Autor Wątek: CHR 1.8 dziwna praca  (Przeczytany 4847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 1.8 hybryd
CHR 1.8 dziwna praca
« dnia: 16 Marca 2024, 16:02:20 »
Witam serdecznie
Stałem się nabywcą ch'erki. Auto z 2019, przebieg 39000. Po przejechaniu 25 km auto zaczęło dziwnie drżeć. Na prądzie jest ok, silnik spalinowy odpala się ok, ale spalinówka po delikatnym dodaniu gazu zaczyna dziwnie pracować, w czasie jazdy, przy podobnych obrotach całe auto drży, szarpie... Po dodaniu gazu, rosną obroty, powiedzmy, że drżenie jest nie wyczuwalne. Po podłączeniu komputera wyrzuca P0300 i P0303 - wypadanie zapłonu, a na 3 cylindrze na pewno. Wymieniłem świece, silnik pracuje równiej, jednak drżenie pozostaje. Zamieniona cewka z 3 na 1 i dźwięki wydobywają się dalej z tego samego miejsca.
Zamówiona cewka, ale mechanik mówi, że to coś ze środka silnika. Słychać dziwne odgłosy na końcu silnika tzn. 4 cylinder, może sprzęgło
Jak uda mi się postaram się opublikować filmik z pracy motoru.

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: CHR 1.8 dziwna praca
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2024, 20:44:16 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2024, 21:04:25 »
Zmierz kompresję (można dokonać pomiaru pośredniego za pomocą testera) - to raz
Obejrzyj wnętrze tego cylindra kamerą - to dwa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2024, 21:12:15 »
Zmierz kompresję (można dokonać pomiaru pośredniego za pomocą testera) - to raz
Obejrzyj wnętrze tego cylindra kamerą - to dwa

Jutro to zrobię (mam kamerkę, miernik ciśnienia).
Co to jest pomiar pośredni?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2024, 21:19:46 »
Tester umożliwia aktywację opcji zakręcenia wałem silnika bez wtrysku i zaplonu (przy w pełni naładowanej baterii HV) i pomiar prędkości obrotowej dla poszczególnych cylindrów.
jeśli podczas wykonywania testu prędkość obrotowa dla jednego cylindra jest wyższa niż dla pozostałych, można uznać, że ciśnienie sprężania w tym cylindrze jest niższe niż w innych cylindrach.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2024, 21:25:03 »
"zakręcenia wałem silnika bez wtrysku i zaplonu" - nie mam takiego urządzenia, ale chyba wiem jak to zrobić...
ciekawe czy potwierdzi wyniki pomiaru ciśnienia

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2024, 21:30:13 »
Żebyś sobie więcej szkody nie narobił.
Tutaj za obracanie wału z odpowiednią prędkością odpowiada wysokie napięcie podawane przez falownik na silnik-generator MG1 w skrzyni biegów

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2024, 21:41:04 »
na podstawie pomiarów mogę wyliczyć te parametry...
tego HV nie brałem pod uwagę,
chcę się dowiedzieć czy problem nie leży pod tłokiem, wymianę sprzęgła "przełknę", chcę poznać przyczynę - komis dał mi gwarancję na silnik i skrzynię

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2024, 21:50:18 »
Jakiego sprzęgła?

Nie ma sprzęgła...

Pomiędzy silnikiem a skrzynią jest tylko tłumik ze sprężynami skrętnymi, który przenosi siłę napędową. Ma zapobiec przeniesieniu nadmiernego momentu obrotowego do skrzyni biegów i ograniczyc  wibracje oraz wstrząsy podczas uruchamiania i wyłączania silnika.

Zacznij od dobrej diagnostyki

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2024, 22:03:38 »
"Pomiędzy silnikiem a skrzynią jest tylko tłumik ze sprężynami skrętnymi, który przenosi siłę napędową" - w mojej nomenklaturze - sprzęgło (przeniesienie napędu). Nie mogę znaleźć schematu przeniesienia napędu w CHR, dlatego pytam, może ktoś ma coś takiego. Pozwoli mi to wyeliminowanie pewnych podzespołów...
ta dziwna praca pojawia się w pewnym przedziale obrotów (od kupna auta problem pojawił się po przejechaniu 25 km). Z każdym przejechanym kilometrem się nasila.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2024, 22:06:22 »
Tyle że ten element ma niewiele wspólnego z problemem pracy silnika spalinowego. A co na to komis/poprzedni właściciel /diler? Bo 25 km od zakupu by znaczyło, że ten feler byl już wcześniej. Nie od byłeś jazdy testowej?

Offline walkjar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marca 2024, 22:12:48 »
odbyłem jazdę testową, 8 km., było OK...
"ten feler był już wcześniej" - też tak uważam, ale.... dziesiątki tysięcy poszło, auto stoi w moim garażu
i szukam kogoś kto mógł spotkać się z podobnym uszkodzeniem.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2024, 22:49:28 »
odbyłem jazdę testową, 8 km., było OK...
"ten feler był już wcześniej" - też tak uważam, ale.... dziesiątki tysięcy poszło,
Z tego co rozumiem, samochód dopiero kupiony. Sprzedający odpowiada za wady ukryte. Wydaje mi się, że w pierwszej kolejności należałoby spróbować wycofać się z tego zakupu. Od kogo kupiłeś auto? Osoba prywatna, salon, komis?
Corolla SD 1.8 GR Sport

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2024, 09:07:55 »
Jedź i oddaj, wada ukryta…
Podziwiam ludzi którzy zostawiają cieżko zarobione pieniądze w komisach…

Offline ARESREX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TOYOTA C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2024, 14:20:49 »
Też raczej skłaniałbym się w stronę zwrotu auta. Miałem podobny przypadek, który wystąpił po ponad 300km (Citroen C5, przebieg ok.7500km). Byłem w serwisie, powiedzieli, że słaba kompresja na jednym z cylindrów. Nie chciałem już wnikać, z jakiej przyczyny przy tak małym przebiegu. Zadzwonilem do sprzedawcy, że chcę zwrócić auto. Trochę nerwowa rozmowa ale w świetle przepisów, musiał zwrócić pieniądze. Odebrał ode mnie auto lawetą, zwrócił pieniądze. Takie sytuacje się zdarzają, niestety, kosztują nas wiele nerwów i tego całego "zachodu". Ryzyko atrakcyjnej ceny czy wyglądu auta używanego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl