Autor Wątek: Wymiana oleju w skrzyni e-cvt dynamiczna czy statyczna  (Przeczytany 43515 razy)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wymiana oleju w skrzyni e-cvt dynamiczna czy statyczna
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2024, 16:50:39 »
Jeśli pytanie było zadane prawidłowo a odpowiedź jest taka jak widać na załączonym obrazku to warto może zrobic jakieś podstawowe szkolenie pracownikom?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2024, 18:56:19 »
Przymierzałem się do wymiany oleju w skrzyni biegów ( czy też przekładni). W serwisach Toyota w Trójmieście i Elblągu takiej wymiany nie wykonują, bo producent nie przewiduje. Jak się upieram to mam sobie znaleźć serwis skrzyń automatycznych na rynku. Dowiedziałem się wtedy, że moja RAV4 hybrid AWD-i  RM'22 ma skrzynie CVT, a byłem przekonany, że e-CVT.  Stąd moja korespondencja z TCE. Zamiast sprawę rozjaśnić pojawił się u mnie jeszcze większy mętlik - ma pan skrzynie CVT potocznie zwaną e-CVT. W "Świadectwie zgodności"(kiedyś to było chyba świadectwo homologacji) , które dostałem przy zakupie faktycznie jest CVT (poz.28). Czy ktoś ma wyraźnie napisane w tym świadectwie : skrzynia biegów e-CVT. Znaczyłoby to, że w hybrydach są montowane zarówno CVT jak i e-CVT. I miałbym już pewność, że mi trafiła się cvt, a ktoś inny trafił na e-CVT. Mam nadzieję że w miarę jasno teraz to opisałem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:42:05 »
W hybrydzie nie możesz mieć CVT, masz eCVT na 100%.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:48:56 »
W hybrydzie nie możesz mieć CVT, masz eCVT na 100%.
W ASO twierdzą że cvt, z nr Vin też wynika cvt, świadectwo zgodności ( a to niczym dowód osobisty auta)-cvt, a przecież to hybryda. Nie wiem o co już w tym wszystkim chodzi.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Wymiana oleju w skrzyni e-cvt dynamiczna czy statyczna
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:52:58 »
e-CVT - przekladnia planetarna, CVT - stozki z pasem transmisyjnym. FUNKCJONALNIE to samo, KONSTRUKCYJNIE zupełnie co innego.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2024, 19:55:09 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:55:32 »
ecvt - przekladnia planetarna, cvt - stozki z pasem transmisyjnym. Czasami naprzemiennie nazywane, chociaz zasada dzialania inna.
Czy masz w "Świadectwie zgodności" jasno i wyraźnie napisane; skrzynia biegów: e- CVT?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:59:51 »
Nie, ponieważ FUNKCJONALNIE to to samo. Jedno i drugie to to samo - przekładnia bezstopniowa. KONSTRUKCYJNIE zupełnie różne. https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=50844.0 tu masz więcej.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Kwietnia 2024, 20:20:48 »
Jak zwał, tak zwał. W rav4 jest przekladnia P710 (jest na tabliczce znamionowej). Wchodzi 3.9l. oleju ATF WS. Zlać stary, wlać nowy, żeby się wylał przelewem.
Tyle w temacie.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Kwietnia 2024, 21:07:29 »
Pustynny Lis to co czytam co napisałeś to aż się wierzyć nie chce jaki to poziom prezentują osoby, z którymi korespondujees czy też rozmawiasz apropo tego, co masz w pojedździe. Wrecz zakrawa to na jakiś komiczny, czarny żart....
hybrydy tłuką od tylu lat i to przeraża
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Kwietnia 2024, 21:10:28 »
Jak zwał, tak zwał. W rav4 jest przekladnia P710 (jest na tabliczce znamionowej). Wchodzi 3.9l. oleju ATF WS. Zlać stary, wlać nowy, żeby się wylał przelewem.
Tyle w temacie.
Dokładnie tak wygląda https://akpp.pl/PLQ-P710

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwietnia 2024, 21:12:26 »
Czyli w hybrydzie na 100% jest przekładnia planetarna, a nie wariatory z pasem/łańcuchem?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwietnia 2024, 21:13:37 »
Nawet na 111, mozesz im odpisać :)

Tyle w temacie.

Jeszcze dwie podkladki pod korek wlewu i spustu i mamy książkowo :)

Oto tajne ich numery 90430-18008
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2024, 21:16:15 wysłana przez Colin »

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwietnia 2024, 21:15:43 »
Nawet na 111, mozesz im odpisać :)
Dzięki

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Kwietnia 2024, 14:22:34 »
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55445.15

oni polecają wymianę dynamiczną co 50 tys również w e-cvt

OK, ale chciałbym przy tej czynności być przy samochodzie :) :) :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Kwietnia 2024, 06:21:07 »
Przymierzałem się do wymiany oleju w skrzyni biegów ( czy też przekładni). W serwisach Toyota w Trójmieście i Elblągu takiej wymiany nie wykonują, bo producent nie przewiduje. Jak się upieram to mam sobie znaleźć serwis skrzyń automatycznych na rynku. Dowiedziałem się wtedy, że moja RAV4 hybrid AWD-i  RM'22 ma skrzynie CVT, a byłem przekonany, że e-CVT.  Stąd moja korespondencja z TCE. Zamiast sprawę rozjaśnić pojawił się u mnie jeszcze większy mętlik - ma pan skrzynie CVT potocznie zwaną e-CVT. W "Świadectwie zgodności"(kiedyś to było chyba świadectwo homologacji) , które dostałem przy zakupie faktycznie jest CVT (poz.28). Czy ktoś ma wyraźnie napisane w tym świadectwie : skrzynia biegów e-CVT. Znaczyłoby to, że w hybrydach są montowane zarówno CVT jak i e-CVT. I miałbym już pewność, że mi trafiła się cvt, a ktoś inny trafił na e-CVT. Mam nadzieję że w miarę jasno teraz to opisałem.
CVT jest bardzo ogólną definicją przekładni bezstopniowej nie wnikająca w konstrukcję wewnętrzną. Tak jak definicja - "silnik". Może być spalinowy, może być elektryczny ale nadal silnik. Czy w autach elektrycznych nie ma silnika? Niektórzy twierdzą, że nie ma, domyślnie uznając, że silnik w samochodach jest spalinowy. W papierach homologacji stosowane są właśnie bardzo ogólne definicje. Paliwo to BENZYNA, choć wiemy, że benzyna może być 98 lub 95.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl