdjęciu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2024, 20:31:55 »
Ja tam widzę śliczne, czyściutkie elementy silnika, żadnego piasku, czy brudu, wody. Nie wiem, co ty pokazujesz na tym zdjęciu.
dobra imgur się zawiesił i nie wgrał drugiego zdjęcia.
https://images89.fotosik.pl/707/aaae8214f1e356ee.jpg
Najgorsze, że niepotrzebnie przetarłem to najgorsze, postaram się wrzucić lepsze zdjęcia.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2024, 21:23:58 »
Patrzyłem przed chwilą u siebie, poświeciłem latarką i też mam dziury nad lampami aż do komory silnika i pewnie też leci tam woda z piaskiem, ale nie zwracam na to uwagi. Woda ścieknie w dół i jest ok., a troszkę brudu nic nie szkodzi, i tak wszystko pod maska stopniowo się kurzy, więc czy to piasek, czy to kurz, jedno licho. Przetrze się czasem szmatką, żeby był połysk i jest git ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2024, 18:55:02 »
Dzisiaj przy okazji montażu haka zwróciłem na to uwag. Miałem rację jakaś spinka/zaczep puściła i zostało poprawione. Zobaczymy jak znowu spadnie deszcz i będę w trasie.

Offline Wojtek1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2026, 15:54:46 »
Cześć. Mam identyczny problem z moją Corolla TS. Czy możesz powiedzieć jakie zaczepy trzeba poprawić? W serwisie powiedzieli że Corolla tak ma i nic nie poprawili....
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2025

Offline p.i.x.e.l

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2026, 20:03:16 »
Miałem podobnie. Widać niewielką szczelinę na zdjęciu wrzuconym przez marianka, znajduje się powyżej otworu. I to właśnie przez nią wchodził u mnie syf i woda, ponieważ nadkole w tym miejscu niezbyt dobrze przylega do karoserii. Pomogło podłożenie cieniutkiej pianki od strony nadkola i problem został rozwiązany. Nie miałem w tym miejscu spinki, zresztą nie wygląda jakby miała tam być.

Offline Wojtek1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2026, 21:35:04 »
U mnie wygląda to tak:
https://zapodaj.net/plik-ZWbQ4DE9Yn
Widać zwłaszcza na masce. Moim zdaniem błoto dostaje się przez szczelinę nad reflektorem.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2025

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl