Autor Wątek: Pytania do użytkowników RAV 2024  (Przeczytany 9504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Pytania do użytkowników RAV 2024
« dnia: 17 Marca 2024, 09:58:06 »
Cześć
Mam parę pytań a model 2024 rav4 ,
1) czy auto ma regulowane amortyzatory czyli automatycznie reguluje czy to jest tryb sport czy Soft takie zwane z wieswagenow DCC , firma TEIN też ma takie amortyzatory ale alter market .
2 ) czy auto ma takie coś jak się skręca odpala światła przeciwmgielne?  AFS system to co miał Avensis ??
3) dowiedziałem się że MA DACH OTWIERALNY i super macie takie dachy ? Jak się sprawują? Zadowoleni z dachu ? ja bardzo chce taki !
4) jak gracie muzykę w RAV4 2024 ? Jest CD MP3 WMA , czy gracie przez pendrive muzę? Jak ?
5) duzo pali ? (Mam  Auris D-4D 1.4 ) jakie spalania przy 140km/h (prędkość prawdziwa na yanosik 140km/h na zegarkach 150+km/h.  ? Jakie przy 120km/h
6) Da się zagazowac LPG są zapakowane mamy na forum  rav4 i LPG ? ??
7) czekać na nowy model ??? (tylko jak ma być nowy model tylko pług in) to ja Pie.*****  kupuje stary zależy na dużym bagażniku a nie na małym bagażniku i o ekobublach .. Tak jak załatwili Priusa miał 503 litry bagażnika wypuścili tylko pług in i ma 280 litrów.....
Dziękuje bardzo za odpowiedzi
Generalnie jesteście zadowoleni z tego auta ? Kto ma fotele wentylowane ? Polecacie ??
Jaki zasięg ma przedni napęd hybrid?  Na długie trasy ? Na katalogu nie jest napisane.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Pytania do użytkowników RAV 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2024, 11:50:53 »
1-nie
2-nie
3- ma i ludzie tu chwalą
4-można przez pena, ale ja tylko Spotyfy po AA. CD nie ma.
5- pojęcie względne, jak na gabaryty to nie dużo.
6- wtrysk dualny mocno to utrudnia, ale się da (drogo)
7- jak chcesz czekać, to jesze ok.2 lata.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2024, 12:28:48 »
5) Przy 140km/h wyszło mi AVG 10,5l./100km przy dokładnym gps, a w przypadku 120km/h 8,5l./100km
6) da się, ale w 4 gen. jest idealnie w hybrydzie (wtrysk pośredni)
7) Jak chcesz czekać, ale nie wiem czy sens ponieważ już nie będą takie ceny w tej chwili tak jak w przypadku CH-R gdzie mocno poszły w górę

Jeśli o koszty eksploatacji ogólnie to wygrywa 4 gen. niskie koszty ubezpieczenia, przeglądy porównywalne, LPG wiele firm jest w stanie ogarnąć bez problemu niż w 5 gen. z wtryskiem bezpośrednim. Jeszcze to najważniejsze złodziei to nie interesuje stary model  :grin:

Minusem różnica do 5 gen. większe spalanie o 1-4l./100km
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2024, 12:32:53 wysłana przez mleni »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2024, 13:34:05 »
@mleni, On nie pyta o stary model, a o nowe auto.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2024, 13:34:31 »
Jest też kwestia wyglądu. IMHO gen IV jest najbrzydszą że wszystkich, choć wiadomo, że to bardzo subiektywne.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2024, 09:57:52 »
Czyli oni podają że pali  5.7- 5.9 a prawda jest taka ze10.5litra świetnie diesel lepiej by się sprawował przy takiej prędkości myślałem że hybryda coś pomaga wydać ze nic a silnik mógł być te drugi do wyboru nie tylko dynamic Force 2.5  ale i jakiś mniejszy  i 1.8 albo 2.0 litry
Niestety alternatywa to corolla cross której by musiał ktoś kupić 2.0litry a nie 1.8 litry z dachem bo dach tylko idzie z 2.0L jak by silnik miał coś do dachu
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 10:11:04 wysłana przez Ma-corolla »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2024, 10:11:59 »
Pytanie a można zdalnie włączyć klimatyzację ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2024, 10:13:24 »
Można
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2024, 10:27:50 »
Na spalanie ma tyle rożnych warunków/zmiennych że moim zdaniem ciężko powiedzieć ile dokładnie. Hybryda ma za zadanie zmniejszyć spalanie w mieście. Poza miastem prawie nie działa aka chodzi na silniku spalinowym więc nie ma jak oszczędzać paliwo.

Mi na trasie Szczecin -> Toruń po krajowej 10 spalił 6l /100km przy 4 osobach dorosłych i bagażem (w powrotną stronę nawet 5.9) a jak robiłem trasę Szczecin -> Wrocław gdzie masz tylko S3 oraz A6 i A4 to spaliłem około 7.5l/100km jadąc sam bez bagażu.
Masz na forum Bartka który wyciąga jeszcze lepsze wyniki ale znając życie znajdziesz i takich którzy robią 10l /100km.

Klimatyzacje można łączyć ale nie ustawisz temperatury. Tylko plugin ma tę opcje. Włączysz klimatyzacje a ona włączy się na takiej temperaturze jaką zostawiłeś w samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 10:30:59 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2024, 17:55:42 »
10l w tym silniku jest raczej nierealne. Widzę tylko 2 możliwości wykręcenia takiego wyniku na dłuższym dystansie: celowe szarpanie na przemian gazem i hamulcem lub wjechanie na autostradę i zasuwanie non-stop w okolicach 150-160km/h

Co do hybrydy - to też nie tak, że nic nie daje przy dużych prędkościach. Bateria cały czas się ładuje i doładowuje spalinowke przy przyspieszaniu. Nie trzeba jechać na samym prądzie, żeby korzystać z silnika elektrycznego. Ale oczywiście - te różnice są znikome i jak ktoś szuka auta głównie na autostrady, to hybryda nie będzie racjonalnym wyborem.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2024, 08:48:49 »
Ja natomiast podepnę się pod wątek i zapytam jak jest z tymi przyciemnionymi szybami w RAV4? Czekam obecnie na swoją w wersji Style i ona ma fabryczne przyciemnienie. Czy jest one wystarczające? Gdzie widzę po zdjęciach to wydaje mi się, że nie jest ono mocne. Obecnie w Tucsonie mam założoną folię i zastanawiam się od razu, czy nie umówić się na przyciemnianie (długie terminy oczekiwania w moim małym mieście), bo ja to jednak wolę by było ciemno z tyłu, plus folia odbije ciepło (a fabryczne przyciemnienie nie bardzo). Także pytanie do obecnych użytkowników :)
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2024, 10:18:27 »
Dobre jest. Ale pytanie jest z rodzaju głupich - czy ptaszek ma jedną nóżkę bardziej, czy mniej bardziej?

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2024, 11:06:49 »
Dlaczego z głupich? Normalne pytanie. W Tucsonie też niby było przyciemnienie ale nic nie dawało, dzieciaki raziło i to bardzo. Tu jest mocniejsze przyciemnienie, ale czy wystarczające by nie raziło dzieci?
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2024, 11:47:19 »
ale czy wystarczające by nie raziło dzieci?
Wydaję mi się, że jest to pytanie do Twoich dzieci a nie do nas :-) To jest na tyle indywidualna kwestia, że nie oczekuj od nas prawidłowej odpowiedzi. Ja bym się umówił na termin a jeśli się okaże, że jest OK to po prostu odwołasz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2024, 13:49:03 »
Kwestia bardzo indywidualna... Ja przyciemnialem, bo na fabrycznym przy przeciętnym (wcale nie jakimś słonecznym dniu) widać wszystko, co leży na tylnych siedzeniach. Uważam też, że teraz auto dużo lepiej się prezentuje.

Natomiast z rażeniem dziecka nie miałem problemu i przed przyciemnieniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl