Autor Wątek: YC vs Y vs inne auta - co wybrać?  (Przeczytany 5200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: YC vs Y vs inne auta - co wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marca 2024, 09:42:34 »
Dlatego mówię, że trzeba zajrzeć do katalogu https://pdf.sites.toyota.pl/spec_nowy_yaris_mc24.pdf
I lecieć kolejno pozycje.
Przykładowo - Oświetlenie w osłonach przeciwsłonecznych kierowcy i pasażera dostępne jest jedynie w Executive, Premiere i GR Sport. Istotne czy nie?
Dla mnie zbędne. Dla kobiety która sprawdza makijaż na światłach - bardzo przydatne.
Podsufitka - chcemy jasną czy ciemną?
Cyfrowe zegary - tak czy nie?
itd.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Marca 2024, 10:13:01 »
I na tle yariski wcale mało nie pali -tam gdzie yaris ma średnio 3,9 l (70 % centrum miasta 30 % trasy) to 500tka ma 6l z kawałkiem.
Zawiozłem córce 500 do Włoch i spaliła średnio 4,8l/100km. W Rzymie nie przekracza 5//100km
raczej miał bo teraz jest mild hybrid 1,0 nie grzeszący elastycznościa
Nie jest wcale źle jak na miejski samochód, a silnik pancerny.
tak samo męczące jak każde inne analogowe auto w manualu.
Można kupić automat. No i oczywiście można kupić np. 500C z otwieranym dachem. W/g mnie ciągle najładniejsze auto miejskie, bo Opla Adam już nie produkują
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 10:17:06 wysłana przez pireus »

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Marca 2024, 10:23:16 »
500 elektryczna oczywiście. Czy droga? Finalna cena brutto w nominalnej kwocie (50% VAT + dotacja do kosztów kwalifikowanych) wychodzi w okolice 96tys zł, taniej niż Yaris hybrydowy. Gorzej z zasięgiem, 180km to trochę mało, niby nie robi się takich dystansów na raz tym autem ale jak będzie trzeba to co? Zużycie około 18-20Kwh/100km przy obecnej cenie w domu to jakieś 22-23gr/km.

500 spalinową z 1.2 w manulau mieliśmy. Bezkolizyjny silnik, wymiana rozrządu za 400zl w ASO… te czasy już nie wrócą ;) ten silnik miał 2 wady. Palił 8l w mieście i był cholernie mulasty.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Marca 2024, 10:30:53 »
ale jak będzie trzeba to co?
To weźmiesz auto z wypożyczalni ;)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Marca 2024, 10:33:06 »
Nie jest wcale źle jak na miejski samochód, a silnik pancerny.
No niewiele o tym silniku tzn 1.0 można dziś powiedzieć. On nie jest z rodziny fire tylko firefly zaprojektowany od nowa po nowemu z krótkim stażem na rynku, mocno zintegrowany. Mały moment i wysoko, 6-tka skrzynia=ciągłe losowanie sprzęgłem i biegami. jechałem taką pandą i w porównaniu ze starym (zwłaszcza z włączonym trybem sport co się da zrobić w kazdej wersji 1.2 np. poprzez alfaobd)  nieporęczny muł. Może ma ktoś jakieś info ale ja nie widziałem jakichś filmików/ postów  z najechanym >200 kkm. Nevermind to auto nie jest raczej przedmiotem wątku
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 10:44:32 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2024, 10:53:21 »
W/g mnie lepiej jeździ niż ten w Yaris 1.0 lub Aygo. Przynajmniej dla mnie.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2024, 10:57:55 »
Executive z pakietem Bi-tone
No to jak dla mnie nie poprawili wyboru. uważam że HUD jest użytkowo bardzo fajny ale audio mi zwisa i powiewa nie jestem samochodowym melomanem bo słucham muzy w domu w innych warunkach których nigdy nie będzie w samochodzie.
Ale nie wiedziec czemu sparowali dwie rzeczy z różnej parafii w jeden pakiet poprzednio było sensowniej.
Generalnie mocno podrożało.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 10:59:35 wysłana przez marx50 »

Online boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2024, 11:14:00 »
Executive z pakietem Bi-tone
No to jak dla mnie nie poprawili wyboru. uważam że HUD jest użytkowo bardzo fajny ale audio mi zwisa i powiewa nie jestem samochodowym melomanem bo słucham muzy w domu w innych warunkach których nigdy nie będzie w samochodzie.
Ale nie wiedziec czemu sparowali dwie rzeczy z różnej parafii w jeden pakiet poprzednio było sensowniej.
Generalnie mocno podrożało.
Jest inaczej, po lifcie raczej nikt się nie spodziewał ze będzie taniej. Yaris Cross podrożał jeszcze bardziej.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2024, 11:19:06 »
Może wchodzące na rynek MG3 w hybrydzie (z lepszymi parametrami przynajmniej na papierze) podreguluje troche cene yarisa bo jej wzrost nie ma żadnych fundamentów (inflacja w EU w normie a PLN sie mocno wzmocnił od wyborów).
Dla nas ta marka jest egzotyczna u brytoli jeździ tego pełno i będzie konkurencją.
Ale autor wątku odrzuca chińczyki.

Online boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Marca 2024, 11:34:07 »
Może wchodzące na rynek MG3 w hybrydzie (z lepszymi parametrami przynajmniej na papierze) podreguluje troche cene yarisa bo jej wzrost nie ma żadnych fundamentów (inflacja w EU w normie a PLN sie mocno wzmocnił od wyborów).
Dla nas ta marka jest egzotyczna u brytoli jeździ tego pełno i będzie konkurencją.
Ale autor wątku odrzuca chińczyki.
MG3 Hybrid wycenili w UK na 18.5-20.5k funtów, także cudów bym się nie spodziewał. A co do parametrów to najlepiej poczekać na jakieś rzetelne testy, na razie sam marketing.

Wcześniej Yaris miał przestarzałe multimedia, także dobrze że je zaktualizowali i usprawnili działanie. To samo odnosi się do systemów bezpieczeństwa.

Zerknij sobie na ceny Mazdy 2 Hybrid, tam dopiero odjechali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl