Autor Wątek: wideorejestrator - podlaczenie  (Przeczytany 4213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
wideorejestrator - podlaczenie
« dnia: 20 Marca 2024, 12:59:14 »
Witam,

jestem przed zamontowaniem wideorejestratora. Robilem to z tym modelem w aucie innej marki i tam zamontowany byl po prawej stronie lusterka (od strony pasazera, tak ze nie przeszkadza kierowcy)

Chcialbym to zrealizowac w Corolli w podobny sposob ale.... tu mam automatycznie przyciemniajace sie lusterko, ktorego czujnika instrukcja sugeruje nie zaslaniac a ten znajduje sie wlasnie od strony pasazera. Niby ta kamerka bylaby tam w pewnej odleglosci i z przesunieciem ale boje sie, ze moze to powodowac problemy. Dodatkowo od strony pasazera za tym lusterkiem jest jeszcze jakas plastikowa puszka, ktorej przeznaczenia nie znam.

Z gory dziekuje za pomoc.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: wideorejestrator - podlaczenie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2024, 15:17:54 »
Po prostu przyczep tę kamerę w docelowym miejscu bez podłączania, pojeździj parę dni i sprawdź, czy nic się nie będzie działo.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2024, 15:34:21 »
Lusterko ma dwa czujniki, jeden z przodu oraz jeden z tyłu (czarne oczko w lusterku). Fotochrom działa na zasadzie różnicy w natężeniu światła z przodu i z tyłu. Jeśli z tyłu natężenie światła jest dużo większe niż z przodu, następuje przyciemnienie lusterka. Jeśli ten czujnik z przodu będzie całkowicie zasłonięty, to w ciągu dnia lusterko będzie automatycznie się przyciemniało. To będzie taka sytuacja jakby była ciemna noc, a z tyłu ktoś naparza długimi w lusterko (brak światła z przodu czyli ciemna noc, dużo światła z tyłu czyli coś tam mocno świeci)
Generalnie jeśli zakładasz kamerę, ale czujnik nie będzie zasłonięty całkowicie, lecz między nim a kamerą będzie trochę przestrzeni, to wszystko będzie działać prawidłowo. Aby go zasłonić tak aby nie widział światła trzeba dosyć dokładnie go przykryć lub zakleić np. taśmą. Jeśli chcesz sprawdzić działanie to zakryj go w słoneczny dzień dosyć dokładnie np. palcem i odczekaj kilka sekund. Lusterko powinno się przyciemnić.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2024, 00:19:34 »
Zainstalowalem rejestrator po stronie pasazera / czujnika. Mam nadzieje, ze bedzie ok. Obiecuje dac znac co z tego wyszlo ;)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2024, 07:39:49 »
Mam tak zamontowane (wysoko, za lusterkiem, po prawej stronie, kabelki schowane w podsufitce) MAI S1 (przez warsztat jednego z kolegów na forum), zero problemów z lusterkiem.
Pozdro!

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2024, 19:16:04 »
Sprawdzone i dziala bez problemu  :-)

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2024, 02:46:54 »
A jak poradziłeś sobie z kablem zasilającym?
I jak podłączyłeś zasilanie?

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maja 2024, 16:19:23 »
We wczesniejszym aucie mialem zamontowana "zlodziejke" w skrzynke bezpiecznikow a do niej dodatkowe gniazdo na zapalniczke - wszystko zmiescilo mi sie ladnie pod kierwownica.

Tu chcialem podobnie ale... zrezygnowalem.

Glowny powod to iscie miniaturowa skrzynka bezpiecznikow a do tego zlokalizowana tak, ze trzeba chyba byc nietoperzem, zeby sie do niej dostac.
Kolejny temat to ze wymagaloby to zrezygnowania z dekielka tej skrzynki - a jak wezmiemy pod uwage jakie to malenstwo to wole, zeby dla bezpieczenstwa ten dekielek jednak miala.

Tak wiec zdecydowalem sie, ze podlacze sie pod gniazdo w schowku podlokietnika. Szczesliwie nie potrzebuje go do niczego innego.

Kabel leci w bok pod fotel pasazera, dalej pod plastik na progu, kolejny przy nogach pasazera z przodu, uszczelke, tapicerke slupka A i podsufitke przy przedniej szybie. Starczyl na styk. Wczesniej probowalem poleciec tym srodkowym tunelem prosto pod schowek ale braklo kawaleczek. Nie zmierzylem ile tego kabla bylo a mam rejestrator Navitel R600 QHD.

Napisz prosze jesli wymyslisz jakies inne sensowne podlaczenie.

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2024, 19:28:48 »
Zaryzykuję bez nowego wątku.
Czy jest sposób żeby ten kawałek przewodu puścić między szybą a tym plastikiem, żeby nie trzeba było podcinać tej osłony ?

https://ibb.co/6Jf6SCP

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2024, 20:33:58 »
Sugeruje okrągłym pilnikiem zrobić miejsce na przewód w zaslepce. Nic lepszego nie wymyślisz.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2024, 15:23:42 »
Sugeruje okrągłym pilnikiem zrobić miejsce na przewód w zaslepce. Nic lepszego nie wymyślisz.
Ja tam nic nie robiłem. Wcisnąłem zaślepkę i trzyma. Wcale dużo nie odstaje.

Offline gtitbt

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla TS 23'
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudnia 2024, 15:47:27 »
Hej, ja właśnie planuje montaż 70mai a810 + RC12. Z modułem zasilania up04 oraz powerbankiem ceelink neo8+.
Ktoś ma doświadczenie z montażem któregokolwiek z komponentów?
Wcześniejszy opis montażu i prowadzenia kabli z tego jak rozumiem dotyczy wyłącznie przednia kamerkę. Dobrze rozumiem?

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2025, 21:15:46 »
Hej, ja właśnie planuje montaż 70mai a810 + RC12. Z modułem zasilania up04 oraz powerbankiem ceelink neo8+.
Ktoś ma doświadczenie z montażem któregokolwiek z komponentów?
Wcześniejszy opis montażu i prowadzenia kabli z tego jak rozumiem dotyczy wyłącznie przednia kamerkę. Dobrze rozumiem?
Zamontowane ?
I jak się ten powerbank sprawuje, wart swojej ceny ?

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2025, 22:45:32 »
Ktoś poleca jakieś opracowanie, ranking kamerek? Przymierzam się do zakupu, nigdy nie miałem, a ciekawi mnie jak zrobić najmniej kabli plus jakieś nagrywanie parkingowe po ruchu otoczenia kiedy wyjdę z auta

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2025, 23:56:35 »
Ktoś poleca jakieś opracowanie, ranking kamerek? Przymierzam się do zakupu, nigdy nie miałem, a ciekawi mnie jak zrobić najmniej kabli plus jakieś nagrywanie parkingowe po ruchu otoczenia kiedy wyjdę z auta
np. taka 70mai A510 ma tryb parkingowy w trybie poklatkowym, czyli robi zdjęcie co 1sek (także z tylnej jeśli posiadasz) i z tego robi filmik typu timelaps. Wszystko fajnie dopóki masz napięcie... A o tym się nie będę rozpisywać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl