Autor Wątek: Stopnie boczne a podnośnik  (Przeczytany 1425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pbmcc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Stopnie boczne a podnośnik
« dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:25:17 »
Cześć! Zachciało mi się stopni bocznych. Fajna sprawa, ale refleksja przyszła na wiosnę bo powoli trzeba by zmienić opony... Jak tam użyć podnośnika - takiego jak w warsztacie (4 łapy z poduszkami). A co z podnośnikiem awaryjnym jak złapię kapcia? Stopnie orginalne Toyoty.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Stopnie boczne a podnośnik
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:41:20 »
jak rozciąłem oponę - zadzwoniłem po Assistance. zimą, o 23 nie miałem w ogóle ochoty się tym babrać. A może SKS?

Na słupku powinieneś mieć wlepkę z krótką informacją jak podnosić.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2024, 18:44:41 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pbmcc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:47:32 »
Pewnie też by mi sie nie chciało, ale dobrze wiedzieć. Punkty na słupku są, jasne, ale stopnie zmieniają perspektywę - czy tam są sloty na podnośnik awaryjny? Póki co nie dopatrzyłem się/nie domacałem. Ważniejsze jak w warsztacie mają to zrobić, bo jak mi podłożą pod te aluminiowe listwy to pewnie problem ze stopniami się rozwiąże poprzez ich zniszczenie...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2024, 18:57:18 »
Ważniejsze jak w warsztacie mają to zrobić, bo jak mi podłożą pod te aluminiowe listwy to pewnie problem ze stopniami się rozwiąże poprzez ich zniszczenie...
Niestety niejednemu już to zrobili. Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem jaki jest sens stopni bocznych w tego typu samochodach.

Offline pbmcc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2024, 19:05:41 »
Auto wysokie, człowiek krótki... Do bagażnika trudno sięgnąć żeby np zdjąć rower albo do boxa.
Do mycia dachu i tak sie nie nadają bo żeby stanąć trzeba otworzyć drzwi.
Co ciekawe, widziałem przed chwilą BMW X3 gdzie stopnie są, ale i nie trzeba otwierać drzwi, i cały dół normalnie dostępny w tym punkty pod podnośnik.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2024, 19:23:47 »
Auto wysokie, człowiek krótki... Do bagażnika trudno sięgnąć żeby np zdjąć rower albo do boxa.
Do tego to wystarczy składany stopień/podest do bagażnika/boxu samochodowego

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2024, 20:56:53 »
Jak tam użyć podnośnika - takiego jak w warsztacie (4 łapy z poduszkami). A co z podnośnikiem awaryjnym jak złapię kapcia?
Ja mam takie. W warsztacie czy na wulkanizacji podnoszą bez problemu. Awaryjnego jeszcze nie miałem okazji użyć.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2024, 06:25:13 »
Ja stopnie dokładałem sobie sam i nie ma żadnego problemu z podnoszeniem. Stosowne fabryczne miejsca do podnoszenia są dostępne i powinny być dostępne dla każdej wersji stopni (OEM, aftermarket, podróbki itp.)

Offline pbmcc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2024, 14:02:28 »
Jako kontynuacja po głębszym zagłębieniu się pod auto - po montażu stopni bocznych wychodzi że dostęp do punktów na podnośnik jest, na tyle że powinien wejść ten awaryjny. Natomiast te warsztatowe powinny mieć specjalny adapter żeby nie zgnieść listwy stopnia (potwierdzone z ASO).
Zresztą w Toyocie nawet bez stopni i tak powinno się używać takich adapterów do ponośników warsztatowych (z wycięciem, zamiast płaskich) - np. takie coś chyba https://pl.aliexpress.com/item/1005004631039182.html.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia 2024, 21:47:50 »
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2024, 21:50:24 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl