Autor Wątek: [E12 2003 sedan] Długie świecą cały czas niezależnie od położenia manetki  (Przeczytany 806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jamirq

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e12
Cześć

rano corolla mnie zaskoczyła. Po włączeniu świateł mijania pokazuje się kontrolka drogowych i również są one włączone. Nie ma znaczenia położenie lewej manetki z wyjątkiem, gdy ją minimalnie (1-2 mm) zbliżę do siebie to się światła drogowe się wyłączają.

Bezpieczniki 10 i 11 sprawdziłem. I nie wyglądają na uszkodzone. Na ten moment odłączyłem fizycznie kostki od żarówek. Kontrolka na desce cały czas świeci na niebiesko.

Macie jakieś, pomysły co może być przyczyną?

- Manetka? Ponieważ jest jedno położenie kiedy światła gasną.
- bezpieczniki pomimo, że wyglądają ok?
- czy są jakieś dodatkowe przekaźniki, które mogły ulec uszkodzeniu?

Na ten moment nie mam za bardzo szans na wizytę u elektryka i staram się ogarnąć temat samodzielnie.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
1. Najpierw sprawdź przekaźniki
2. Potem pozostaje demontaż manetki i sprawdzenie jej połączeń wewnętrznych.

Ale zajrzyj może POD manetkę, może zaraz obok niej jest jakieś przetarcie i napięcie podawane jest na przekaźniki.

Niestety teraz nie sprawdzę C schematu który przekaźnik odpowiada za długie.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline jamirq

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e12
dzięki, sprawdzę po pracy.

Czuję, że bardziej manetka jest winna ponieważ można ją ustawić w pozycji kiedy światła się wyłączają, a nie jest to pozycja dla niej neutralna.

Gdyby przekaźnik był walnięty wówczas działanie na manetce mogłoby mieć nadal wpływ na odcinanie zasilania żarówek?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl