Autor Wątek: hak + nawigacja + bateria  (Przeczytany 4173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: hak + nawigacja + bateria
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Kwietnia 2024, 07:20:49 »
On hamuje automatycznie zależnie od tego co widzi przednia kamera; jak widzi że auto przed Tobą zwalnia czy kawałek dalej stoi to mocniej hamuje, jak nie widzi nic to prawie nie zwalnia. Jak jechałem niedawno nową corollą 1.8 też mnie to denerwowało bo często dojeżdżałem do ruszających już np. spod świateł aut a ten mi tak hamował jak bym miał się przed nimi zatrzymać. Zdecydowanie więcej minusów niż plusów w te niecałe 2h jazdy zauważyłem ale pewnie jak ze wszystkim; kwestia przyzwyczajenia.

Ale my mówimy o hamowaniu przez układ hybrydowy po puszczeniu gazu, a nie przez tempomat:)

dokładnie ;)

Ja juz od wczoraj mam z powrotem Ravke .. ii wole ten uklad hybrydy,niz to samoczynne hamowanie.

btw Nowy Lex LBX ma juz taki myk,że jak sie hamuje ostro - to przód nie leci do przodu - tylko wyrównuje auto - bez takiego docisku../może być to ciekawe ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Kwietnia 2024, 22:07:56 »
Ale my mówimy o hamowaniu przez układ hybrydowy po puszczeniu gazu, a nie przez tempomat:) tempomat faktycznie nie zawsze działa idealnie, ale można do niego przywyknąć, a w korkach w mieście jest niezastąpiony.

Ale ja o tym mówię. Puszczając gaz auto automatycznie zależnie od tego co się przed nim dzieje albo zwalnia słabo albo zwalnia mocniej. Nie mam pewności ale tego się chyba nie da wyłączyć.
Obejrzyj jakikolwiek test bo chyba wszyscy o tym wspominają że to taki "prawie" One-Pedal Driving z tą różnicą że nie wyhamuje do zera.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2024, 00:25:54 »
Ale my mówimy o hamowaniu przez układ hybrydowy po puszczeniu gazu, a nie przez tempomat:) tempomat faktycznie nie zawsze działa idealnie, ale można do niego przywyknąć, a w korkach w mieście jest niezastąpiony.

Ale ja o tym mówię. Puszczając gaz auto automatycznie zależnie od tego co się przed nim dzieje albo zwalnia słabo albo zwalnia mocniej. Nie mam pewności ale tego się chyba nie da wyłączyć.
Obejrzyj jakikolwiek test bo chyba wszyscy o tym wspominają że to taki "prawie" One-Pedal Driving z tą różnicą że nie wyhamuje do zera.

Nie no jak? Jak jedziesz pustą drogą, nic przed tobą nie ma i puścisz gaz, to ci zwalnia? Znaczy wiadomo, że delikatnie tak, jak w każdym aucie, ale nie jest to hamowanie przeszkadzające w jeździe

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Kwietnia 2024, 08:40:04 »
No i właśnie napisałeś to samo co ja. Rozwiniesz w czym konkretnie masz problem w mojej wypowiedzi?
Jak nie chcesz żeby auto zwalniało to wrzucasz N. U żony w Yarisie dość często mi się to zdarza ale tam N i D są w jednej linii, w nowszych hybrydach chyba tak łatwo nie jest z wrzucaniem Nki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Kwietnia 2024, 09:22:05 »
Dla hybrydy toyota dopuszcza krótkie poruszanie się z selektorem w pozycji "N" do 30km/h.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Kwietnia 2024, 19:48:52 »
No i właśnie napisałeś to samo co ja. Rozwiniesz w czym konkretnie masz problem w mojej wypowiedzi?
Jak nie chcesz żeby auto zwalniało to wrzucasz N. U żony w Yarisie dość często mi się to zdarza ale tam N i D są w jednej linii, w nowszych hybrydach chyba tak łatwo nie jest z wrzucaniem Nki.

Napisałeś, że siła hamowania jest zależna od tego, co dzieje się przed autem, co sugeruje, że masz na myśli tempomat adaptacyjny

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Kwietnia 2024, 13:30:38 »

Nie no jak? Jak jedziesz pustą drogą, nic przed tobą nie ma i puścisz gaz, to ci zwalnia? Znaczy wiadomo, że delikatnie tak, jak w każdym aucie, ale nie jest to hamowanie przeszkadzające w jeździe

jezdziłeś V gen. hybrydy ? najlepiej sie taką przejedz , to zobaczysz jak to jezdzi i samo dohamowuje .. jak nie trzymasz gazu na prostej..

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Kwietnia 2024, 14:40:52 »
Obaj koledzy - z tego co wiem z forum - jeździcie V gen - Sel od JBL wiele się nie różnią ;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
hak + nawigacja + bateria
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Kwietnia 2024, 14:54:33 »
Obaj koledzy - z tego co wiem z forum - jeździcie V gen - Sel od JBL wiele się nie różnią ;)
ale ja mam na myśli generacje hybrydy aa nie modelu ravki ;)

Bo tak jak kiedys pisalem wyżej … jak jezdzilem ostatnio CH-R rocznikowo 23  i jak puscilem gaz to bardziej hamowala sama na prostej - niż jak ta moja ravka sel z 21 .

No chyba,ze coś pomieszalem i ze ta ch-r tak po prostu ma

« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2024, 14:56:53 wysłana przez crystian09 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Kwietnia 2024, 23:07:00 »

jezdziłeś V gen. hybrydy ? najlepiej sie taką przejedz , to zobaczysz jak to jezdzi i samo dohamowuje .. jak nie trzymasz gazu na prostej..

Niezły festiwal nieporozumień się zrobił w tym wątku:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2024, 09:46:04 »
Ok. Nie zauważyłem @Crystian09, że pisałeś o gen. hybrydy, a nie modelu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl