Autor Wątek: Czym zmyć fabę z SofTex  (Przeczytany 446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Czym zmyć fabę z SofTex
« dnia: 03 Marca 2024, 07:03:37 »
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu wybrudziłem kaptur w swojej kurtce srebrną farbą chloro-kauczukową. A, że kaptur podczas jazdy opiera się o zagłówek, dopiero wczoraj stwierdzłem, że cały zagłówej na fotelu kierowcy został wysmarowany wspomnianą farbą. Ponieważ zimą rano jest ciemno i po południu też dlatego nie zauważyłem tego wcześniej.

Czym to usunąć?
Welur po prostu wyszorowałbym rozpuszczalnikiem do takich farb. Przetestowałem rozpuszczalnik do farb chloro-kauczukowych w jednym miejscu na zagłówku. Farba trochę schodzi. Niestety papier, którym czyściłem zagłówek robi się niebieskawy do szarego, jakbym razem z farbą usuwał wierzchnią warstwę SofTexu. Po czyszczeniu powierzchnia jest lepiąca.

Ceny nowego zagłówka w ASO do RAV4 Adventure jeszcze nie sprawdzałem. Swoją drogą to w jaki sposób (gdzie) ustalić numer OEM wspomnianego zagłówka ?

Czy zaryzykować i solidnie wyszorować zagłówek rozpuszczalnikiem i potem zastosować jakieś farby do skór ? A może jakiś krem, żeby SofTex się nie lepił?

Dziękuję
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2024, 07:44:15 wysłana przez krzysp3 »

Offline pbmcc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Czym zmyć fabę z SofTex
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2024, 19:16:24 »
Może czymś dedykowanym do czyszczenia skóry? np. SAPHIR BDC Renomat? Używam tego do butów gdzie jest w stanie zmyć grubą warstwę wosku (w tym tzw. "mirror gloss") do zera i jeszcze farba nie schodziła (bo np. po acetonie troche schodzi). Oczywiście zawsze warto sprawdzić w niewidocznym miejscu jak działa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl