Autor Wątek: Prius 3 ucieka w prawą stronę  (Przeczytany 1976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2009
Prius 3 ucieka w prawą stronę
« dnia: 21 Marca 2024, 17:46:25 »
Dzień dobry Panie i Panowie. Jak w tytule. Prius 3 z 2009 lekko ucieka w prawą stronę. Zrobiona zbieżność, i w cyferkach wszystko wygląda pysznie. Jednak podczas jazdy delikatnie ucieka w prawo. Gość od zbieżności przestawił coś pod autem, uciekanie jest mniejsze ale dalej lekko wyczuwalne. Charakteryzuje się też tym, że auto podczas ruszenia z miejsca o dosłownie centymetry, przekreci kierownicę lekko w prawo. Opony by zmienione na inne, zostały również przełozone na odwrotną stronę. Gdzie szukać przyczyny? Auto kupiłem parę tygodni temu, więc zastanawiam się nad jakimś spotkaniem z krawężnikiem poprzedniego właściciela, lub coś podobnego. Gdzie szukać i gdzie znaleźć przyczynę?
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2024, 17:48:14 wysłana przez KubaNowak »

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius 3 ucieka w prawą stronę
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2024, 09:36:31 »
Cześć.
Ja mam tak samo, ale u mnie przyczyną są opony. Na zimówkach ściąga mi delikatnie w prawo, też przekładałem i kombinowałem z nimi i zawsze ściągało, ale one są już stare i to ich ostatni sezon. Na letnich jest w porządku, puszczam kierownice i jedzie jak po sznurku.
Skoro Ty wykluczasz opony to musisz szukać gdzie indziej
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2024, 12:42:21 »
czesc

poczawszy od drobiazgow  powietrze odpowiedne cisnienie  :-))

opony potrafia zrobic psikusa trzeba by zalozyc z jakiegos pewnego auta np.
po wymianie sworznia jakis fejkowy zamiennik kolo moze byc przesuniete.
obstawiam ze sworznie i tuleje wahaczy nie sa zerwane , moze gorna lozysko mcphersona, moze amorek gdzies dostal .

zrobiona zbieznosc  czy calal geometria ?   bo moze byc tak ze krzywy wahacz ,sanki gdzies dostaly  trzeba by zrobic taka pelna geometrie  glownie chodzi o  przesuniecie kola przod tyl  to sie jakos nazywa kat wyprzedzenia czy cos w tym rodzaju  mam nadzieje ze wiesz o co chodzi :-)))
--- patrzac z gory zeby kola staly w rownej lini jak w wyscigu na 1/4 mili :-))))

powodzenia .

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2024, 16:06:34 »
O, oto właśnie mi chodziło. Zbieżność to za mało.  Zrobię geometrię. Chodziło mi o zabawę, która wskaże ewentualną czesc. Auto jest na letnich oponach, ale na poprzednich było to samo. Mieszkam w okolicach Amsterdamu i ciężko o fachową opinie. Ale szukamy dalej, albo na wakacjach w lipcu zrobię w Polsce

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2024, 07:54:07 »
Zrobiłem geometrię 3D, zrobiłem tez kalibrację kierownicy. Auto dalej delikatnie jedzie w prawą stronę. Czy jest to jakaś priusowa przypadłość czy po prostu jakiś problem mechaniczny typu łozysko, czy coś?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2024, 11:16:43 »
Zrobiłem geometrię 3D, zrobiłem tez kalibrację kierownicy. Auto dalej delikatnie jedzie w prawą stronę. Czy jest to jakaś priusowa przypadłość czy po prostu jakiś problem mechaniczny typu łozysko, czy coś?

priusy jezdza normalnie , jedyne co to po wymianie kierownicy z innego auta prawie niemozliwe jest jej ustawienie inealnie .

jesli geometria jest ok czyli kola w rownej lini wahacze sanki proste tylna belka prosta opony ok powietrze ok amorki ok i inne rzeczy ok to sorry ale chyba pozostaje tylko wadliwa droga (asfalt ) lub nie fachowa diagnoza bo cudow nie ma .

techstream & icar

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2024, 11:48:30 »
Bardzo często profil drogi jest lekko skierowany w prawo. Pytanie na jakim dystansie, ilu metrach od puszczenia kiery, widoczny jest już efekt ściągania
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2024, 17:39:15 »
Długo walczyłem z podobnym problemem. Wymieniałem wszystko po kolei. Robiłem geometrię  na różnych urządzeniach.
Okazało się, że wadliwe łożyska mcphersona nie pracowały płynnie i one były powodem ściągania.
Co ciekawe wymiana na nowe wcale nie rozwiązała problemu.
Dopiero kolejna wymiana na świeższe używki naprawiła auto i od tego czasu jeździło już prosto.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2024, 17:04:51 »
Długo walczyłem z podobnym problemem. Wymieniałem wszystko po kolei. Robiłem geometrię  na różnych urządzeniach.
Okazało się, że wadliwe łożyska mcphersona nie pracowały płynnie i one były powodem ściągania.
Dopiero kolejna wymiana na świeższe używki naprawiła auto i od tego czasu jeździło już prosto.

niestety te lozyska w p3 to jakis dramat plastik praktycznie bez niczego w srodku troche niebieskiego smaru .

chyba musiala by byc tuleja gumowa zerwana zeby sciagalo lub stac na debowo.

- ja to wyciagalem dwa razy nowe lozyska z poduszka kompletne zlozylem na sucho i po pol roku na postoju pierwszy skret zaczelo byc pyk/pyk lekko  za drugim razem wszysko wysmarowalem czyli plastikowe lozysko grubo smarem i juz poltora roku jest ok.  (moje poduszki po 300 tys.km byly ok )

- poduszke jak i lozysko mozna kupic z originalu na czesc nie trzeba calosci brac jesli nie ma takiej potrzeby .

techstream & icar

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2024, 20:34:38 »
chyba musiala by byc tuleja gumowa zerwana zeby sciagalo lub stac na debowo.

Czyli twierdzisz, że moja usterka i jej naprawa nie miała miejsca?

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwietnia 2024, 17:45:51 »

priusy jezdza normalnie , jedyne co to po wymianie kierownicy z innego auta prawie niemozliwe jest jej ustawienie inealnie .

jesli geometria jest ok czyli kola w rownej lini wahacze sanki proste tylna belka prosta opony ok powietrze ok amorki ok i inne rzeczy ok to sorry ale chyba pozostaje tylko wadliwa droga (asfalt ) lub nie fachowa diagnoza bo cudow nie ma .

Diagnozą fachowa. Wiem co to jest ściąganie jak droga jest nierówna. Zmienia się kat ustawienia kierownicy dosłownie po ruszeniu pół metra. Parę stopni w prawo

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwietnia 2024, 17:47:32 »

I pewnie tu będę celował. Robiłem tez kalibrację kierownicy, ale z zakładu dostałem poradzę żebym ja zrobił jeszcze raz w Toyocie

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwietnia 2024, 17:50:36 »
 Je dodalem jednego. Auto ma przejechane 150 tysięcy. Nie ma żadnych stukow, puków ani tym podobnych

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Kwietnia 2024, 20:29:26 »
Robiłem tez kalibrację kierownicy,
Co najwyżej możesz zrobić ustawienie czujnika kata obrotu kiery oraz kalibrację punktu zerowego czujnika momentu. I to tylko oryginalnym testerem.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KubaNowak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Kwietnia 2024, 21:04:21 »
Robiłem tez kalibrację kierownicy,
Co najwyżej możesz zrobić ustawienie czujnika kata obrotu kiery oraz kalibrację punktu zerowego czujnika momentu. I to tylko oryginalnym testerem.
Znaczy nie robiłem tego ja, tylko zakład gdzie robią geometrię. I tak, chodzi o kalibrację kąta skrętu. Być może w zakładzie czuli, że nie dadzą rady i stąd wskazówka, żeby pójść jeszcze raz do Toyoty. Postaram się umówić na sobotę, ale tu nikt nie lubi w soboty pracować, więc zobaczymy. Jak nie, to przyszły tydzień

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl