Autor Wątek: Prius II Piasta przód szumi...  (Przeczytany 1522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
Prius II Piasta przód szumi...
« dnia: 22 Marca 2024, 11:54:24 »
Temat pewnie znany wielu, jednak czasy się zmieniają i niby żadna magia a jednak. Nie o samą wymianę mi chodzi a o kupienie piasty z DOBRYM ŁOŻYSKIEM. Już 2 x wymieniałem i mam dosyć, oryginał wcale nie padł, ale guma osłaniająca na półosi od strony piasty pękła i nie szło nijak zdjąć samej piasty, flex pomógł ale trzeba było założyć nową piastę. Mechanik polecał GSP, że zakładał i śmiga, więc założyłem GSP, piasta padła do 20tys km, potem założyłem FAG, made in china, bo tylko z tego kraju były... padła po 25tys km  :shock: Mam dość, ale oryginał w aso 1k zł. Czy ma ktos sprawdzony namiar na piastę z łożyskiem KOYO? Kiedyś nie było takich problemów... Dzis byłem w Inter Cars i mieli tez FAG, ale ten sam chińczyk  :shock: podziękowałem. HELP!!
_-''-_ Prius II 2007 LPG _-''-_ 3Miasto _-''

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Prius II Piasta przód szumi...
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2024, 12:50:04 »
sprobuj poszukac oryginalu nie z aso , uzywka to kiepski pomysl ale moze jakies wyjscie .

czy napewno z autem wszystko ok moze jakies naprezenia sa gdzies bo to az dziwne zeby tak padaly .

zobacz ile tu kosztuje

https://www.amayama.com/en/catalogs/toyota/prius

plus oplaty  clo,vat i cholera wie co tam jeszcze , ale i tak wychodzi taniej (pompa wody do p3 kolo 650 oryginal)
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2024, 13:09:12 »
Znałem poprzedniego właściciela mojego auta, wiem ile km przejechał, razem ze mną oryginalna piasta zrobiła ponad 100k km i gdyby nie ta nieszczęsna osłona przegubu to dalej by jeździła, nic jej nie dolegało, po wymianie się zaczęło. Obdzwoniłem kilka sklepów i nigdzie żadnych oznaczeń łożysk. Widzę po wpisach nawet tu na forum, że ludzie kupowali FAG-a jeszcze kilka lat temu i były oznaczenia KOYO a już teraz nie ma i jest made in china a rozrzut cen na dzień dzisiejszy od ~280zł do 600zł. Gdzie więc szukać... Niby prosta sprawa, ale jak życie pokazuje nie. No chyba, że iść w najtańsze ~160zł i zmieniać co 2k km  :-P Szukam dalej... Może jednak ktoś, coś...

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2024, 15:59:14 »
Cokolwiek z łożyskami i gumą to tylko oryginały. Inaczej to podwójna robota i strata kasy i czasu.

Amayama rządzi.

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2024, 16:09:33 »
Sprawdziłem jeszcze temat piast firmy SNR teoretycznie powinny mieć łożyska NTN, produkcja niby Francja, ale o ile na aukcjach znanej platformy na zdjęciach widać sygnowane łożyska, to po wykonaniu kilku telefonów i sprawdzeniu jak to wygląda w opakowaniu, to totalnie nic na nich nie ma, zero oznaczeń jakichkolwiek. Wygląda na to, że sygnowane łożyska to biały kruk. I o ile luzem sprzedawane łożyska są opisane, to w magiczny sposób wsadzone w piasty już tych oznaczeń nie mają. Temat robi się ciekawy, chociażby ze względu na https://motofocus.pl/producenci-czesci-i-dystrybutorzy/86057/nsk-walczy-z-podrabianiem-lozysk Jakoś bardzo się do tej pory nie interesowałem łożyskami, aż padło i na mnie. Masakra.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2024, 17:07:54 »
Zrobić oznaczenia na podróbkach to też żaden wielki problem, więc trzeba brać od sprawdzonych dostawców jak Amayama albo Rockauto, a w Polsce to niestety tylko ASO z kosmicznymi cenami.

Odprawa celna jest teraz tak prosta w porównaniu do kilku lat wstecz, że nie ma co się wahać i zamawiać za granicą.

Ostatnio zamawiałem części do Lexusa GS i po podsumowaniu wyszło mi 20k PLN taniej niż jakbym brał w ASO w Polsce, a czas oczekiwania prawie ten sam.
Te oszczędzone 20k to już zawiera cenę przesyłki, VAT, cło etc. jakby co.

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2024, 10:41:39 »
Na stronie Amayamy koszt samej piasty bez wysyłki to około 100USD, czyli około 400zł, do tego oczywiście doliczyć trzeba wysyłkę, vat i inne opłaty. Ciekawe, że w polsce bez problemu znajdziemy piastę w tej kwocie, znanej lub mniej znanej firmy. To już bardziej dywagacje filozoficzne, ale jak to jest, że u nas w tej kwocie jest marnej jakości łożysko a amayama ma np KOYO. Gdyby nie te koszty poboczne oprócz samej piasty każdy brałby w ciemno, a tak cena wyjdzie ponad ~800zł a koszt w aso na dzień dzisiejszy 1k. Gdyby ktoś wymieniał 4 można się bawić ale przy jednej... każdy niech sam oceni. Ciekawe są tez komentarze na znanym portalu pod piastami różnych typów, od takich, że po założeniu od razu piasta wyje, poprzez takie, że po 2k km wyje, do takich, że 15-20k km i słychać hałas... Są pewnie i tacy szczęśliwcy co kupili i jest ok, ale Ci już nie chwalą się co jest po 50k km... 

Offline kuken

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2024, 11:03:54 »
A pytanie jeszcze do znających się bardziej niż ja, czy jest możliwość wyjęcia starego i wprasowania nowego łożyska w tę konkretną piastę?? jakie łożysko tam siedzi? gdyby tak się dało to byłaby pewność co wkładamy do środka chociaż...

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2024, 10:25:23 »
to moze sprobuje kupic cala piaste uzywana ze sprawnym lozyskiem ?

ja rozumiem z oryginal to duzo kasy ale jakbys odrazu zalozyl to pewnie dawno by juz bylo po temacie a tak to trzeba kupis 2 lub 3 lozysko plus czas, koszt wymiany .

nie wiem moze jedna warto zaryzykowac w ori ?

wiem ze latwo sie pisze mowi sam szukam tez taniej zawsze no nic powodzenia .
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2024, 15:11:13 »
Sprawdźcie na Rockauto czy jest NSK albo Timken w niższej cenie niż Amayama, jeśli tak to można też śmiało brać
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 15:12:52 wysłana przez dzejdzej007 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl