Autor Wątek: Kupno corolli kombi  (Przeczytany 4537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Kupno corolli kombi
« dnia: 20 Marca 2024, 18:45:32 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników, jestem nowy na forum, mam zamiar kupić nową corolle kombi w wersji style.
Wybieram style głównie ze względu na lepsze światła, macie może jakieś porady dla laika? Może odradzacie tą wersję wyposażenia, bylem na jeździe testowej i bardzo mi się podobalo.
Pozdrawiam :)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Kupno corolli kombi
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2024, 20:27:58 »
Mam od niedawna, style pominąlem zupełnie. Dylemat miałem między comfort a executive. Padło na GR sport, miał prawie identyczne wyposażenie do exe ale znacznie taniej.
Co mi się podoba:
-HUD, mimo swoich błędów, to jest to co w hybrydzie potrzebuję najbardziej - brak ciągłęgo patrzenia jaka jest prędkość
-delikatne podświetlenie (nieco słabe ale w nocy widoczne) klamek oraz podłokietnika, style to ma
-wygodne siedzenia, nie wiem czy style nie ma innych
-za tą cenę nie idzię nic kupić lepszego z innych marek, wg mnie najlepszy stosunek cena/jakość
-dowolny lakier w GR jest w cenie samochodu,

Co mi się niepodoba:
-homologacja na 18 (style ma 17), jeżdzę mimo to na 16
-światła nie grają dla mnie większej różnicy (może mało poruszam się w nocy), full led, z minusow to to, że w przypadku spalenia/uszkodzenia to ASO wymienia całą lampę między 8-10 tysięcy. (1szt). Gwarancja relax tego nie obejmuje.
-bardzo słabe zabezpieczenie antykorozyjne
-kiepskie wytłumienie

Zwróć uwagę na silnik: zauważam, że dużo osób chwali 2.0, jest mocniejszy, samochód chodzi nieco ciszej, łatwiej się rozpędza. Tyle, że jest to benzyna na wtrysku bezpośrednim. Jeśli planujesz zakup na dłuższy okres czasu to w moim przekonaniu mniej problemowy i bardziej trwały jest 1.8.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2024, 20:34:28 wysłana przez szefo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2024, 21:23:22 »
2.0 ma oba wtryski, pośredni i bezpośredni (system dualny).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2024, 22:29:42 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników, jestem nowy na forum, mam zamiar kupić nową corolle kombi w wersji style.
Wybieram style głównie ze względu na lepsze światła, macie może jakieś porady dla laika? Może odradzacie tą wersję wyposażenia, bylem na jeździe testowej i bardzo mi się podobalo.
Pozdrawiam :)
Weź sobie 3 dni urlopu.
Przeczytaj cały dział corolla TNGA i będziesz mądrzejszy od Pretyna i Ziętarskiego.
Jedyne nad czym musisz się zastanowić to który silnik.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2024, 00:59:31 »
Ja wybralem wersje Style.

GR Sport byla drozsza a nie dawala mi nic na czym by mi zalezalo.
Zacznijmy od priorytetow - szukalem auta na dluzej i jezdze mocno defensywnie. Powiedzmy, ze jestem typem "family guy'a"
Z tego tytulu 2.0 przegralo z 1.8.

Roznica polega na tym, ze 2.0 ma:
- dwa komplety wtryskow - czytaj 2x komplikacja, drogie wtryski bezposrednie, czytaj potencjalne problemy z nagarem na zaworach ssacych (choc to powinno byc teoretycznie rozwiazane przez te posrednie)
- wiekszy poziom kompresji
- wiecej sadzy dla GPF'a
- conieco paliwo lubi rozrzedzac olej
- drozsza instalacja LPG (nie planuje instalacji ale to obniza atrakcyjnosc przy ewentualnej odsprzedazy)
- ogolnie bardziej wysilona jednostka
- mniej przestrzeni ladunkowej (a tu akurat mam specyficzne wymagania bo planuje transportowac okreslony sprzet sportowy)

1.8 to
- niespelna 100 koni z takiej jednostki - czytaj leniwy Atkinson
- nizszy stopien kompresji
- bezproblemowy i tani wtrysk posredni
- GPF'a w starszych generacjach nie bylo - co do obecnej to sa pewne watpliwosci ale i tak przy wtrysku posrednim nie bedzie mial ciezkiej pracy

Dalej jak chodzi o GR Sport to jakies czerwone przeszycia tapicerki, znaczeki i listwy nie robia na mnie wrazenia.
HUD'a swiadomie nie chcialem - zwyczajnie lubie minimalizm a dwa ekrany w aucie to dla mnie max fajerwerkow. Wole sie patrzec na droge.

Zeby bylo jasne to nie zamierzam nikomu cokolwiek udowadniac - dla kazdego co innego. To w/w zestawienie to tylko moja mocno subiektywna ocena tych jednostek i wybor wedle potrzeb/upodoban. Prawdopodobnie gdybym mial uzytkowac to auto w DE i popitalac germaniskimi autobahn'ami to wybralbym 2.0. Tu na autostradzie bywam srednio 2x do roku.

Na koncu katalogu masz tabelke przedstawiajaca co ma kazda z wersji. Zakresl sobie na czym ci zalezy i zobacz ktora Ci to dostarczy. Zastanow sie z czego bylbys w stanie zrezygnowac a za co doplacic i czy ta roznica w cenie jest dla Ciebie tego warta. Rozne wersje maja byc odpowiedzia dla roznych potrzeb. Moge powiedziec, ktora trafiala w moje i dlaczego ale nigdy nie powiem co jest najlepsze dla Ciebie.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2024, 01:10:13 wysłana przez pawel7318 »

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2024, 10:29:06 »
Dalej jak chodzi o GR Sport to jakies czerwone przeszycia tapicerki, znaczeki i listwy nie robia na mnie wrazenia.
HUD'a swiadomie nie chcialem - zwyczajnie lubie minimalizm a dwa ekrany w aucie to dla mnie max fajerwerkow. Wole sie patrzec na droge.

Czerwone nitki i inne idiotyzmy celowo pomijam, są.. trudno. To Ziętarski podniecał się nimi w którymś filmie porównawczym, strasznie wieśniacko to wyszło.

Natomiast HUD właśnie po to jest - żeby patrzeć na drogę. Prędkościomierza w głowie nie mam. a z obroty silnika tu nie mają zastosowania. Zmiana nachylenia głowy i koncentracja na zmiane bliskim/dalekim celu jest bardzo męcząca. To prędkość jest najważniejszym czynnikiem do monitorowania, ze względu chęć uniknięcia mandatu.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2024, 11:22:16 »
Chyba tego dobrze nie przemyslalem... W poprzednim aucie z tradycyjnym silnikiem i manualem ta predkosc sie w duzym stopniu kontroluje intuicyjnie. Jak czlowiek sie takiego auta nauczy to zwyczajnie czuje jaka ma predkosc na danym biegu i dzwieku silnika. Zdalem sobie sprawe, ze w hybrydzie tego poczucia nie bedzie... (jeszcze nie wiem na 100 bo auto swiezynka i jeszcze przed pierwsza trasa ;) ).

Tu moze ratowac sytuacje to, ze zdecydowanie takie trasy lubie jezdzic na tempomacie i czesto wlasnie on mi pomaga przy ograniczeniach predkosci.

Moze w kolejnym juz bede celowal w HUDa ;)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2024, 11:24:01 »
To prędkość jest najważniejszym czynnikiem do monitorowania, ze względu chęć uniknięcia mandatu.
Zawsze można aktywować ogranicznik prędkości... Albo powiesić wideorejestrator z lewej strony lusterka i włączyć wyświetlanie prędkości.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2024, 11:26:15 wysłana przez Arturas »

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2024, 11:32:02 »
Zawsze można aktywować ogranicznik prędkości... Albo powiesić wideorejestrator z lewej strony lusterka i włączyć wyświetlanie prędkości.
To tak nie działa. To ma być komfort, a nie kajdany. Widorejestrator pokazuję prędkość z nawigacji, zbyt duży błąd, poza tym montuje się je z założenia wysoko, żeby nie przyslaniały i nie przeszkadzały.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2024, 14:00:51 »
Zawsze mozecie wozić babę po prawicy i bedzie wam brzęczała za uchem ...zwolnij, zwolnij, uważaj, zwolnij ...
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2024, 16:35:40 »
Widorejestrator pokazuję prędkość z nawigacji, zbyt duży błąd,
Pokazuje zawsze mniejszą od tej na blacie. U mnie pokrywa się np. z janosikiem, więc nawet jak jest błąd, w co wątpię to w dobrą stronę.
poza tym montuje się je z założenia wysoko, żeby nie przyslaniały i nie przeszkadzały.
Ja mam zamontowany za lusterkiem, widzę prędkość kątem oka i wcale, ale to WCALE mi nic nie przesłania i nie przeszkadza.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2024, 17:39:35 »
Moze w kolejnym juz bede celowal w HUDa
Jak zdecydowałem się na zakup comfort bez huda, to zamówiłem od Chińczyków, na pewno gorszy, nie wyświetla nad kierownicą tylko na po lewej stronie szyby, montowany zamiennik lewej zaślepki ale to jednak HUD i odczyt prędkości ma z komputera. Potem zmieniłem zamówienie na wersje z orginalnym HUDem, więc mi został.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2024, 19:15:31 »
ale to jednak HUD i odczyt prędkości ma z komputera.
Tylko pokazuje prędkość inną niż masz na liczniku. Zwykły chiński śmieć.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2024, 19:29:38 »
Tylko pokazuje prędkość inną niż masz na liczniku. Zwykły chiński śmieć.
Jak może pokazywać inna prędkość jak jest podpinany pod komputer? Miałeś go, testowałeś, że jest chińskim śmieciem?

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2024, 23:04:59 »
Dziękuj za wszystkie pomocne i rzeczowe wypowiedzi :D Forum już od tygodnia bez zakładania konta czytałem :)
Zdecydowałem się na style 1.8, gdyby można było wziąć te lepsze reflektory do wersji comfort, to byłby comfort, bo po za tym różnice bardziej kosmetyczne. Za silnikiem 1.8 przemawiała jego prostsza konstrukcja i możliwość montażu lpg, na razie nie, ale jak paliwo będzie po 10zl może kiedyś, to dobrze mieć alternatywe :) . Ogółem marzeniem był GR, ale nie zawsze można sobie pozwolić na zrealizowanie 100%. Obym jak najrzadziej musiał tu zakładać tematy i szukać pomocy, czego życzę wszystkim użytkownikom. Bezawaryjności, niskiego spalania i szerokości dla wszystkich. Pozdrawiam :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl