Autor Wątek: Ustawienie świateł AUTO - Verso 1.8 2015  (Przeczytany 6035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso 1.8 2015
Ustawienie świateł AUTO - Verso 1.8 2015
« dnia: 28 Lutego 2024, 11:10:10 »
Dzień dobry, stałem się szczęśliwym posiadaczem Toyoty Verso, rocznik 2015, silnik 1.8 (manual), co do wersji to auto jest sprowadzane z zagranicy, nie ma to do końca przełożenia na polskie nazwy z tego co sie orientuje (w Niemczech to podobno E-Type czy coś takiego).
Mam pytanie odnośnie ustawienia świateł AUTO - jak to ustawie to w dzień odpalają mi się tylko światła pozycyjne, po zmierzchu światła mijania + pozycyjne. Czy da się jakoś ustawić żeby zawsze było to mijania+pozycyjne? Wiem, że czujnik światła jest tam w okolicach lusterka wstecznego, nie wiem czy np. zaklejenie tego by pomogło? Tylko czy to nie spowoduje jakiś innych błędów typu również błąd w działania wycieraczek.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Ustawienie świateł AUTO - Verso 1.8 2015
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2024, 11:22:30 »
Włączają Ci się dzienne, nie pozycyjne. Wycieraczki nie są powiązane z czujnikiem świata, czujnik deszczu jest pod lusterkiem na szybie.  Żadnych błędów z tego powodu być nie powinno.
Dlaczego chcesz zawsze mijania?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2024, 11:29:32 »
Jak to dlaczego, przeciez taki jest wymóg polskiego prawa - żeby cały czas jechać na mijania. Nie mam u siebie świateł dzienne

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2024, 11:34:40 »
2015 rok - światła DRL być muszą w oryginale także masz dzienne

z tym prawem to może lepiej doczytaj
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2024, 11:44:26 »
Nie bardzo czaje w takim razie ustawień tych świateł:
1. jak biore OFF - nic sie nie świeci
2. jak biorę na samą górę (ikonka świateł mijania na pałąku) - zapalają mi się światła mijania i coś co do tej pory myslałem, że to światła pozycyjne (oba naraz się świecą)
3. jak biorę niżej na ikonkę świateł pozycyjnych - zapalają się te co myślałem, że są pozycyjne
4. jak biorę AUTO - w dzień jest tak jak w trybie 3., w nocy tak jak w trybie 2.

Idelnie byłoby mieć to na AUTO - wtedy przy gaszeniu silnika od razu mi gasną, przy rozruchu odpalają się. Tryby 2. i 3. wymagają tego, że ręcznie muszę wyłaczyć światła przy gaszeniu silnika (bo "pika")

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2024, 11:52:56 »
W instrukcji mam coś takiego (co pokrywa się z tym co napisałem, nie ma tylko info odnośnie czujnika, przynajmniej na tej stronie)

https://drive.google.com/file/d/17kLwbGckNGwJkA24DvmizbGBAlTU_Hxy/view?usp=sharing

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2024, 12:52:54 »
Czy w pozycji AUTO zapala ci się tył pozycyjne?
Sprawdź tak: po przełączeniu na AUTO sprawdź czy świecą też z tyłu. Jeśli nie, masz dzienne, jeśli tak, to masz faktycznie pozycyjne.
Wtedy warto dołożyć aftermarketowe dzienne i w pozycji AUTO, wszystko będzie hulać jak powinno ( o ile dobrze zostaną podłączone).
Mam samochod z takim rozwiązaniem "AUTO" które właśnie tylko działa na mijania (micra k12) ale to  rocznik 2005.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2024, 13:00:26 wysłana przez Krisman »

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2024, 12:54:56 »
OK postaram sie sprawdzić to jak będę miał chwilę, ale od razu mogę potwierdzić, że tak - auto nie na nasz rynek, bo sprowadzane z zagranicy.
Czy w takim razie da się jakoś ustawić żeby te mijania były cały czas? nie wiem, może jakoś zakleić ten czujnik żeby myślał, że cały czas jest noc?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lutego 2024, 15:12:24 »
Upewnij się że żarówki swiateł pozycyjnych/DRL są sprawne oraz że sprawdzasz światła (gdy pozycja na AUTO) w jasny dzień, odpalasz samochód, pokonujesz ze 20 metrów i wychodzisz sprawdzić te dzienne na odpalonym silniku
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lutego 2024, 15:15:01 »
OK dzięki, no ale to troche by było nielogiczne, bo w momencie ustawienia AUTO świecą mi na bank mijania no i te co jestem prawie pewny, że to pozycyjne naraz gdy jest ciemno. Gdyby to były światła do jazdy dziennej to chyba by nie było czegoś takiego, że świecą naraz.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lutego 2024, 15:20:50 »
Ale gdy jest AUTO a na zewnątrz jest jasno to mijania i pozycyjne się gaszą a załączają się dzienne 21W

Offline konp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2024, 15:22:03 »
Tak, tylko u mnie te jedne sie nie gaszą w ogóle - tzn. one świecą same (w dzień) lub one + mijania (po zmierzchu)

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2024, 15:24:27 »
Pozycyjne mają świecić jednocześnie z mijania.  Sprawdź w dzień co i czy się świeci  na Auto.
Z tyłu I z przodu.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2024, 15:26:04 wysłana przez Krisman »

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2024, 15:27:27 »
Jeśli w dzień świecą z przodu, a tył  nie swieci, to wszystko jest ok. Tylko sprawdź po ruszeniu i dopiero.

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2024, 16:31:53 »
Chłopie, weź stań na poboczu w jasnym miejscu i sprawdź kolejno co ci się pali, w zależności od położenia dźwigni. Miałem Verso z 2015, jako dzienne i postojowe z przodu służyły diody od wewnątrz świateł mijania. Różnica jest taka, że jako dzienne świecą tylko z przodu, jako postojowe również z tyłu. To jest zgodne z polskimi przepisami i tak możesz jeździć. Jeśli zaczyna padać, ściemnia się lub jest zamglenie a automat nie przełącza na mijania (mój był dosyć nieczuły mimo regulacji), musisz przełączyć ręcznie. To fajny samochód, jeździj i się ciesz i nie szukaj problemów na siłę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl