Autor Wątek: ABS, VSC i check  (Przeczytany 1017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Izid

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota yaris II
ABS, VSC i check
« dnia: 15 Marca 2024, 10:31:47 »
witam serdecznie, mam od miesiąca problem z moim autem (toyota yaris 2009 r., silnik 1,3). Na śliskiej powierzchni zaświeciła się kontrolka VSC, która po dwóch dniach zniknęła. Po dwóch tygodniach mój mechanik zmienił w toyocie rozrząd, sprężyny z przodu i jarzmo w jednym tylnym kole, po dwóch dniach jeżdżenia znowu się zaświeciła ale kontrolka check i VSC. Podłączone  pod komputer auto nie wykazuje błędów. Mechanik kazał mi jechać ustawić zbieżność kół sądząc, ze tu tkwi przyczyna. Tak zrobiłam, niestety kontrolki dalej się świecą. Mechanik próbował je wykasować, ale nie dał rady. Po tym fakcie zaczęła się świecić dodatkowo kontrolka ABS. Nadmienię, że dwa lata też mi się świeciło tylko VSC, ale błąd ten usunął inny magik z lepszym sprzętem za 150 zł i nie w mojej miejscowości - 50 km dalej, bo mój mechanik nie umiał sobie z tym poradzić. Jeżdżę z tymi kontrolkami i nie mam już siły. Z każdym z kim rozmawiam, rozkłada ręce. Może ktoś z Państwa miał taki sam problem? Dodam, że po wymianie sondy lambdy nic nie pomogło. Światła stopu też się świecą w aucie, bo taki powód też doczytałam na innych forach. Pozdrawiam i czekam na Państwa sugestie.
Iza

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: ABS, VSC i check
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2024, 11:13:04 »
Zacząłbym od sprawdzenia czujnika ABS szczególnie w tym kole, gdzie mechanik grzebał przy jarzmie.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: ABS, VSC i check
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2024, 11:26:56 »
W YII znajomego wyrzucało podobne kontrolki. Po resecie błędu problem powracał po kilkudziesięciu km. Okazało się że to druga sonda - pomógł emulator sondy lambda za kilkanaście pln. Problem zniknął, auto jeździ normalnie od lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl