Autor Wątek: Check AWD - RAV 4 IV Gen (XA40)  (Przeczytany 2354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fdcasa

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav 4 XA40
Check AWD - RAV 4 IV Gen (XA40)
« dnia: 16 Lutego 2024, 17:29:26 »
Witam,

Mam powtarzający się problem z moją RAV4 (IV gen 2014 XA40).

Od 4-5 miesięcy ciągle zapala się kontrolka silnika, trakcji i check AWD.

Dodam, że pierwszy raz błąd pojawił się po wymianie przednich klocków hamulcowych i akumulatora.

Sprowadzony pierwszy raz wyglądał jakby przyczyną problemu był wtryskiwacz nr 3 i został wymieniony.

Problem pojawił się ponownie i tym razem błąd wydawał się być związany z wtryskiwaczem numer 1 (PO201 injector circuit/open - (cylinder A).

Wtryskiwacz został wymieniony i problem pojawił się ponownie.

W tym momencie wymieniono również sterownik i problem pojawił się ponownie po kilkuset kilometrach.

Dzisiaj zabrałem samochód do salonu Toyoty i powiedziano mi, że problem dotyczy wtryskiwacza numer 1, ten sam błąd co dwa miesiące temu.

Szczerze mówiąc nie wiem już co robić, czy to możliwe, że diagnostyka komputerowa jest błędna? Do kogo mogę się zwrócić?

Z góry dziękuję każdemu, kto może mi pomóc.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Check AWD - RAV 4 IV Gen (XA40)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2024, 20:07:52 »
Do kogo mogę się zwrócić?

A może na forum Toyoty można by spróbować? :). Ktokolwiek sprawdził wiazke elektryczną? (pytanie retoryczne)
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2024, 20:17:17 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2024, 21:29:47 »
Miałem zbliżony problem, komputer pokazywał różne błędy. Efekt był zawsze taki sam… silnik gasł (nawet na autostradzie przy 140 km/h) i wywalało bezpiecznik komputera. ASO nie ogarnęło tematu, pomógł elektryk. Wiązka biegnąca „na silniku” była dociskana przez tą plastikową pokrywę z czasem się przetarła i robiło się zwarcie.

Offline fdcasa

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav 4 XA40
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2024, 14:08:45 »
Jak dla mnie silnik właściwie się nie wyłącza i pracuje płynnie, oczywiście powyżej 120-130 km/h i pod górę czuć brak napędu na cztery koła.

Będę musiał spróbować jeszcze raz sprawdzić okablowanie i instalację i zobaczyć czy dobry elektryk coś poradzi.

Obawiam się, że mechanicy poprzestają na tym, co mówi diagnostyka komputerowa, nie badając innych możliwych problemów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl