Autor Wątek: Oświetlenie: światła mijania  (Przeczytany 10677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC ComfortTech
Oświetlenie: światła mijania
« dnia: 17 Lutego 2024, 23:26:14 »
Cześć
Niedługo odbiorę swój model YC w wersji Comfort+Tech i są w nim światła projektorowe.
Jak one świecą w porównaniu z LED'ami?
Jest jakaś znacząca różnica między nimi?
Wyczytałem również, że są tam jakieś egzotyczne żarówki HIR2.
Jakieś wasze opinie na ten temat?

pireus

• Gość
Odp: Oświetlenie: światła mijania
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2024, 10:36:56 »
Światła projektorowe to już historia oświetlenia, pozostała np. w Toyocie. Składają  się one z układu zwierciadła i soczewki  i zapewniały stosunkowo dobre oświetlenie drogi przy niewielkich rozmiarach lampy,. Następnie były lampy ksenonowe, biksenonowe, i współcześnie ledy w coraz bardziej rozbudowanych wersjach z najnowocześniejszą , jaką są  obecnie reflektory laserowe.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2024, 10:56:47 »
Przepaść.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2024, 11:07:30 »
Wszystko to kwestia indywidualnych preferencji :) niektórzy twierdzą, że te ledowe nie świecą w deszczu. Osobiście nie uważam żeby tak było. Trzeba było sprawdzać zanim zamówiłeś :p

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2024, 11:21:06 »
Dzięki za odpowiedzi, nie mam z tym problemu że światła są na żarówki, po prostu byłem ciekaw.
Obecnie jeżdżę jeszcze KIA Ceed IIFL'2014 i tam są też chyba podobnego typu światła ale na żarówki H7. Świecą kiepsko, choć zdaję sobie sprawę że kijanka swoje lata ma i możliwe że to  "starość nie radość". Podejrzewam, że w nowym jeździku będą tak czy siak lepsze ;P
Pozdrawiam wszystkich

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2024, 12:56:34 »
W razie czego zawsze można założyć żarówki o podwyższonej jasności - za cenę szybszego przepalania oczywiście.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2024, 13:04:59 »
Lampy projektorowe to ogólnie nazwa konstrukcji lampy z soczewką i odbłyśnikiem i mogą być halogenowe, ledowe, ksenonowe i biksenonowe(wówczas jest ruchoma przysłona która formuje wiązkę dla świateł mijania. Najprostsza wersja jest z żarówką h7. I raczej nie można powiedzieć że to przeszłość bo wiele aut ma takie reflektory różniące się jedynie źródłem (i geometrią odbłyśnika/soczewki dostosowanymi do źródła). Wadą jest duża strata światła na przysłonie (mam np porównanie soczewek z normalnymi odbłyśnikami w t tym samym aucie i soczewki świecą gorzej). A druga wada zwłaszcza przy halogenach -ze względu na małe rozmiary środek takiej lampy mocno się nagrzewa i odbłyśniki szybciej się wypalają. Przy ledach jako źródło światła nie powinien to być problem
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2024, 13:07:08 wysłana przez marx50 »

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2024, 10:43:22 »
Odpowiadam sobie sam.
W moim odczuciu światła na tych żarówkach świecą bardzo dobrze. Widoczność jest wyraźnie lepsza niż Kia Ceed II czy Clio 3. Dobrą robotę robią automatyczne światła drogowe.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2024, 10:54:47 »
To ja z doświadczenia napiszę Ci, że HIR2 nie kupisz na stacji benzynowej a i nie każdy sklep motoryzacyjny będzie miał je na stanie. Są drogie bo kosztują 100zl za sztukę.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2024, 11:10:27 »
Odpowiadam sobie sam.
W moim odczuciu światła na tych żarówkach świecą bardzo dobrze. Widoczność jest wyraźnie lepsza niż Kia Ceed II czy Clio 3. Dobrą robotę robią automatyczne światła drogowe.
Ale pytałeś o coś innego
Jak one świecą w porównaniu z LED'ami?
Jest jakaś znacząca różnica między nimi?
Jeżeli te świecą bardzo dobrze , to ledy, w/g Twojej terminologii będą świeciły fantastycznie. Wszystko zależy od punktu odniesienia.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2024, 11:31:25 »
Pewne jest tylko to, że światło LED będzie miało inną barwę w stosunku do standardowej żarówki HIR2.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2024, 13:41:54 »
To ja z doświadczenia napiszę Ci, że HIR2 nie kupisz na stacji benzynowej a i nie każdy sklep motoryzacyjny będzie miał je na stanie. Są drogie bo kosztują 100zl za sztukę.

Albo dołożyć 1,14zł i kupić 13szt na zapas za te 100zł :-)

https://allegro.pl/oferta/zarowka-halogenowa-hir2-9012-12v-55w-px22d-do-toyota-rav4-aygo-avensis-14840755567

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2024, 14:37:21 »
Używam tanich, chińskich żarówek i raczej nie polecam. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że zniszczyły mi reflektory i pojawiły się charakterystyczne "jajka" na załamaniu linii odcięcia. Obserwując pobór prądu w Hybrid Assistant wygląda jakby żarówki pobierały po 100W każda a nie 55W. Być może stopione wtyczki żarówek to wina zwiększonego poboru prądu. Po pierwszym ich zamontowaniu było czuć swąd palonego plastiku.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2024, 18:43:50 »
Mi toyotowe ledy d.py nie urywają (zresztą tak samo jak citroenowe a zwłaszcza z seata leona) w porownaniu ze staroswieckim xenonem 35w to lipa. I automatyczne swiatla drogowe tez bez szału. Inżynierowie toyoty zreztą zakładają że użytkownicy yarisów mają dar noktowizji nie dając podświetlonych przycisków szyb i lampki podsufitki.Na szczesci chinczycy częściowo rozwiązali ten problem i odpowiednie artefakty idą już do mnie ich chińską pocztą. Tzn doceniam że ktoś sobie zadał trud zainstalowania tego w tak małym wozidle ale umiem sobie wlaczyc dlugie swiatla sam dokladnie kiedy potrzebuję. A tak to wjezdzam w ciemną dziurę (stały element mojej trasy na codzień) i zanim to się zastanowi to już dawno byly y manualnie wlączone. Niestety algorytmy algorytmami ale nie są doskonałe. Podobnie jak tempomat acc - fajnie trzyma idleglosc do pojazdu przede mną w korku ułatwia to życie ale potrafi rozpędzać nadal auto mimo że dwa auta wczesniej juz się świecą światła stopu i będzie hamowanko. Aż takie cwane to nie jest. Aczkolwiek uklad antykolizyjny juz raz dpkę uratował i asystem ruchu poprzecznego z tylu też mega przydatny.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 18:47:08 wysłana przez marx50 »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2025, 23:34:29 »
Światła projektorowe to już historia oświetlenia
Witamy nowe Aygo X HEV 2025 w którym Toyocie dalej chciało się kompromitować przez tworzenie i homologowanie halogenowego reflektora przedniego. Piszę tu bo wyszukiwałem znaczenie reflektora projektorowego by mieć pewność że to halogen i to jest pierwsza odpowiedź w Google ;)

Dodatkowa ciekawostka, podstawowa wersja Aygo X HEV nie ma oświetlenia bagażnika, czysta komedia razem z ceną 90k (na dzień dobry rabat do 83k, co jest niezgodne z prawem ale to norma dla TCE). Jest pakiet smart który zawiera jedynie czujniki parkowania oraz inteligentny (inaczej) kluczyk za 3k PLN i można go dopiero kupić do topowej Style, czyli najtańsze sensownie skonfigurowane Aygo X HEV kosztuje cennikowo 103k PLN, w wiecznym rabacie 96k PLN. Mniej niż 10k do Yaris Style, praktycznie tyle samo co full opcja MG3 HEV z 200 KM, po co to auto istnieje?
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2025, 23:46:43 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl