Autor Wątek: Zawieszenie gr sport vs zawieszenie innych wersji  (Przeczytany 3007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
Zawieszenie gr sport vs zawieszenie innych wersji
« dnia: 29 Marca 2024, 00:58:03 »
Czy ktoś jeździł albo jeździ wersją gr sport i może podzielić się swoimi wrażeniami odnośnie zawieszenia, jak wypada to zawieszenie w porównaniu z pozostałymi wersjami? Chodzi mi głównie o zachowanie podczas szybciej pokonywanych zakrętów?

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
Odp: Zawieszenie gr sport vs zawieszenie innych wersji
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2024, 09:31:58 »
mam jedynie porównanie z ravką IV gen. ; to jest o niebo lepiej, raczej ze sportem nie ma nic wspólnego, ale wg mnie jeździ się dobrze, zestrojone neutralnie, nie dobija , w zakrętach odchyla w miarę, do normalnej jazdy dla mnie bardzo dobre zawieszenie, nastawione na komfort, to GR to tylko znaczek i pakiet stylistyczny , ale jeździ się dobrze.( jeździłem też trochę ravką V gen z "normalnym" zawiasem i jakoś różnic wielkich nie ma , więcej czuć po zmianie opon na zimowe) w GR nie ma co obawiać się o kręgosłup :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2024, 20:34:45 »
Ravka w każdej wersji to ponton ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2024, 13:28:45 »
Ale rzeczywiście V gen w porównaniu do IV to inne zachowanie zawieszenia i inna sztywność nadwozia. Postęp widoczny.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2024, 14:00:06 »
Chodzi mi głównie o zachowanie podczas szybciej pokonywanych zakrętów?
To może wybierz do tego inny samochód.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2024, 17:54:08 »
Teraz mam Corollę TS i całkiem fajnie jeździ się nią w zakrętach, wiadomo, że fizyki się nie oszuka ale liczyłem, że wersja GR będzie zauważalnie lepsza niż pozostałe wersję. Musi być Toyota bo napęd hybrydowy jest dla mnie idealny, Camry niestety odpada bo nie chcę sedana.

Offline rostomasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2024, 18:03:13 »
jedynie u nas niedostępna TRD Offroad podobno ma inna konfiguracje zawieszenia ale na czym dokładnie ta różnica miała by polegać (np. w porównaniu do Adventure) to nie udało mi się dociec

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2024, 22:23:45 »
GR Sport ma podobno sztywniejsze sprężyny i amortyzatory więc teoretycznie zawieszenie różni się od pozostałych wersji, chodzi tylko czy te różnice mają wpływ na jazdę.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2024, 12:00:37 »
GR Sport ma podobno sztywniejsze sprężyny i amortyzatory więc teoretycznie zawieszenie różni się od pozostałych wersji, chodzi tylko czy te różnice mają wpływ na jazdę.

Jest kilka testów na youtube gdzie dziennikarze twierdzą, że dla przeciętnego użytkownika są to raczej niewyczuwalne różnice względem standardowej wersji. :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwietnia 2024, 12:30:29 »
Przeciętny użytkownik jest daleko od limitów przyczepności w zakrętach, jedyne co potrafi zrobić to wcisnąć gaz w podłogę na prostej.

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2024, 07:55:43 »
A ja chcę zapytać, czy były jakieś różnice w zawieszeniu pod względem wysokości auta? Mam wersję C+S z 2019r. na fabrycznych kołach 18" i często stojąc na światłach obok innej RAV4 gen. V mam wrażenie, że mój pojazd jest troszkę niższy np. patrząc po linii okien....

Offline rostomasz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:28:02 »
A ja chcę zapytać, czy były jakieś różnice w zawieszeniu pod względem wysokości auta? Mam wersję C+S z 2019r. na fabrycznych kołach 18" i często stojąc na światłach obok innej RAV4 gen. V mam wrażenie, że mój pojazd jest troszkę niższy np. patrząc po linii okien....
w roczniku 24, zgodnie z informacją na stronie Comfort (z i bez pakietu Style) ma wysokość całkowitą 1685mm, pozostałe wersje 1690mm.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2024, 19:42:20 »

Przesiądź się do tej drugiej ravki i zacznie ci się wydawać odwrotnie:) złudzenie optyczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl