Autor Wątek: Auris 2 Problem z wrzuceniem 1 i 3 biegu  (Przeczytany 1909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Auris 2 Problem z wrzuceniem 1 i 3 biegu
« dnia: 07 Marca 2024, 17:35:25 »
hej!
Zastanawia mnie pojawiający się u mnie kilka razy w ciągu dnia problem z wrzuceniem 1 i 3 biegu
Auto to toyota auris 2 TS, przedlift, manualna skrzynia biegów.
Przebieg ~220 000, wymieniony w zeszłym roku wysprzęglik, sprzęgło, simmering na wale korbowym oraz olej w skrzyni biegów (pierwszy raz w historii tego auta).
Jedynka i trójka wchodzą z wyczuwalnym większym oporem, chociaż nie jest to permanentne, tylko pojawia się losowo, aczkolwiek dzisiaj na skrzyżowaniu jedyna weszła dopiero za 4 razem i zaczynam się niepokoić czy jakaś kosztowna naprawa się nie szykuje.
Jakieś pomysły co to może być? Bo odpowiedź Ten-Typ-Tak-Ma to nie do końca mnie przekonuje ;)

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 2 Problem z wrzuceniem 1 i 3 biegu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2024, 18:52:38 »
Przy tego typu objawach w Corolli 1.4 d4d E12 z manualem 5 biegowym umarły synchronizatory. Po rozbiórce wymieniłem jeszcze łożyska przy okazji jak skrzynia była na stole.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2024, 18:56:47 »
No tylko, że od dwóch dni jest spokój. Totalna losowość pojawiania się tego jest

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2024, 14:17:16 »
Potwierdzam u mnie Auris 2016 II  Lift HB  zdarza się to tez losowo. Pomaga ponownie wciśniecie sprzęgła - zauważyłem że zimą częściej to się zdarzało - stawiałem na olej ale przy przeglądzie wykluczyli to przejechałem się parę razy z serwisantem objawów brak.  Ale podobnie jak ktoś wyzęj stawiam na synchronizator - zgłaszałem to od przebiegu 15.000 i po paru razach machałem na to ręką. Cześciej problem występuje z jedynka z trójką bardzo rzadko.

Ostatni miesiąc przy przebiegu 1200 km może raz miałem w/w akcję.
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline marcin5945

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota yaris
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2024, 12:24:07 »
jaki silnik? mialem podobny problem w yaris III 1.4 d4d. W końcu rozleciał się synchronizator 1 biegu i nie dało się wbić 1 biegu całkowicie.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marca 2024, 12:32:58 »
jaki silnik? mialem podobny problem w yaris III 1.4 d4d. W końcu rozleciał się synchronizator 1 biegu i nie dało się wbić 1 biegu całkowicie.
1.6 132KM

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl