Autor Wątek: YC vs Y vs inne auta - co wybrać?  (Przeczytany 5201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
YC vs Y vs inne auta - co wybrać?
« dnia: 24 Marca 2024, 17:13:24 »
Dzień dobry, na przełomie Q2/Q3 tego roku chciał bym wymienić samochód żony. Aktualnie Golf 7.5  Highline z silnikiem 1.5 TSI i manualem. Do rankingu biorę Yaris 116km, Cross 116km, Clio Full Hybrid (Mitsu Cold bo logo ładniejsze) i Fiat 500 elektryczny.

Co mnie interesuje:
- sensowna wartość rezydualna po przejechaniu 100k km i około 5-6 latach
- bezproblemowa eksploatacja bez zbędnych wydatków w okresie użytkowania wykraczająca poza oleje, filtry i ubezpiczenia

Do rankingu nie biorę:
- samochodów grupy Stellantis z silnikiem R3 1.2
- grupy VW za spadek jakości wykonania i chore ceny wyposażenia dodatkowego
- marek premium bo unikam ich jak ognia ze względu na wizerunek
- wynalazków marek Chińskich

Mam prośbe o wypowiedź osób użytkujących Yaris Cross, Yaris albo jedno i drugie. Czy wybrali byście ponownie ten sam samochód. Czy Comfort + Tech jest wystarczającym wyposażeniem? Czy samochód dla kobiety do miasta ma sens? Zapraszam do dyskusji.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 17:21:30 wysłana przez mentosfresh »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: YC vs Y vs inne auta - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2024, 17:26:47 »
Kup to co się żonie podoba. To ona będzie tym jeździła. Reszta sprawa drugorzędna

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2024, 19:12:57 »
Czy samochód dla kobiety do miasta ma sens? Zapraszam do dyskusji.
Spytaj żonę jaki chce samochód, i jaki jej się podoba, bo ona będzie nim jeździła, a nie osoba z tego forum. Zawsze się pytasz osób postronnych jak kupujesz coś żonie, a nie jej samej?  :shock:

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2024, 19:44:40 »
Zobacz sobie Lexusa LBX, w maju rusza produkcja najtańszej wersji, a już przecenili o 13k.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2024, 20:21:09 »
Ja do miasta nie znalazłem lepszego auta-mowa o normalnej yarisce bo nieprzepadam za crossoverami ale rozważamy taki dla żony i mam podobną rozkminę Czynniki jakie się na to składają to dobre i płynne przyspieszenie (0-60 więcej niż dobre) wsparte bezawaryjnym automatem. Fajnie się tym rusza i skacze w jezdzie w miejskiej.Silnik nie ma fakapów poza rzadką korozją chlorową egr w niektórych krajach spowodowaną kiepskim paliwem . Wspomagacze typu asystent jazdy w korku autohold, super zwrotność. Dodatki typu czujniki przód tył HUD czujniki martwego pola i ruchu poprzecznego też się przydają(to jest w pakiecie smart). Zajefajne spalanie w miescie ponizej 4 litrów. Rownież odrzucałem stellantisy z puretechem ecoboosty z forda i automat powershifta. Fiat 500e wydaje się słabym pomysłem jeśli chodzi o value for a money i kiepsko się to sprzedaje zastanawiają się żeby wlożyć tam silnik spalinowy aby utrzymać zatrudnienie w Mirafiori. Mam fiata 500 normalnego i owszem fajne autko ale jednak całkiem małe i 3d) Żona tymnjezdzi na zmianę ze swoim punto i to taka bardziej zabawka.  Clio wg danych pali sporo.więcej ale też jest większe i przez to cięższe. bezawaryjność tej hybrydy opertej na skrzyni kłowej nie jest znana i to w połączeniu z designem zadecydowało (ale masz też hybrydowego captura).W Y IV wady są raczej kosmetyczne. Wg mnie megafajne AGD.l i tyle od strony techniczno użytkowej a kupuje się często oczami. Zaraz pojawi się Alfa Milano,Jeep Avenger dostał zmodyfilowanego puretecha w hybrydzie dla zasady rzucę na to okiem.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 20:46:36 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2024, 21:07:16 »
Zawsze się pytasz osób postronnych jak kupujesz coś żonie, a nie jej samej?
Nie każda żona się merytorycznie wypowie i czasem na pytanie "jaki samochód" dowiesz się, że "biały" :P

A tak wracając do meritum sprawy - polecam umówić się na jazdy testowe. Myśmy stojąc przed wyborem auta rozważaliśmy m.in. Hyundaia i10. I okazało się, że fotel nie przybliża się na tyle żeby komfortowo udało się usiąść za kierownicą. Tymczasem w Yarisie nawet trzeba było się ciut odsunąć. Dlatego feeling auta to jest podstawa. A potem warto przejrzeć ewentualne opcje - wyposażenie, silnik itd. Samochód kupujesz nowy więc awariami się nie przejmuj.

Co do hybryd Toyoty - ile planujecie jeździć (czasu) tygodniowo? I jakie przebiegi roczne?
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 21:08:47 wysłana przez hindus »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2024, 21:23:07 »
Ja w każdym aucie mam za blisko fotel. I wkażdym czeka mnie procedura upgrade tego przy pomocy małej ślusarki.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2024, 21:30:50 »
Czy Comfort + Tech jest wystarczającym wyposażeniem? Czy samochód dla kobiety do miasta ma sens?

Muszę was przeprosić, jestem „komputerowcem” płacą mi za to że zakład produkuje pojazdy które uratują komuś życie, nie za ładne wysławianie się ;)

Chodziło mi o to czy to wyposażenie będzie wystarczające i bez sensu dopłacać do GR i innych, źle wyraziłem to zdanie.

Moja żona właśnie należy do tych którzy kupują sercem. Jej się podoba Mini, Fiat 500, Garbus. Ja odpowiadam za finansowanie i utrzymanie tego auta ;) Mini nie kupię bo jest bezsensownie drogie w utrzymaniu, fiat 500 spalinowy to 18 letnia konstrukcja, a Garbusa przestali produkować 7 lat temu. Sorry panowie modele które podałem są po selekcji i akceptacji mojej żony.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2024, 22:19:59 »
gr nie ma żadnego istotnego wyposażenia poza dodatkami estetycznymi. Są to naklejki gr w kilku miejscach felgi 18 na ktorych czuc więcej dziur, inny zderzak przedni a raczej jego środek, inny dyfuzor tylnego zderzaka i końcówka wydechu i inna tapicerka. I tyle. nie ma za to regulacji ledzwiowej.Jechałem takim egzemplarzem. Ja bym polecil selection style +smart. Zajeb...cie wygląda z czarnym dachem.Ale trzeba poczytac konfigurator/cennik bo my 24 ma coś tam namieszane.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2024, 22:25:00 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2024, 00:04:04 »
czy to wyposażenie będzie wystarczające

Zajrzyj do katalogu i zobacz różnice czy są dwa was znaczące. Wystarczający do jazdy jest nawet model bazowy :) ale nie zawsze o to chodzi żeby kupić najtańsze wozidło.

Jej się podoba Mini, Fiat 500, Garbus
No to zostaje 500 w prądzie, skoro jej się podoba i jest na twojej liście :)

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2024, 00:56:08 »
gr nie ma żadnego istotnego wyposażenia poza dodatkami estetycznymi. Są to naklejki gr w kilku miejscach felgi 18 na ktorych czuc więcej dziur, inny zderzak przedni a raczej jego środek, inny dyfuzor tylnego zderzaka i końcówka wydechu i inna tapicerka. I tyle. nie ma za to regulacji ledzwiowej.Jechałem takim egzemplarzem. Ja bym polecil selection style +smart. Zajeb...cie wygląda z czarnym dachem.Ale trzeba poczytac konfigurator/cennik bo my 24 ma coś tam namieszane.
Nic nie jest namieszane, po prostu doszło kilka rzeczy, których nie było wcześniej. Na przykład nowe multimedia i sportowe fotele są w Executive, mocniejszy silnik elektryczny jest w GR i Premiere Edition.
Po to jest sześć wersji żeby każdy wybrał co mu odpowiada.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2024, 08:59:31 »
.
Moja żona właśnie należy do tych którzy kupują sercem. Jej się podoba Mini, Fiat 500, Garbus.
Kup jej Fiata 500, kobietom się podoba, niezniszczalny silnik, tani serwis i naprawy, niewiele pali

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2024, 09:24:19 »
.
Moja żona właśnie należy do tych którzy kupują sercem. Jej się podoba Mini, Fiat 500, Garbus.
Kup jej Fiata 500, kobietom się podoba, niezniszczalny silnik, tani serwis i naprawy, niewiele pali
Stara 500 owszem ma silnik który nastuka 400 kkm przekręci licznik i bedzie śmigał dalej ale chyba dzisiaj juz nie o to chodzi ( raczej miał bo teraz jest mild hybrid 1,0 nie grzeszący elastycznościa w porównaniu z 1,2).
Zresztą autor wspomniał o 500e a to inna historia i chore pieniądze za takiego melexa.
Spalinowy 500 jest autko trochę z poprzedniej epoki w sensie technologii. Dla lansiku dla młodej dziewczyny jest OK ale do jazdy w cięzkich korkach tak samo męczące jak każde inne "analogowe" auto w manualu. Jedynie parkować i wciskać się  między inne auta łatwiej. I na tle yariski wcale mało nie pali -tam gdzie yaris ma średnio 3,9 l (70 % centrum miasta 30 % trasy) to 500tka ma 6l z kawałkiem. Generalnie inny komfort obsługi na co dzień.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 09:26:54 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2024, 09:26:16 »
Nic nie jest namieszane, po prostu doszło kilka rzeczy, których nie było wcześniej. Na przykład nowe multimedia i sportowe fotele są w Executive, mocniejszy silnik elektryczny jest w GR i Premiere Edition.
Po to jest sześć wersji żeby każdy wybrał co mu odpowiada.
Inaczej jest pokonfigurowane dlatego polecając selection style nie wiem która wersja teraz jest jej najbliższa w 2024.

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2024, 09:40:06 »
Executive z pakietem Bi-tone

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl