Autor Wątek: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?  (Przeczytany 19878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Marca 2024, 21:21:34 »
Tak.
Pozdro!

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Marca 2024, 21:33:46 »
ok., no, to w takim razie dokładnie nie wiem, do czego on służy, co pokazuje. Zdjęcie robione w czasie jazdy. Przyglądałem się temu paskowi całą drogę pilnując, żeby do rowu nie wjechać i jakoś nie mogę tego rozpracować. Może ktoś tu po zdjęciu wyjaśni dokładnie, do czego on służy? Ten zielony powyżej to wiem, jest bardzo przydatny, to wskaźnik mocy.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2024, 21:35:48 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Marca 2024, 22:08:44 »
A to nie jest wskaźnik poziomu naładowania baterii HV?

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Marca 2024, 23:41:26 »
Może ktoś tu po zdjęciu wyjaśni dokładnie, do czego on służy? Ten zielony powyżej to wiem, jest bardzo przydatny, to wskaźnik mocy.
Zielony pasek odpowiada aktualnej pozycji pedału przyspieszania,
Niebieski pasek to sugerowany zakres oddziaływania na pedał przyspieszania tak aby zachować ekonomikę jazdy, zmienia się  w zależności od aktualnych warunków jazdy.
W instrukcji jest to dokładniej opisane.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Marca 2024, 07:39:45 »
Wg instrukcji"

"Wyświetlacz zakresu jazdy ekonomicznej

Wyświetlany jako niebieski pasek reprezentujący sugerowany zakres oddziaływania na pedał∏ przyspieszenia, zgodnie
z warunkami jazdy, takimi jak przyspieszanie podczas ruszania lub normalna
jazda.
Wskazywane sugerowane przyspieszanie zmienia si´ w zależności od warunków jazdy, takich jak przyspieszanie
podczas ruszania lub normalna jazda"

Tylko, że "na moje oko" to jazda wg tych wskazań wcale nie jest taka ekonomiczna.

Tzn. jeździłem starając się paskiem zielonym (stopień naciśnięcia pedału gazu) nie przekraczać niebieskiego. Pomijając, że to średnio wygodne i bezpieczne bo co chwilę człowiek zerka na deskę rozdzielczą (na HUD niebieski się nie wyświetla), to nie widzę by było lepiej niż gdy się jeździ tylko starając się trzymać w polu eko + gdy tylko się da przechodzić na EV.

Jak jeżdżę tylko patrzeć na zielony na HUD + czucie i korzystając z dojazdów do świateł, zjazdów z górek, itp., (taki normalny, rozsądny sposób jazdy) to mam chyba lepsze wyniki niż gdy staram się patrzeć na ten niebieski dodatkowo.
Pozdro!

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Marca 2024, 09:24:26 »
Jak jeżdżę tylko patrzeć na zielony na HUD + czucie i korzystając z dojazdów do świateł, zjazdów z górek, itp., (taki normalny, rozsądny sposób jazdy) to mam chyba lepsze wyniki niż gdy staram się patrzeć na ten niebieski dodatkowo.

To oczywiste, że tak osiągniesz lepsze wyniki. Automatyka samochodu nie ma tych dodatkowych informacji, przy generowaniu tego niebieskiego paska, bierze pod uwagę tylko aktualne parametry pracy silnika, jego temperaturę, stan naładowania baterii itp.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Marca 2024, 09:25:44 »
Ale za to ecoscore jest lepsze w aplikacji :-)
Pozdro!

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Marca 2024, 10:33:57 »
A to nie jest wskaźnik poziomu naładowania baterii HV?

Nie. Ten pasek w czasie jazdy cały czas się zmienia, podobnie, jak ten zielony, tylko w mniejszym zakresie. Wskaźnik naładowania baterii jest w całkiem innym miejscu, na wyświetlaczu centralnym.

Tylko, że "na moje oko" to jazda wg tych wskazań wcale nie jest taka ekonomiczna.

Zgadza się. To podobnie, jak w manulanym Aurisie lampka, taki trójkącik, sugerująca zmianę biegów, która była całkiem nieprzydatna i w ogóle z tego nie korzystałem.
Ale teraz po tym, co tu piszecie, trochę już zaczynam sie orientować, do czego służy tern niebieski pasek. W sumie mało przydatny, taki sobie gadżet.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl