Autor Wątek: Kierownica nie wraca w E9 :/  (Przeczytany 5557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szczepek_E-9

• Gość
Kierownica nie wraca w E9 :/
« dnia: 28 Lipca 2005, 10:27:25 »
Witajcie!
Od pewnego czasy zauważyłem że koła sie nie "prostują" po skręcie. układ chodzi ciężej, skręcając w lewo odczuwam też dziwne jakby prześlizgiwanie się,tzn. takie małe opory w miaręskręcania kierownicą. Czy to poważna sprawa? Mechanik na urlopie a ja chcęjeździć ale bojęsięzatrzeć - a może już oszło wszystko w cholerę. Zaglądałem pod machęale żadnych wycieków nie ma, nie wiem co może być przyczyną. HELP!!!  :modlitwa

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2005, 11:32:33 »
a masz servo w swojej??

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2005, 11:52:47 »
nie wiem dokładnie co to servo. Jesłi chodzi o wspom. kierownicy to nie ma :/ Jeśli nie o to chodzi to proszęo nauki :)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2005, 12:28:30 »
servo czyli wspomaganie...

dziwne - ja u siebie nie zwróciłem uwagi na to czy kiera wraca czy nie - ale raczej  tak skoro nie musze jej "odkręcać" w druga stronę

i nie wiem co to moze być

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2005, 12:43:51 »
Cytat: E9
dziwne - ja u siebie nie zwróciłem uwagi na to czy kiera wraca czy nie - ale raczej tak skoro nie musze jej "odkręcać" w druga stronę

no tak jest to skonstruowane że auto poruszając siędo przodu...e z reszta wiadomo. ale. tu nie ma zwrotnic jak w maluchu, które bez smatowania sięzacierały, jedynie co może byc to jakaś przekładnia, nie wiem :/

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2005, 13:42:46 »
U mnie wraca o czym mogłam siędoskonale przekonać wczoraj. Szczepek czy tym autem przed Tobą jeździł ktoś umiejący jeździć??

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2005, 14:04:33 »
Cytat: Madzia83
U mnie wraca o czym mogłam siędoskonale przekonać wczoraj. Szczepek czy tym autem przed Tobą jeździł ktoś umiejący jeździć??

:noTV  
nie mówmy o tym co było, nie mówmy o tym kto jak ma, bo to mi niestety nie pomoże, bojęsięzajechać układ kierowniczy, prosze o porady, co to może byc, moze sam dam radęto zrobic, klucz umiem trzymać w ręce  :lol:

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2005, 14:59:57 »
mówimy bo może ktoś ma podobnie ja ty i uzna że wszystko jest OK  8) a nie jest.

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2005, 15:54:18 »
Cytuj (zaznaczone)
mówimy bo może ktoś ma podobnie ja ty i uzna że wszystko jest OK

Hmm, wobec tego musze powiedziec że w normalnie funkcjonującym samochodzie koła wracaja do normalnego położenia tym szybciej i m więszą prędkośc ma pojazd - wynika to z konstrukcji zawieszenia, kąty itp. No chyba że cos w układzie kierowniczym albo i nie (jak sugeruje Tomasz) nie pozwala na ich powrót. Więc raczej nikt kto ma sprawny samochód nie powie że jest ok  :?
hmm,Wiem że chcecie pomóc ale co tu poradzić na taki dziwny problem, w sumie w takim aucie nie powinno byc takich jajek, jutro pojadędo mechaniora bo obawy mam spore czy czasem nie rozpierdziele czegos na amen.
 :wink:  :wink:  :wink:

tmx

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipca 2005, 18:25:06 »
Miałem kiedyś coś podobnego w peugocie 205.
Kierownicą dało sie krecić ale z duż7ymi oporami co jakiś czas (tak jakby cos było krzywe)
Winny okazał siękrzyżak na drążku przenoszącym obrót kierownicy na przekładnie kierwoniczą (bo ten drażek jest łamany czzsem nawet ze 2 razy) - konieczne było wymontowanie i wymiana krzyżaka - potem było ok. Jeżeli nie masz serwio to jest możliwe że ktoś lubił krecić kierownikiem w miejscu i do oporu i jeszcze troche - jak ja w dziecinstwie :)
Nie wiem jak to najlepiej sprawdzic myślęże podniesienie samochodu i pokrecenie na sucho coś powie.
Pozdro
TMX

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2005, 07:23:17 »
Cytat: szczepek_E-9
wobec tego musze powiedziec że w normalnie funkcjonującym samochodzie koła wracaja do normalnego położenia tym szybciej i m więszą prędkośc ma pojazd

trochęsięw trym nie zgodze bo np. gdy zawracam na światłach a więc muszęobrócić sięo dobre 180 i jadęna pierwszym biegu to prędkość jest minimalna a mimo wszystko kierownica szybko odbija i sama sięodkręca.

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipca 2005, 07:49:09 »
trochęsięw trym nie zgodze bo np. gdy zawracam na światłach a więc muszęobrócić sięo dobre 180 i jadęna pierwszym biegu to prędkość jest minimalna a mimo wszystko kierownica szybko odbija i sama sięodkręca.

Madzia83, masz rację, będzie odbijać szybko,ja nie mówiłem o zawrotnych prędkościach, w bo przy każdej prędkości koła sie prostują, spróbuj jednak zrobić ten manewr przy 2 razy większej prędkości (może nie przesadzaj z kątem żeby nie wyleciec z zakrętu:)) a zobaczysz że nie będzie ci łatwo utrzymać kierownicy 1 ręką nawet gdy będziesz siedziała w kubełkowym fotelu.
no ale porozmawiajmy o tym zasranym układzie. To co pisze tmx, to na pewno sprawdzębo co kuna moze w krótkim czasie spowodować takie opory w kręceniu kierowniczką.Mama nadzieje ze nie bedzie to wielki koszt.
 Zastanawiam sięteż czy cokolwiek wspólnego z tym wszyskim maja przeguby zewnętrzne, wydaje mi sie że nie ale kto pyta nie błądzi. U mnie jeden wyje przy skręcie w lewo co kwalifikuje go do wymiany :/

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2005, 09:14:17 »
nie takie drogie -TUTAJ 30 zł ale do jakiego modelu?? Poszukaj może w autach na części - w końcu mieszkasz w BB   8)

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2005, 09:35:36 »
w końcu mieszkasz w BB

8)  8)  8) mam to szczęście i zaszczyt 8)  8)  8)  8)
ale...
najpierw sprawdze czy to to, a może jakies inne propozycje. tomasz mi doradził że może to być zbieżność, gdyz jemu tez nie wracały w tym przypadku. Ja jednak mysle ze to nie to, bo przecież kierownica chodzi ciężej:/
p.s. a ty Madzia83, pracuj, a nie jakies toyoty.... :wink:  :wink:

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2005, 11:09:14 »
chodziło mi o to że ...mieszkasz w BB a iwęc rzut beretem do Jasienicy a Jasienica to...CZÊŚCI SAMOCHODOWE  8)

PS. Ja pracujęalw w tym upale muszęrobić krótkie przerwy  :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl