Autor Wątek: Camry czy na dzień dzisiejszy jeszcze warto za tą cenę ???  (Przeczytany 14586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mangusta28

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Grande Punto
Odp: Camry czy na dzień dzisiejszy jeszcze warto za tą cenę ???
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marca 2024, 08:35:43 »
Ten Lexus niezły, ale taki silnik 5000 pojemności to będzie palił z 15 litrów lub lepiej.

Raczej szukałbym coś bardziej oszczędnego co by brało poniżej 8 litrów przy normalnej jeździe, bo auto częściej będzie używała żona (ja mam służbowe).
Myślałem o Maździe CX-5, ale zabezpieczenie antykorozyjne bardzo słabe mają, ponadto mazdy mają problemy z mechanizmami lusterek (koledze 4 razy już to naprawiali).
Spalanie mają spoko, tylko ceny też mocno zawyżone (parę lat temu kosztowały 90tyś, teraz 160tyś). I wiem, że wszystkie auta podrożały, ale 75% w 5 lat to chyba lekka przesada.
Co najmniej 20tyś. zawyżone. Takie moje zdanie.

Może poszukam czegoś w Hondzie.
Co myślicie o Hyundai i30 ? Cenowo dużo tańszy, ale bezawaryjność i komfort pewnie klasa niżej.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Marca 2024, 10:52:46 »
Camry, Mazda CX a teraz wyskakujesz z I30, który ma niewiele wspólnego z wymiarami A5, którego odniesieniem ma być Twoje nowe auto. Chcesz auto tanie w eksploatacji i mało palące to kup Dustera ze sprawdzoną technologią Renault z przed kilku lat i nie zawracaj pupy
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Marca 2024, 11:10:55 »
no tak od audi a5 do Mazdy CX-5
zajebiscie.
to okresl sie czy szukasz wozu pseudosportowego czy biedronkobusa.
mazda cx5 jest fajnym autem na zakupy do biedry. bagaznik dosc wysoko dosc tani, calkowicie bezawaryjny, i silnik tez spoko 2,0 scyactive. mam u siebie i 150tys km i tylko lane paliwo i wymiany oleju. czyi jak w toyocie.
w ssrodku cx5 tyle samo meijsca co w drogiej cx60. do tego tanszy naped przedni i -400kg od wagi cx60 a wiec zawieszenie i heble beda tansze i rzadziej wymieniane.
takze ogolnie fajne auto z mazd chyba najlepsze.
ale szczerze i tak wolalbym camry. mniejsze spalanie o 2 litry przy tym samym stylu jazdy, taka sama awaryjnsoc, seriwsy toyoty tansze o kilkaset zloty od mazdowskich, wiecej meijsca z tylu i z przodu, ciszej w srodku. ceny zakupu uzywanych camry troche wyzsze niestety.
co do zabezpieczenia antykorozyjnego mazdy to glupoty. stare bzdury sprzed 25 lat ze mazdy rdzewieja. od 2012 nie rdzewieja. co do lusterek psuja sie na potege. na szczescie sa zestawy naprawcze za 100zl zmieniajace plastikowe zeby na metalowe i juz ptoem sie nie psuja. problemem jest tylko wymiana bo nie kazdemu chce sie tym zajac. koszt czesci zerowy ale koszt wymiany zalezy juz od mechanika.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 11:15:34 wysłana przez Piwo »

Offline mangusta28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Marca 2024, 12:06:31 »
Camry, Mazda CX a teraz wyskakujesz z I30, który ma niewiele wspólnego z wymiarami A5, którego odniesieniem ma być Twoje nowe auto. Chcesz auto tanie w eksploatacji i mało palące to kup Dustera ze sprawdzoną technologią Renault z przed kilku lat i nie zawracaj pupy
Widać nie przeczytałeś co napisałem.
Auto bezawaryjne, komfortowe i w miarę oszczędne.
Wiem, że Hyundai i30 nie pasuje wymiarami, ale jako jedno z nielicznych jest tańsze i oszczędne (choć to już nie ta sama klasa auta).
Z silnikiem 160KM i wyposażeniem może być komfortowe, co do awaryjności to na pewno niżej niż japońskie auta.
Co do Renault to sobie podaruje, bo francuskie auta nie nadają się na nasze drogi, poza tym sporo jeździłem nimi (Pegueot, Renault, Belingo) i nie wspominam ich dobrze (nawet Fiat mniej się psuł).
Może to duży rozrzut z pseudosportowego do biedronkowozu, ale cały czas w zakresie tego co pisałem.
A5 ma 4,62cm, ale to nie znaczy, że auto nie może być 20cm krótsze, albo dłuższe. Hyundai i30 Fastback ma 4,45m, Camry 4,88.
Po prostu szukam i pytam, a nie ZAWRACAM DUPĘ.
NIE CHCESZ, NIE PISZ.
Wiem, że każdy by polecił mocny silnik, mnustwo koni, bo taki każdy by sobie kupił i można puścić wodzy fantazji co by było fajne.
Dlatego tak ciężko znaleźć coś rozsądnego. Lepiej wykonane auta to "biedronkowozy", a te "pseudosportowe" to z kolei się psują częściej.

ale szczerze i tak wolalbym camry. mniejsze spalanie o 2 litry przy tym samym stylu jazdy, taka sama awaryjnsoc, seriwsy toyoty tansze o kilkaset zloty od mazdowskich, wiecej meijsca z tylu i z przodu, ciszej w srodku. ceny zakupu uzywanych camry troche wyzsze niestety.

Poza ceną nowa Camry odstrasza mnie dwoma rzeczami:
Brak możliwości montażu haka i masakryczne "pałąki", które "wchodzą" do środka przy zamykaniu bagażnika (mogą nawet zrobić dziurę w walizce przy zamykaniu).
Ponadto stwierdziłem, że to auto jest tak duże, że ledwie mi się zmieści w garażu (optymalnie by było gdyby Camry miała 4,70, bo przy 4,9m zostaje mi zaledwie 35cm miejsca za autem)

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 12:22:27 wysłana przez mangusta28 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2024, 13:29:31 »
Ok. Ale mowimy 4,88 vs wszystko powyzej 4,5. 30cm to taka roznica?  Dlugosc od reki do lokcia.
Camry ma taka sama srednice zawracania co mazda 3 czy cx5 i znacznie mniejsza od mazdy 6. Ogolnie cx5 nie jest zlym autem i w red soul wrecz pieknym. Ja rozumiem koszty serwisu paliwa bo sam sie tym kieruje. Gdyby nie to juz dawno by pod domem stalo bmw 640gt. Duzy bagaznik, duzo miejsca dla 4 osob, cisza przy 200 na godzine, komfort, prowadzenie. Wszystko. Bagaznik foremny pod 700l. Auto typowo rodzinne. Gdyby nie koszty eksploatacji bo wiadomo roboczogodzina serwisu bmw 1200zl czyli wymiana lozyska w kole czy amortyzatora za sama robote 5tys zl plus koszt czesci. Do tego spalanie 12-16l. Czyli auto idealne dla milionerow. A dla biedakow sa mazdy toyoty skody. Tani serwis czesci i ekspliatacja. Cx5 spoko, camry spoko.hyundaie sie psuja.  To nie ten poziom co toyotai mazda.  A w dzisiejszym czasie problemem nie sa koszty czesci a roboczogodziny pracy mechanika liczone w setkach zloty

Offline mangusta28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2024, 14:41:09 »
A w dzisiejszym czasie problemem nie sa koszty czesci a roboczogodziny pracy mechanika liczone w setkach zloty

Znasz może jakiegoś linka do zestawienia (orientacyjnego) ile kosztuje obecnie roboczogodzina dla poszczególnych marek samochodów ?
W sumie dobrze by wiedzieć jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi samochodami.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2024, 14:56:41 »
W carosieri mowia.
Porsche 2000zl
Bmw merc 1200
Mazda 600
Toyota 300zl
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 15:01:02 wysłana przez Piwo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2024, 16:34:34 »
Porsche 2000zl
Bmw merc 1200
Mazda 600
Toyota 300zl
No chyba nie jest to prawda. Właśnie dostałem wycenę przeglądu B z pakietem plus (cokolwiek to znaczy)mojego samochodu (GLA 35AMG) i z materiałami ma kosztować ok 2522 zł. Czyli w Toyocie powinno to kosztować 3 X mniej, a tak nie jest. A przeglądy są co 20 tys km, Tak więc do 60 tys. km. mam 3 przeglądy a w Toyocie muszę zrobić 4. Czyli sumarycznie nie zapłacę więcej niż w ASO Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 16:41:48 wysłana przez pireus »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2024, 16:59:18 »
powodzenia jak chcesz wymienaic olej co 20tys a nie co 10-15tys. stad wlasnie awaryjnosc aut bmw merc audi w stosunku do japonczykow gdzie zaleca sie z wiadomych przyczyn wymiane oleju co 15tys km a nie mydli proekologicznie poeuropejsku wymiana oleju co 30tys km ale i silnika co 100tys km  a auta co 300tys km bo to eko. tutaj ludzie przedstawiaja faktury na 800-1200zl za przegolad camry. czyli tak /2 . cena filtorw oleju pewnie cena ta sama.
1,5h roboczogodzin 450zl w toyocie plus czesci 700zl
1,5h w mercu 1800zl plus czesci 700zl 2500zl

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 17:04:03 wysłana przez Piwo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Marca 2024, 17:08:50 »
powodzenia jak chcesz wymienaic olej o 20tys a nie co 10-15tys.
Dziękuję, samochody użytkuję do końca gwarancji. A podałem zalecenia producenta. Olej można zmieniać i co 5 tys. jak ktoś ma taką fantazję.
tutaj ludzie przedstawiaja faktury na 800-1200zl za przegolad camry. czyli tak /2 . cena filtorw oleju pewnie cena ta sama.
Nie widziałem, żeby ktos za 2 przegląd Camry zapłacił 800-1200zł jeżeli za Aygo biorą takie sumy. A ja za pierwszy przegląd zapłaciłem niewiele ponad 1000 zł.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 17:14:17 wysłana przez pireus »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2024, 17:11:01 »
no jest.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2024, 20:10:21 »
W carosieri mowia.
Porsche 2000zl
Bmw merc 1200
Mazda 600
Toyota 300zl

Ale czy uważasz że problem posiadania używanego BMW jak i pozostałych Św. Trójcy leży w stawce godziny pracy mechanika w ASO ?

J
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 20:18:18 wysłana przez ledziu »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Marca 2024, 21:01:09 »
no tak. jedziesz do byle mechanika i obecnie kazdy kaze sobie placic 200zl za godzine pracy. i chocby to byly drobne usterki w bmw to i tak problemem jest czas pracy mechanika by czesc wymienic. wiec auto musi byc calkowicie bezserwisowe. a takie auta robia tylko japonczycy czyli samemu wymieniasz olej i filtr i jezdzisz 200tys km. serwis auta nie moze kosztowac wiecej niz 2000zl rocznie. a zadne bmw na to nie pozwoli. zwlaszcza starsze uzywane.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2024, 21:04:31 wysłana przez Piwo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Marca 2024, 00:14:53 »
serwis auta nie moze kosztowac wiecej niz 2000zl rocznie. a zadne bmw na to nie pozwoli. zwlaszcza starsze uzywane.
Serwis auta może kosztować każdą sumę , tylko jego nabywca musi sobie z tego zdawać sprawę zanim kupi jakikolwiek samochód. Bo kupno samochodu jest najmniejszym problemem, większym będzie jego utrzymanie. Ale jak ktoś nie myśli i kupi jakieś auto , a potem płacze jak jest drogo , to jest po prostu głupi, bo nie było go na nie stać i powinien kupić  inny samochód który jest w stanie utrzymać. Mnie roczna eksploatacja kosztuje co najmniej 20 tys.zł (paliwo, przeglądy, ubezpieczenie, myjnia, czyszczenie itp.).  Bez żadnych napraw ,bo samochody eksploatuję tylko do końca gwarancji
wiec auto musi byc calkowicie bezserwisowe.
Takie samochody nie istnieją.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2024, 00:22:07 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl