Autor Wątek: Camry 2.5 hybrid - gwizd podczas przyspieszania  (Przeczytany 3463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregorianin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry VIII
Camry 2.5 hybrid - gwizd podczas przyspieszania
« dnia: 27 Lutego 2024, 18:32:15 »
To jest mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich forumowiczów.
Nabyłem niedawno camry 2.5 hybrydę, 2020r, zastanawiam się nad jedną rzeczą. Otóż podczas przyspieszania, patrząc na wskazówkę ekonomizera, mniej więcej podczas przechodzenia ze strefy ECO do Power wydobywa się dość przyjemny, gwizd, zupełnie podobne do turbiny, może trochę bardziej metaliczny (turbo bardziej szumi).
Otóż ten gwizd w zasadzie nie jest jakiś bardzo głośny, ale nie wydaje się aby ktoś go przeoczył. Czy to jest normalne w tych samochodach?
Nie byłem jeszcze w serwisie, auto chodzi dobrze, ma moc, chodzi płynnie itd.

Dziękuję Wam z góry i pozdrawiam

Offline gregorianin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Camry 2.5 hybrid - gwizd podczas przyspieszania
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2024, 20:11:32 »
Może nie do końca gwizd to dobre określenie, raczej świst, jak wysokie obroty szlifierki elektrycznej albo coś takiego :)
Czasami na YT można coś podobnego usłyszeć na filmikach jak są lepiej nagrane, zatem wnioskuje że to nie jest jakiś odosobniony przypadek.

Offline gregorianin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2024, 19:45:01 »
tutaj dokładnie to samo słychać https://www.youtube.com/shorts/LBP4roKApeA zalecam słuchawki bo z głośniczków komputera (zwłaszcza laptopa) może nie być tego słychać.

Offline coctailzone4

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Camry
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2024, 17:17:09 »
To jest dźwięk pracy silnika elektrycznego.  :-) Wszystko jest w porządku  :cool:

Offline Aaddaamm

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Camry
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2024, 08:54:20 »
U mnie też ten dziwny gwizd i nic więcej z autem się nie dzieje. Czy kolega coctailzone4 może bardziej wyjaśnić?

Offline gregorianin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2024, 07:50:19 »
Koledze co prawda już napisałem wiadomość PW ale może będzie więcej osób szukających odpowiedzi.
Otóż moja piszczy, gwiżdże czy tam świszczy, zwał jak zwał, słychać to szczególnie w trybie manual gdzie kręci się silnik spalinowy, albo podczas agresywnego przyspieszania w każdym innym trybie. Nie tak dawno przejeżdżała koło mnie camry która też dość sprawnie się rozpędzała i słyszałem ten sam dźwięk. Na YT można spotkać podobny dźwięk w nagraniach lepszej jakości.
Aktualnie jeżdżę zastępczym samochodem, corollą cross 2.0 hybrid i ona też wydaje podobne piski do camry. Podobne i w trochę innych momentach, ale to też inny silnik jest.
Biorąc powyższe pod uwagę, sądzę że te auta / napędy po prostu tak chyba mają.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl