Autor Wątek: Przybywanie oleju w silniku  (Przeczytany 2078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
Przybywanie oleju w silniku
« dnia: 28 Marca 2024, 11:56:35 »
Dzisiaj sprawdziłem poziom oleju w silniku mojej CC 2,0 przed wyjazdem w dłuższą drogę. Auto jeszcze nie ma nawet 10 tys km. Okazało się że jest go tam 1,5 cm ponad stan, oprócz tego czuć w nim benzynę. Nigdy czegoś takiego nie miałem w żadnej innej marce. Nigdy nie miałem samochodu z Japonii, a kupiłem bo podobno wzór bezusterkowości i bezawaryjności.
Serwis Toyoty zaproponował mi serwis pośredni - oczywiście na mój koszt (co swoją drogą uważam za kpinę z klienta). Czytałem w internecie, że to normalne w Toyocie, chociaż dla mnie to dziwne bo auto nie ma nawet roku.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przybywanie oleju w silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2024, 12:01:27 »
Nie przejmuj się - przegoń auto po trasie - szybko benzynka wyparuje. Jest to normalne zjawisko w autach z bezpośrednim wtryskiem gdy auto użytkowane tylko w mieście na niskich obrotach i krótkie odcinki - raz na jakiś czas trzeba przegonić po prostu po trasie przy wyższych obrotach :) Sprawdziłem przed chwilą u siebie i mam to samo ale u mnie za 800km przegląd na 30 000km i tak na prawdę dopiero pierwszy raz spojrzałem na bagnet.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2024, 12:07:48 wysłana przez KLP89 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2024, 14:58:25 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawełberger

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 2.0 hyb
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:06:43 »
masz jakieś nowe ustalenia w sprawie tego przybywania oleju, np. stanowisko serwisu? kurde, nowe auto...mocno rozczarowujące jeśli chodzi o toyote. obecnie jeżdżę 2.0 ts i mam ten sam problem. wcześniej auris 1.8  i żadnych kłopotów przez cały okres uzytkowania

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:28:54 »
Poczytaj linki które podesłał Krisman a wszystkiego się dowiesz. Z tego wynika że przybywanie oleju w silnikach hybrydowych Toyot to norma. Znajomi ludzie-posiadacze Toyot nawet nie zaglądają do oleju od wymiany do wymiany. Nie zmienia to faktu że olej jest w jakimś stopniu rozrzedzony paliwem i traci swoje właściwości (są różne filmiki na Youtube z badania takiego oleju, które to potwierdzają). Teoretycznie mógłbym olać temat bo nie jeżdżę autem dłużej niż 3 lata, ale dla spokoju ducha przyśpieszę serwis w ASO i wymienię olej przy 12 tys.
Jeśli pojedziesz z tym do ASO to nic z tym nie zrobią, mogą tylko ewentualnie odciągnąć nadmiar oleju, chociaż dla nich poziom do 2,5 cm ponad max to norma.
W Audi dla porównania, zgodnie z procedurą serwisową wymiana oleju podlega po 30 tys km, to dopiero są jaja, (tyle że tam oleju nie przybywa).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:51:58 »
W Audi dla porównania, zgodnie z procedurą serwisową wymiana oleju podlega po 30 tys km, to dopiero są jaja, (
W Audi nikt nie każe zmieniać oleju co 30 tys. Ale też nikt tam nie będzie zmieniał co 10-12 tys jak to robią wystraszeni posiadacze Toyot.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2024, 07:43:54 »
W Audi zużycie oleju na 1000km potrafi być takie, że olej jest zmieniany niejako z automatu poprzez ciągle dolewki  :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2024, 08:48:10 »
W Audi zużycie oleju na 1000km potrafi być takie, że olej jest zmieniany niejako z automatu poprzez ciągle dolewki  :)

W gr. VW przy TSI/tdi temat oleju jest zawsze żywy  :-)

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2024, 16:36:46 »
Sprawdzaliście może stan oleju przy obecnych letnich temperaturach?
U mnie poziom, który wcześniej był podwyższony o ok 2 cm, jest teraz idealnie w pozycji max, a nie zmieniłem niczego w stylu jazdy, jak i trasach. Wydaje się jakby letnie temperatury zrobiły swoje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl