Autor Wątek: Wideorejestrator - podłączenie trybu parkingowego  (Przeczytany 3841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Wideorejestrator - podłączenie trybu parkingowego
« dnia: 26 Lutego 2024, 19:24:15 »
Cześć,

Przymierzam się do podłączenia kamerki z trybem parkingowym za pomocą hardwire kita i myślę o wpięciu się w bezpieczniki za pomocą bypassa.

Testowaliście takie rozwiązanie u siebie? Czy wpięcie się bypasses w bezpieczniki, to bezpieczne rozwiązanie dla instalacji?

A może czas pracy na akumulatorze i tak jest krótki i hardwire kit i tak szybko odcina prąd z akumulatora?

Jak prowadziliście kable, żeby nie utrudniały ewentualnego odpalenia kurtyn?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam,
YogiBear
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2024, 19:25:52 wysłana przez YogiBear »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wideorejestrator - podłączenie trybu parkingowego
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2024, 20:43:57 »
Hej,

Najlepszą radą jaką można udzielić to tryb parking=powerbank.
Czyzbys nie śledził forum i tematów z tym związanych? Wszak nie ma tygodnia by ten wątek się nie przewijał
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2024, 08:42:29 »
Cześć,

Przymierzam się do podłączenia kamerki z trybem parkingowym za pomocą hardwire kita i myślę o wpięciu się w bezpieczniki za pomocą bypassa.

Testowaliście takie rozwiązanie u siebie? Czy wpięcie się bypasses w bezpieczniki, to bezpieczne rozwiązanie dla instalacji?

A może czas pracy na akumulatorze i tak jest krótki i hardwire kit i tak szybko odcina prąd z akumulatora?

Jak prowadziliście kable, żeby nie utrudniały ewentualnego odpalenia kurtyn?

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam,
YogiBear

Jak mi to Michu (z forum) podłączył fizycznie to nie wiem (coś przy bezpiecznikach "było grzebane") ale z trybu parkingowego (mam tylko kamerkę z przodu) zrezygnowałem.
Raz, że aku, dwa, że wszelkie szkody parkingowe, które miałem i tak odbywały się tam gdzie kamerka (nawet mający tylną) nie bardzo ogrania.
Pozdro!

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2024, 00:21:24 »
W zestawie z kamerą dostępne są takie rozdzielacze do skrzynki bezpieczników - https://allegro.pl/oferta/4x-przejsciowka-do-skrzynki-bezpiecznikow-viofo-9640351018.

Który rozmiar jest właściwy dla Corolli z 2023?
Czy są jakieś modele mniejsze/niższe po zamontowaniu których da się założyć klapkę na skrzynkę z bezpiecznikami?

Pozdrawiam,
YogiBear

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2024, 10:11:49 »
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.msg746194.html#msg746194
Dzięki za linka. Bardzo przydatne informacje.
Z perspektywy czasu myślę, że teraz bym puszczał kabel do tylnej kamery dołem, progami, a nie dachem.
Co prawda więcej rozbierania ale unikamy wtedy okolic kurtyn powietrznych oraz anten od pilota keyless.

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2024, 23:52:55 »
Najlepszą radą jaką można udzielić to tryb parking=powerbank.

Poczytałem więcej na forum i rzeczywiście wydaje się to jedynym słusznym rozwiązaniem.
Upatrzyłem sobie  Cellink NEO5+ Slim 12V 4500mAh LiFePO4.

Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w temacie samochodowych powerbanków, proszę o Waszą opinię.
Czy to dobry jakościowo powerbank?
Jakie jest ryzyko pożaru spowodowanego tego typu urządzeniem? Kiedyś było glosno o samozapalających się Samsungach, a co dopiero taki spory akumulator latem w nagrzanym samochodzie?

A może powinienem brać pod uwagę inny model/markę?

Pozdrawiam,
YogiBear

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lutego 2024, 07:14:24 »
Ja kupiłem tego
https://allegro.pl/oferta/cellink-neo8-s-powerbank-7500mah-do-kamer-samochodowych-w-trybie-parking-14504513353
Większa pojemność od podanego przez Ciebie z możliwością powiększenia pojemności o kolejny powerbank.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lutego 2024, 09:09:45 »
A ja kupiłem taki: https://www.power-core.co.uk/products/6200lfp-hw.html
półtorej roku działa bez problemów z nagrywaniem jak i z akumulatorem 12V.
Ma zabezpieczenie tak przed zbyt wysoka jak i zbyt niską temperaturą, ładuje się od 0 do 100% w 60 min.
Teraz jest dostępna nowsza wersja o krótszym czasie ładowania 50 min.
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2024, 09:14:11 wysłana przez Markid »

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2024, 23:50:58 »
Ja kupiłem tego
https://allegro.pl/oferta/cellink-neo8-s-powerbank-7500mah-do-kamer-samochodowych-w-trybie-parking-14504513353
Większa pojemność od podanego przez Ciebie z możliwością powiększenia pojemności o kolejny powerbank.

Czytałeś instrukcję obsługi? W dziale Bezpieczeństwo, w punkcie 2, wyraźnie napisano "nie przechowuj w wysokich temperaturach (np. nagrzanym samochodzie)".
Trochę dziwnie to brzmi w odniesieniu do takie sprzętu, który latem będzie właśnie w nagrzanym samochodzie.
Samozapłon? Wybuch? Co wtedy z AutoCasco? Powiedzą, że nieoryginalne akcesoria używane niezgodnie z instrukcją i odszkodowania, ani samochodu nie będzie.
Może przesadzam, ale jak sobie przypomnę płonące Samsungi Note...

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2024, 08:46:12 »
To się tyczy do wszystkich powerbanków. Typowe zabezpieczanie się producenta/dystrybutora przed odpowiedzialnością jakby coś się jednak stało. Wszystkie powerbanki samochodowe mają mają takie same ogniwa litowo-żelazowo-fosforanowe, więc każdy w teorii może spuchnąć. Dlatego mają zastosowane zabezpieczenia: przed przeciążeniem, przed przegrzaniem, przed przepięciami, przed zwarciem, przed złą polaryzacją.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2024, 10:13:26 »
W smartfonach stosowane są baterie LiIon / LiPo, a w powerbankach samochodowych LiFePO4.
Obydwa mogą się palić, jednak te drugie są znacznie mniej podatne na uszkodzenia i samozapłon.
Ponadto LiFePO4 mają kilkukrotnie większą ilość cykli ładowania / rozładowania niż LiIon / LiPo.
To wyjaśnia dlaczego są stosowane w samochodach do wideorejestratorów.

ps. wiele osób się zastanawia dlaczego do kamerki kupować drogi powerbank samochodowy zamiast taniego powerbanku do smartfona,
poza kwestiami bezpieczeństwa jest jeszcze kilka różnic funkcjonalnych między tymi urządzeniami, które decydują o tym, że te drugie do samochodu się nie nadają:
- czas ładowania (1 godz vs kilka godz),
- możliwość równoczesnego ładowania baterii oraz zasilania kamery,
- samoczynne włączanie,
- automatyczne sterowanie trybem parkingowym w kamerze po wyłączeniu napędu auta,
- zabezpieczenia temperaturowe (zbyt wysoka jaki też zbyt niska temperatura).

Jeszcze wyższy poziom bezpieczeństwa gwarantują baterie LTO ale niestety są większe objętościowo (przy tej samej pojemności) oraz znacznie droższe od LiFePO4.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2024, 10:26:12 wysłana przez Markid »

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2024, 11:12:19 »
Macie jakieś doświadczenia z używaniem powerbanków samochodowych w upalnych okresach? Środek lata, samochód na parkingu pod lotniskiem, albo w jakimś gorącym kraju, np. Hiszpania, Włochy.

Puchną? Płoną? Inne przypadki?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2024, 12:08:07 »
Co roku w wakacje jeżdżę na południe Europy (HR, IT) - powerbank nie puchnie i nie wybucha. ;) przynajmniej do tej pory.
Z tym, że o ile to możliwe stawiam w cieniu. Nie zawsze się tak udaje - w poprzednim roku stał 2 tygodnie na otwartym terenie - przeżył.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl