Autor Wątek: Historia zapisów zużycia paliwa  (Przeczytany 1421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
Historia zapisów zużycia paliwa
« dnia: 26 Marca 2024, 20:50:55 »
Witam ponownie. Zaobserwowałem ostatnio, że skasowało mi historię zużycia paliwa. Takie przypadki miewałem kiedyś w C-HR 1,2 T gdy był niedoładowany akumulator. Obecnie nic takiego nie miało miejsca gdyż nastąpiło to po przejechaniu ok. 30 km. Miałem jedynie krótką przerwę na zakupy i jak wracałem to zauważyłem, że wskazanie średniego zużycia paliwa zmieniło się na dużo większe. Poprzednie wskazywało na zużycie średnie z około 3000 km. W historii miałem wiele słupków z różnych tras. Teraz mam jedynie bieżący. Niczego nie kasowałem, akumulator 12V naładowany.

Czy są jakieś reguły związane z samoistnym kasowaniem danych, czy też jest to jakaś anomalia?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Historia zapisów zużycia paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2024, 21:38:49 »
Chyba jest na tym wyświetlaczu przycisk kasowania tej historii. Ale przynajmniej w mojej z rocznika 2021 to prawie bezużyteczne bo nie wiadomo który słupek od której jazdy, ile ona miała km, ile czasu itd. Do tego wystarczy chyba włączyć tryb Ready i to już jest w jego rozumieniu trasa.
Dlatego mam jeszcze włączoną tzw usługę sieciową i na apie MyT (My Toyota) mam historię tras (teraz przycięli do chyba 1,5 roku wstecz bo wcześniej było chyba bez ograniczeń). I tu masz parę informacji o trasie. Policzyłem nawet kiedyś czy wykazywane spalanie l/100km zgadza się z liczeniem przy tankowaniu i różnica wyszła nieznaczna - zdaje się że komp zaniżał o 0,1L/100 km czyli jak wg podkorka mój spala 5,0L/100km tak komputer wykazywał 4,9.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2024, 21:44:32 wysłana przez zorian2 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2024, 21:45:17 »
I jeszcze ciekawa rzecz - ostatnio padł mi rekord spalania w trasie 3,9L/100 km. Faktem że wlokłem się 90/h ale już tak bywało a nigdy nie zszedł poniżej 4,2 (zwykle 4,8-5,0).
Zastanawiam się czy to ma związek z zatankowaniem e10 (po raz pierwszy). Albo lubi alkohol albo komputer się upił i bredzi ale to drugie okaże się po kolejnym zatankowaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2024, 22:18:28 »
czy to ma związek z zatankowaniem e10
Ja jestem tego pewien! Alkohol czyni cuda! Ja uwielbiam cuda...to znaczy alkohol :) A serio, 3.7l/100 Szczecin - Goleniów, zero wprawy, pierwsza jazda hybrydą siostry, c-hr toyota (nowa gen.V 1.8l) więc wierzę nawet na trzeźwo  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2024, 22:35:45 »
Przepraszam Ludzie ale nie oto chodziło w moim problemie. Mi to samo skasowało. Nic nie naciskałem. Słupki oznaczają "jakąś" trasę. U mnie te słupki wcięło i ich niema. Został jeden, najnowszy. To jest ciekawe. Dywagacje na temat zużycia to nie ten temat. Toyota sama decyduje? Jakaś odmiana SI?

Offline ryglik

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2024, 20:08:07 »
w dniu 18.04 zauważyłem w mojej CH-R że została skasowana historia spalania. Sam nic nie kasowałem. Zacząłem się zastanawiać czy jest możliwość aktualizacji która skasowała historię.
W tym dniu było dość zimno i też brałem pod uwagę że spadło napięcie na akumulatorze i dlatego nastąpił reset. Niemniej nic nie robiłem a historia spalania poleciała w kosmos

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl