Autor Wątek: Prius praca zawieszenia  (Przeczytany 741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AreksiuPrius

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Prius
Prius praca zawieszenia
« dnia: 25 Marca 2024, 22:33:37 »
Witam, posiadam Priusa z 2005 roku już od 7 lat który ma obecnie przebieg prawie pół miliona, ostatnio robiłem w nim amory i sprężyny z przodu (założone firmy KYAB) oraz tuleje belki z tyłu. Do  zrobienia wiem że są jeszcze amortyzatory z tyłu (mają około 50% na trzepaczkach) ale mam problem, ponieważ zawieszenie ciągle pracuje dość głośno, nie słyszę z jego pracy konkretnych stuków które mógłbym zidentyfikować jako konkretny element (a po tylu kilometrach dość dobrze znam każdy „stuk”) ale poprostu zawieszenie pracuje głośno, zarówno przód jak i tył po najechaniu na większą dziurę nie przejeżdża po niej cicho a dochodzi do twardego uderzenia. Z tyłu mogą za to odpowiadać amortyzatory, ale z przodu co? Będę wymieniał przednie wahacze, ale nie wiem czy to rozwiąże problem a komfort jazdy jest dość znikomy (tak wiem, to nie Mercedes :p ) ale mimo wszystko nie wyciąga tych dziur gładko i w miarę cicho a zawsze jest duże uderzenie, myślałem że z przodu pomoże wymiana amortyzatorów i sprężyn ale niestety nic to nie pomogło. Macie jeszcze jakieś propozycje co może odpowiadać za taką pracę zawieszenia?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Prius praca zawieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2024, 09:41:43 »
tuleje wachaczy ,sworznie,gumy stabilizatora , podusz - lozyska mcphersona ,laczniki drazka stabilizatora .

nie wszystkie te rzeczy maja bezposredni wplyw ale warto to zobaczyc , moze ewentualnie przy okazji poduszki silnika skrzyni.

ciezko dac trafna diagnoze na odleglosc .  Trzeba wszystko dokladnie obejrzec i moze wjechac na tzw. szarpaki .

ps. kayaby juz nie sa tak fajne jak kiedys ale to nadal sensowny zamiennik raczej.
w subaru  (wrx,sti)  wystepuje przypadek ze amortyzatory potrafia pukac sam w sobie nawet dosc swieze

powodzenia.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Prius praca zawieszenia
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2024, 09:54:44 »
Może samo zawieszenie pomocnicze/sanki (mocowanie lub tuleje).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl