Autor Wątek: E12 1.4 D4D wymiana łożysk w skrzyni biegów. Pytanie dla zorientowanych :))  (Przeczytany 2391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Witam
Czy Ktoś z Was spotkał fachowca od skrzyń, który wymienia 2 łożyska bez wyciągania skrzyni?  Dwie sztuki od tyłu skrzyni czyli 5 bieg i kolejne za nim <chyba na wałku sprzęgłowym> ?? Pytam bo znalazłem taką firmę i zastanawiam się czy nie zaryzykować.. Podobno w tej skrzyni leci najczęściej łożysko przy 5 biegu. U mnie zaczyna coś hałasować. DO tej pory był spokój. Mam obecnie w tym aucie 360 tys km. Słychać takie terkotanie najlepiej przy 80 km na godzinę dodając i odpuszczając gaz na biegu. Miałem taki sam furkot kiedyś w suzuki baleno i to też była wina łożysk tylko na mechanizmie różnicowym..
Z góry dziękuję:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Witam
Czy Ktoś z Was spotkał fachowca od skrzyń, który wymienia 2 łożyska bez wyciągania skrzyni?  Dwie sztuki od tyłu skrzyni czyli 5 bieg i kolejne za nim <chyba na wałku sprzęgłowym> ?? Pytam bo znalazłem taką firmę i zastanawiam się czy nie zaryzykować.. Podobno w tej skrzyni leci najczęściej łożysko przy 5 biegu. U mnie zaczyna coś hałasować. DO tej pory był spokój. Mam obecnie w tym aucie 360 tys km. Słychać takie terkotanie najlepiej przy 80 km na godzinę dodając i odpuszczając gaz na biegu. Miałem taki sam furkot kiedyś w suzuki baleno i to też była wina łożysk tylko na mechanizmie różnicowym..
Krótka rada, nie ryzykuj. Jak coś robić ze skrzynią, to robić kompleksowo i fachowo. Ale jest tu magik od numerologii na forum, on może nawet zdalnie Ci naprawi?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Zrobiło się ciemno i obecnie zamyka kurnik
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Witam
Krótka rada, nie ryzykuj. Jak coś robić ze skrzynią, to robić kompleksowo i fachowo. Ale jest tu magik od numerologii na forum, on może nawet zdalnie Ci naprawi?
Nie żartuj sobie ze mnie. Facet o którym pisze jest na forum Nissana i nie działa w temacie od wczoraj. Czytam posty z 2010 roku i do dziś ludzie jeżdżą i chwalą. Nie szukam książkowych mądrości tylko kogoś kto naprawia te skrzynie i zna ich bolączki. Mam auto od nowości i do skrzyni nigy nikt nie zaglądał więc wiem co mam. Fachowo jest tak ze wymieniają wszystko jak leci żeby zarobić bo jak jest już rozebrane bo takie jest podejście. Wymieniliśmy jeszcze to tamto bo wypadało a nie że trzeba było  i robi się cena kosmos. Przecież Kleint zapłaci skąd on się będzie znał że na kilka rzeczy go naciągnęliśmy. Jesteś specem od skrzyń ? Jak jesteś dobry to zaryzykuję i naprawię u Ciebie. Mędrkowania mi nie trzeba.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Skrzynie m32 tak naprawiali i z powodzeniem. Jak chcesz zapytam o corollkę w pon. Ewentualnie trzeba sprawdzić jaka jest różnica regenerowana w pakiecie z gwarancją i taka po wymianie dwóch łożysk.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Skrzynie m32 tak naprawiali i z powodzeniem. Jak chcesz zapytam o corollkę w pon. Ewentualnie trzeba sprawdzić jaka jest różnica regenerowana w pakiecie z gwarancją i taka po wymianie dwóch łożysk.
Poproszę. Pytałem telefonicznie w okolicy dwie osoby typowo od aut japońskich - nie z ASO tyko takich, którym ASO wysyła auta jak sobie nie radzi.  Wspominali o dwóch łożyskach, nie wiem tylko które to. Jeden straszył ze jak w porę ich nie zmieni się to później remont skrzyni jest nieopłacalny. Tyko oni nie bawią się w takie stare auta.  Siedzą głównie w lexusach i mają po uszy roboty. Może znasz numery tych łożysk? pzdr 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH

Ja na forum Nissana jestem od 2005...i co to wnosi? To, że mądry mechanik zaproponuje wymianę kompleksową łożysk za 350zł, w skrzyni po rozebraniu i naprawie bez względu na zakres, minimum  koszt np. 1700zł jest naciąganiem? Czy może profilaktyką mającą na celu ograniczenie kosztów jak się okaże, że jednak to...
Zapewne można założyć, że w jakiejś tam części z zasady psuje się coś tam, ale czy to jest sprawdzona i pewna metoda naprawy?
Jeśli to 200-500zł to pewnie sam bym zaryzykował, choć jak siebie na trzeźwo znam, to raczej 200 ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
wymiana łożysk bez demontowania skrzyni to dla mnie idiotyzm ,jeżeli można to zrobić z demontażem montażem i profesjonalną naprawą w 6 godz zrobiłem już setki skrzyń do toyot i nie tylko i musiałbym na głowę upaść ,żeby robić to na aucie to zwykłe papranie pozdr

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
  Wiesz moze ze schematu, ktore to lozyska najlepiej wymienic?
https://zapodaj.net/plik-mp781ljxC5
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2024, 17:45:15 wysłana przez smokofilidanek »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Mialem Corolle 1.4d i przy ok 190k padlo jedno lozysko. Zdecydowalem sie je wymienic u jakiegos facha w Siedlcach. Zdjal on lewe koło i tamtedy dostal sie do skrzyni oraz wymienil lozysko. Samochod zrobil jeszcze prawie 100k zanim go sprzedalem. Lozysko dzialalo git. Z tego co pamietam bylo oryginalne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl