Autor Wątek: Obsługa RSA w modelu HSD 2024 Executive z pakietem VIP  (Przeczytany 10591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Obsługa RSA w modelu HSD 2024 Executive z pakietem VIP
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Marca 2024, 13:03:18 »
Czekaj, ale to inny tekst niż ten który wkleiłeś. Czyli cytowałeś jednak ze strony Mercedesa a twierdziłeś, że ze strony Lexusa? Zresztą, no nieważne.

Rzecz w tym, że

automatycznie rozpoznaje znaki drogowe korzystając z kamery
jest realizowane lokalnie, na pokładzie samochodu. Odniosłem się do tego fragmentu:
Podczas jazdy połączony z siecią system Asystenta znaków drogowych analizuje obrazy z kamer
Toyota (ani Lexus) nic o tym połączeniu z siecią nie wspominają.

Odnośnie wykorzystania informacji z map nawigacyjnych, wspomina o tym również instrukcja obsługi Yarisa IV (nie Lexusa i nie Mercedesa).

Co nie zmienia faktu, że najwyraźniej nie zawsze tak się dzieje, ponieważ
a) zaobserwowałem, że w mieście gdzie nawigacja wbudowana pokazuje ograniczenie do 50 km/h, RSA wyświetla mi kreski
b) RSA wyświetla znaki które gdzieś złapie np. z "trzeciej nitki" równoległej do drogi po której jadę, niepoprawnie względem nawigacji
c) ograniczenie prędkości nie jest resetowane po skrzyżowaniu

Ten 2. punkt ma o tyle sens, że ograniczenie w postaci znaku może być postawione tymczasowo i wówczas ma pierwszeństwo nad danymi nawigacyjnymi. Gdyby tak nie było, kamera byłaby zbędna - wszystkie dane z mapy i elo. I tak robi np. nawigacja Google Maps czy choćby Yanosik.
Dlatego pomimo twierdzenia, że dane są pobierane z mapy, uważam że albo rzadko, albo nigdy.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 13:05:53 wysłana przez hindus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Marca 2024, 13:15:39 »
Czyli cytowałeś jednak ze strony Mercedesa a twierdziłeś, że ze strony Lexusa?
Wkleiłem parę linków, a zasada działania jest dokładnie taka sama. Kamera plus dane z nawigacji. Jest tak we wszystkich współczesnych samochodach. A co ma pierwszeństwo, tego nie wiem, ale chyba znaki drogowe. Chociaż u mnie czasami jedzie z prędkością dozwoloną w/g nawigacji, mimo że był  znak drogowy z innym ograniczeniem. I nawigacja wcale nie musi być włączona, a dozwolona prędkość jest pokazywana między zegarami i na HUD
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 13:26:14 wysłana przez pireus »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marca 2024, 13:42:06 »
Ogólnie pertyn ględził coś o optymalizacji jazdy na podstawie map tzn że korzysta z elektryki w odpowiednich momentach. I taki asystent jest tez w ustawieniach więc wyglada na to że auto ogólnie korzysta z danych nawigacji nie tylko do wyświetlania mapki w radiu. Pytanie co się stanie gdy wygaśnie subskrypcja i nie zapłacimy nowej (ja np nie mam zamiaru bo jednak korzystanie z google, yanosika jest dla mnie wygodniejsze).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Marca 2024, 13:53:36 »
Pytanie co się stanie gdy wygaśnie subskrypcja i nie zapłacimy nowej
Myślę, że nadal będzie korzystał, bo jest ona w chmurze, i jest to system bezpieczeństwa, ale Ty nie będziesz miał możliwości wyznaczania trasy. Ale na ten temat powinien się wypowiedzieć Colin albo Bartek, jako profesjonaliści.

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HSD E_VIP
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Marca 2024, 13:55:35 »
Wracając do głownego tematu zatem: Sprawdź czy da się podnieść limit ostrzeżeń +10 kmh. To trochę ogranicza liczbę ostrzeżeń.
Nope, nie w tym modelu auta 2024. Nie ma żadnej regulacji tego rodzaju parametrów, możliwe jedynie TYMCZASOWE wyłączenie powiadomień lub wybór pomiędzy ostrzeżeniami wizualnymi lub wzbogaconymi o dźwięki.

Po drugie zapytaj w serwisie czy moga to wyłaczyc na stałe.
Jasne, zapytam.
YARIS_HSD 5H/B 1,5 VVT116H CVT EXECUTIVE 2024

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Marca 2024, 14:46:58 »
Wracając do głownego tematu zatem: Sprawdź czy da się podnieść limit ostrzeżeń +10 kmh. To trochę ogranicza liczbę ostrzeżeń.
Nope, nie w tym modelu auta 2024. Nie ma żadnej regulacji tego rodzaju parametrów, możliwe jedynie TYMCZASOWE wyłączenie powiadomień lub wybór pomiędzy ostrzeżeniami wizualnymi lub wzbogaconymi o dźwięki.

Po drugie zapytaj w serwisie czy moga to wyłaczyc na stałe.

Jasne, zapytam.
czyli instrukcja do niczego, a na bank jest do 2024 bo są nowe funkcje

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Marca 2024, 15:06:23 »
Że silnik w toyocie nie ma wałka wyrównoważającego choć wg dokumentacji F15A-FXE go ma

Możesz podać źródło tej dokumentacji? Bo według opisu silnika F15-FXE, wałka nie ma.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Marca 2024, 16:13:06 »
Że silnik w toyocie nie ma wałka wyrównoważającego choć wg dokumentacji F15A-FXE go ma

Możesz podać źródło tej dokumentacji? Bo według opisu silnika F15-FXE, wałka nie ma.

Oczywiscie literówka M15A nie F15A

https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm
I w lexusie LBX podają ten sam typ silnika.

The balancer shaft is driven directly from crankshaft via a polymer gear. (pod tym tekstem jest rysunek jak byk jest wałek z przeciwwagą
Tego ostatniego sie obawiam -kurde kółko zębate z plastiku w silniku??
BTW nie odczułem żeby silnikem jakoś telepało z racji trzech garów ale moze dlatego że ciężko go ustawić na jałowych.
Za to przy zejściu z obrotów ma fajne brzmienie trochę podobne do znanego z v6 alfy ;-). tzn nie ten odgłos wydechu ale jest taki podobny moment
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 16:21:43 wysłana przez marx50 »

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Marca 2024, 16:21:19 »
Można wyłączyć na stałe testerem
Skontaktowałem się z serwisem i, z oczywistych względów (oficjalnie), nie mają możliwości zmienić tego ustawienia. Być może, po cichu, mają na to metodę - jednak dowiem się tego ew. na miejscu, w trakcie rozmowy z mechanikiem. Colin, jeśli masz wiedzę w tej sprawie - podziel się, proszę.

Może zmiana kraju, spoza UE, przyniesie jakiś efekt? :|
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 16:24:33 wysłana przez PanBambaryla »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Marca 2024, 16:27:45 »
Ale wałek jest w wersji benzynowej M15A-FKS
W FXE (hybrydowej) go nie ma
Cytuj (zaznaczone)
  Balancer shaft is not used - the engine operating range at hybrids allows it.
Nie wiem natomiast czy była zmiana w silniku spalinowym w zestawieniu z mocniejszą hybrydą (130KM)

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Marca 2024, 16:30:50 »
Koledzy - trzymajcie się tematu, a nie piszecie o jakichś pobocznych sprawach... Nikt później nie przebrnie przez stos niepowiązanych postów aby odnaleźć rozwiązanie problemu, który jest opisany w wiadomości otwierającej.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Kwietnia 2024, 23:42:13 »
Ostatnio odwiedziłem serwis toyoty i rozmawiałem z człowiekiem zajmującym się elektroniką i multimediami w serwisie, z pewnych względów akurat rozmawiałem z nim na hali serwisowej i spytałem o to, czy nie ma możliwości wyłączenia dźwięków albo całkowitej dezaktywacji systemu RSA. Z racji tego, że jeszcze nie mieli tego auta na serwisie to przy mnie podłączył komputer diagnostyczny i zaczął poszukiwać takiej opcji, ale niestety nic nie znalazł. Powiedział również, że w Yarisie przed liftingiem, była taka opcja, ale zapewne przez to, że UE to wprowadziła i wyłączanie tego byłoby niezgodne z homologacją, to taka opcja zniknęła z komputera ( jest drobna szansa, że może w złe rzeczy wchodził, aczkolwiek mocno w to wątpię niestety).

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2024, 20:14:09 »
Niestety - potwierdzam. Byłem dzisiaj w serwisie i ustawienia tego, w aktualnej wersji firmware, dla najnowszych modeli aut (marzec 2024 r.) - nie da się zrobić na stałe.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Maja 2024, 13:40:59 »
Niestety - potwierdzam. Byłem dzisiaj w serwisie i ustawienia tego, w aktualnej wersji firmware, dla najnowszych modeli aut (marzec 2024 r.) - nie da się zrobić na stałe.
Ja (ponieważ za niedługo odbieram crossa żony) mam zamiar zgłosić reklamacje tego. Bo to na bank się będzie mylić czyli działać źle tak samo jak działa to źle w wersji z 2023. Czyta se rózne bzdety ze znaków np info nad pasem na niebieskim znaku ze jest do jazdy prosto i do skretu uznaje za znak poczatka drogi ekspresowej lub autostrady. i teraz hipotetyczny scenariusz że sobie pod to włączam tempomat dostosowujący prędkość (tak sie toyota tym chwali przecież) i rozpędzam się w środku miasta do 120. A skoro działa źle to niech wyłączą. I szykuje się na długa batalię. Co za zjeb..y człowiek wpadł na to że takie rzeczy mają byc obowiązkowe. Tak samo jak te cookies które za każdym razem trzeba wyłaczać jak się wchodzi na stronę www.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Maja 2024, 22:38:25 »
czy nie ma możliwości wyłączenia dźwięków albo całkowitej dezaktywacji systemu RSA

Za kilka miesięcy wejdzie unijna certyfikacja SERMI dla serwisów i tylko wybrani pracownicy będą uprawnieni do zmiany ustawień sterownikow/systemów adas/kodowania i wymiany. Niekarani, po stosownym zalogowaniu własnym profilem przez telefon na apce Digidentity.
Dodam tylko, że za te zmiany odpowie swoją osobą konkretny pracownik z imienia i nazwiska, którego poczynania zostaną zapisane na serwerze.
No i obowiązkowo firma musi posiadać ubezpieczenie OC na minimum 1 MLN Euro gdyby coś jednak czasem poszło mu nie tak podczas zmiany ustawień pod szeroookim pojęciem "nie spełnienia norm emisji spalin".

Będzie ciekawie :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl