Autor Wątek: Układ hybrydowy w priusie 3 nie działa poprawnie  (Przeczytany 1957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zek00rek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius 3
Układ hybrydowy w priusie 3 nie działa poprawnie
« dnia: 07 Marca 2024, 23:53:06 »
Witam mam taki problem z Toyota Prius 3 2014r. Na wstępie zaznaczę ze posiadam trzy toyoty prius 3 generacji, także wiem jak powinien zachowywać się sprawny układ hybrydowy. Wszystkie problemy występują po ówczesnym rozgrzaniu auta i przejechaniu min. 15 km. Samochód zakupiłem jakoś z miesiąc temu z błędem P0A80 czyli bateria do wymiany, wymieniłem baterie i od tego czasu zrobiłem nim gdzieś około 5tyś km i błąd się nie pokazał ( i raczej się nie pokaże) ale cały czas mi nie  pasuje i widzę że hybryda nie działa tak jak powinna. Działanie hybrydy jest BARDZO zależne od temperatury na dworzu i ogrzewania w aucie (tak wiem że bateria jest mniej wydajniejsza w zimę itp i że ciepłe powietrze wydobywa się tylko i wyłącznie z silnika spalinowego). Dokładniej to wygląda tak że przy około 0 stopni na dworzu musi być gdzieś 18 stopni ogrzewania jeżeli jest więcej np. +20 stopni to już dużo rzadziej się przełącza na elektryka. Przy około 5 stopni na dworzu w aucie można sobie pozwolić na te 22 stopni, to auto w miarę normalnie się przełącza, ostatnio gdy było trochę cieplej około 10 stopni to nawet ogrzewanie na 24-25 można było dać. Ostatnio też przy 0 stopniach na dworzu ustawiłem ogrzewanie na 27 stopni ogrzewania przy rozgrzanym aucie przejechałem kilkaset kilometrów i ani razu się nie przełączył na hybrydę cały czas pracował silnik spalinowy i doładowywało baterie to tego stopnia że aż ją przeładowało do maxa na 8 kresek. Problem trochę się robi poważny z powodu przeładowania baterii, ponieważ może ja uszkodzić. Możliwe też że wymiana baterii nie ma nic z tym wspólnego ale opisałem całą sytuację dla jasności. Dodam jeszcze że w aucie jest silnik 1.8 od CHR 2018 rok, jeżeli to by coś pomogło.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
Odp: Układ hybrydowy w priusie 3 nie działa poprawnie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2024, 06:58:03 »
Ostatnio też przy 0 stopniach na dworzu ustawiłem ogrzewanie na 27 stopni ogrzewania przy rozgrzanym aucie przejechałem kilkaset kilometrów i ani razu się nie przełączył na hybrydę cały czas pracował silnik spalinowy i doładowywało baterie to tego stopnia że aż ją przeładowało do maxa na 8 kresek. Problem trochę się robi poważny z powodu przeładowania baterii, ponieważ może ja uszkodzić. Możliwe też że wymiana baterii nie ma nic z tym wspólnego ale opisałem całą sytuację dla jasności. Dodam jeszcze że w aucie jest silnik 1.8 od CHR 2018 rok, jeżeli to by coś pomogło.

Nie mam takiego doświadczenia z P3 i hybrydami jak Ty, ale według mnie ustawianie 27 stopni ogrzewania (rozumiem, że dmuchawa na full?) przy temperaturze 0 stopni na dworze zaraz po rozruchu auta to totalna masakra dla 12v aku i spalania. Układ potrzebuje bardzo dużo energii i ciepłoty, żeby coś takiego dogrzać do tak wysoko ustawionej temperatury i rzeczywiście może potrwać dłuższa chwila zanim spalinowy przełączy się na elektryczny. Logiczne jest, że wtedy automatycznie doładowuje się bateria a jak jeszcze dołożysz do tego ewentualny dłuższy zjazd ze wzniesienia, hamowanie i odzysk energii z tym związany to nic dziwnego, że bateria się 'przeładowuje'. Ja ogrzewanie mam nastawione na auto na 19.5 stopni i przez to wszystko rozgrzewa się powoli ale nie żre tyle energii i paliwa.

Offline Zek00rek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2024, 21:13:37 »
Gdy ustawiłem 27 stopni, auto było rozgrzane. Ja też nie ma zbyt długo do czynienia z hybrydami, to dopiero druga zima. Poprzedniej zimy jeździłem innym Prusem 3 i takiego problemu nie było, dlatego widzę że w tym coś nie gra. Dziś jeden mechanik powiedział żebym sprawdził termostat, być może nie trzyma temperatury. Raczej będę musiał wymienić go bo innej opcji nie widzę na tą chwilę.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2024, 11:57:45 »
Sorry, nie doczytałem, ze przejechałeś tak aż 'kilkaset kilometrów' myślałem, że chodziło o dosłownie kilka.
Rozumiem, że zrobiłeś tak jeżdząć po S-kach lub autostradach? Zakładam, że wiesz że P3 na elektrycznym silniku jedzie max 75 km/h i potem odpala spalinowy. Zakładam też, ze wiesz że za każdym razem jak przekroczysz pasek ECO na środku to też odpala się benzyna.
U mnie raz zdarzyło się tak, ze bateria naładowała się do 8 kresek, wtedy znienacka odpalił się spalinowy i dopiero po dłuższej chwili zgasł, a raz zdarzyło się tak, że bateria rozładowała się do 1 kreski i spalinowy działał cały czas, aż do momentu wyłączenia samochodu (mimo, że w między czasie naładowała się z powrotem).
Może to tylko pojednczy przypadek i nie ma o co robić szumu. 

Offline Zek00rek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2024, 00:16:50 »
Nie nie, autem jeździe na taxi i czasami zdąża się że robię po mieście 250-300 km. Wiem że silnik spalinowy załącza się po przekroczeniu kreski ECO. O tym co ja pisałem to bardziej mi chodzi że auto powinno się przełączyć np. podczas dojeżdżania do świateł itp. A jeśli chodzi o przeładowanie baterii to miałem tak 3 razy już i wszystkie przypadki to przy temperaturach około 0 stopni.
Tak na moja logikę to przeładowanie jest z tego powodu że auto wgl nie zużywa baterii (bo się nie przełącza) i trzyma ją cały czas na maxa, a chcąc czy nie chcąc hamując automatycznie ją doładowywuje. Lecz nw czy to poprawna logika.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2024, 12:40:05 »
No to rzeczywiście może być coś z termostatem albo układem hybrydowym walnięte. Jakiś check hybrid system Ci już wyskoczył?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl