Autor Wątek: Auto powystawowe  (Przeczytany 11578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auto powystawowe
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Kwietnia 2024, 13:46:17 »
Niestety wlasnie intelektuwalnie nie ogarniam dlaczego na zamowione dla klienta mialyby srac wiecej jak na to zamowione na wystawe.
Zrozum, że auto dla klienta dłużej stoi na placu, a do dealera na wystawe samochód szybciej jest dostarczany. Klient go nie kupi, jesli dealer nie bedzie mial jak klienta z samochodem zapoznać.
Założenie w tej dyskusji powinno być takie, ze na placu są samochody dostepne do zakupu ale jest tez na sprzedaż samochod powystawowy. I tak sie dzieje bo dealer nie bedzie go w nieskonczonosc trzymal bo mija rocznik, przychodzi lift i dealer chce miec samochod swiezy w salonie.
Kiedy kupowalem nową Hondę to była ona z produkcji z lipca bodaj, a kupilem ją w styczniu na wyprzedaży. Kiedy bralem corollę, kupiłem ją 2 stycznia a jej data produkcji jest bodaj sierpień. Czyli dealer mial swoj samochod juz dawno ochroniony przez ptasim kupskiem a moj przestał na placu kawalek lata, jesień i ciut zimy. Wystawiony był na słońce, mróz, opad atmosferyczny, syf z całego nieba i snieg (nie wiem co mozna jeszcze wymyslić prócz tych odchodów, praktycznie wszystko).
Zaryzykuje stwierdzenie, ze dealer ma szybciej samochod niz klient, czyli jesli wychodzi polift, dealer ma go szybciej a dla klienta się produkuje i stoi dłuzej na placu i dojdzie do dealera, jesli ten go zakupi dla klienta (wlasciwie jesli klient za niego zaplaci). Czyli faktycznie u dealera samochod nie zostanie pobrudzony ptactwem bardziej, niz stojący i czekający na klienta. Jak odbieralem samochod to przybyl do dealera przed swetami BN, stał u niego na placu i dopiero 2 stycznia moglem go odebrac po rejestracji. Samochod dla dealera po umyciu ma wjazd na halę dla macanta, a dla klienta stoi na zewnątrz. Oceniam, ze jesli dealer sprzedał parę samochodów w tygodniu, to umawia zbiorczą dostawę aby zminimalizować koszty, a nie sciąga po jednym samochodzie dla klienta aby akurat jego samochód stał na placu krócej. I zeby nie było całkowitego off topic to ja osobiscie nie kupiłbym samochodu powystawowego bo w rózny sposób ludzie testują i oglądają takie autka, wiedzą to te dealerzy i dlatego przyczepiają kartkę ("mam już właściciela", "prosimy nie siadać" itp.)

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Kwietnia 2024, 17:16:55 »
Dyskutujemy w dziale Corolli i powiem raz jeszcze - nie ma stojacych na placach Corolli.

Zamawia sie na odlegle terminy w przod (sam wlasnie odebralem corolke, ktora zamowilem w 2022).

Jak przyjdzie to sie je odbiera tak samo szybko jak to, ktore odbiera sobie sam salon - chyba, ze klient sam opoznia ten proces.
Rejestracje mozna zalatwiac juz jak auto jest na magazynie centralnym.

Nikt nie byl w stanie stwierdzic na pewno czy auta wystawowe sa juz wczesniej rejestrowane czy nie. Nawet jesli przyjmiemy, ze nie i ze to dla klienta musi poczekac na ten proces pare dni ekstra pod chmurka to przypominam, ze zanim to sie stanie to juz oba spedzily na tych samych placach transportowych pod chmurka prawie dwa miesiace. Ten czas nie jest zawsze taki sam i porownujac dwa auta nie wiemy nawet, ktorego historia transportowa byla krotsza.

Jak sobie przez te dwa miesiace ptaki radosnie na nie sraly srednio po rowno to uwazam, ze argument jakoby auto wystawowe bylo w tym kontekscie lepsze za calkiem z d***.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Kwietnia 2024, 17:51:54 »
Człowieku, czy Ty nie możesz zrozumieć, że auta wystawowego się nie rejestruje, żeby nie skracać mu gwarancji, bo ono tylko stoi w salonie i z niego nie wyjeżdża, w przeciwieństwie do samochodów demonstracyjnych. Po drugie służy tylko jako eksponat, do oglądania, przez jakiś określony czas .Dopiero potem jest sprzedawane.
nie ma stojacych na placach Corolli.
A niby gdzie stoją te które są na wyprzedaży? U Ciebie w garażu?  :grin:
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2024, 17:53:39 wysłana przez pireus »

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Kwietnia 2024, 18:19:36 »
Człowieku, czy Ty nie możesz zrozumieć,

Moge i napisalem, ze nawet jak to przyjmiemy to nie zmienia to nic bo rejestrowac mozesz jeszcze jak auto jest na centralnym, przed transportem do dilera.
Jak wyjda jakies opoznienia to pare dni wiecej jest niczym przy tym, ze oba auta juz pod chmurka byly transportowane przez prawie dwa miesiace.

A niby gdzie stoją te które są na wyprzedaży?
A jakies sa ? Zadzwon do dilera i zapytaj w jakich to corollach mozna teraz przebierac.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2024, 18:23:35 wysłana przez pawel7318 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Kwietnia 2024, 19:10:01 »
Na samym Otomoto jest 113 nowych Corolli do odbioru.
https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/toyota/corolla/od-2023
 Są nawet z rocznika 2023, więc trochę już stoją. Mieszkam obok Toyota Carolina Warszawa, czeka ich kilkanaście. na nowego klienta.

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Kwietnia 2024, 20:05:09 »
Ja np dopiero co kupiłem powystawowy, produkcja styczeń ten rok, według informacji jakie otrzymałem przyjechał do salonu 2 tyg wcześnie, j niz go kupiłem i 2 tygodnie stał jako wystawowy.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Kwietnia 2024, 22:58:16 »
Są nawet z rocznika 2023, więc trochę już stoją. Mieszkam obok Toyota Carolina Warszawa, czeka ich kilkanaście. na nowego klienta.

Jak wyfiltrujemy, ze maja byc od "autoryzowanego dilera" (co wycina firmy trzymajace je w ofercie na wynajem dlugoterminowy) to ta liczba sie kurczy do 44. Na kilku to juz na zdjeciach widac, ze robia jako wystawowe.
Jutro akurat mam wizyte na pierwsza wymiane oleju to sie podpytam.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Kwietnia 2024, 23:06:48 »
Zamawia sie na odlegle terminy w przod (sam wlasnie odebralem corolke, ktora zamowilem w 2022)
To chyba jakiś medal się Tobie należy :-) Diler docenił Twoją cierpliwość ?

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Kwietnia 2024, 00:02:38 »
Takie wtedy byly terminy na nowe zamowienia. Przerwane lancuchy dostaw itd. a nam tez nie zalezalo na terminie. Planowalismy wymienic jedno auto a ja bardziej chcialem miec temat szukania auta z glowy niz miec go na juz.
Czy dealer docenil to nie wiem ale wyszlo calkiem dobrze bo zamawiajac wedlug specyfikacji i cennika na RM2023 dostalismy RM2024 a razem z tym w wersji style doszlo:
- podgrzewanie kierownicy
- bezprzewodowy Android-auto
- podgrzewanie wycieraczek przedniej szyby
- nonoeX

Z mniej fajnych dodatkow to doszlo tez ostrzeganie o przekroczeniu predkosci...
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2024, 00:04:58 wysłana przez pawel7318 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl