Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Maja 2025, 15:23:11 »
Ja nic nie chcę mówić ale to zewnętrzna ingerencja w elektronikę samochodu. Pytanie jak to działa i jak wpłynie na zachowanie samochodu w razie W?
I kij z Toyotą ale jak to wtedy potraktuje prokurator?
Warto by temat zgłębić zanim się się zainstaluje.
Prokurator musiałby udowodnić że wpłynęło to na zachowanie auta, raczej ciężko mu to będzie zrobić. Równie dobrze można powiedzieć że wtyczka diagnostyczna której używamy do HybridAssistant wpięta w port OBD w trakcie wypadku się do niego przyczyniła.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Maja 2025, 16:58:14 »
Ja nic nie chcę mówić ale to zewnętrzna ingerencja w elektronikę samochodu. Pytanie jak to działa i jak wpłynie na zachowanie samochodu w razie W?
I kij z Toyotą ale jak to wtedy potraktuje prokurator?
Warto by temat zgłębić zanim się się zainstaluje.
Prokurator musiałby udowodnić że wpłynęło to na zachowanie auta, raczej ciężko mu to będzie zrobić. Równie dobrze można powiedzieć że wtyczka diagnostyczna której używamy do HybridAssistant wpięta w port OBD w trakcie wypadku się do niego przyczyniła.
A wiesz jak to działa? Pewien jesteś, że nie zaburza działania systemów bezpieczeństwa?
Oczywiście, że muszą udowodnić ale jeżeli udowodnią?
Ja nie wiem jak to działa. Być może faktycznie jest całkowicie bezpieczne. Tego jednak nie wiem.
I ja bym nie ryzykował.
Było na forum szeroko pisane o chińskich modułach do wyświetlania ciśnienia w kołach. Podłączone uniemożliwiały przełączenie zestawów kół. I Colin coś piał, że siały głupotami po CANie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Maja 2025, 18:26:36 »
Ma już Ktoś zamontowanego tego Zenka (zenbox pro) ?:). Wydaje się,  że jest wpinany pomiędzy jakiś moduły. Ogólnie jakaś straszna tajemnica i nie można nic się dowiedzieć. Kupno tylko z montażem.
To też jest przebrandowany produkt SEO

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Maja 2025, 23:27:46 »
Na życzenie QSAFE (czyli SEO) montują w ASO zamiast BLE (nie w każdym, trzeba podpytać).
Można na stałe wyłączyć dźwięki ISA/RSA.
Zabezpieczenie ma oficjalny numer w katalogu Toyoty: E PLNGE-P0500-13.
Konkret:
początek maja 2025r., kolega odbierał nową Corollę 1.8 HEV kombi.
QSAFE zamontowane przed odbiorem nowego auta w ASO (zamiast BLE).
Koszt 1700 PLN.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2025, 23:35:12 wysłana przez klikol »

Offline Erak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Maja 2025, 20:54:11 »
Ma już Ktoś zamontowanego tego Zenka (zenbox pro) ?:). Wydaje się,  że jest wpinany pomiędzy jakiś moduły. Ogólnie jakaś straszna tajemnica i nie można nic się dowiedzieć. Kupno tylko z montażem.
To też jest przebrandowany produkt SEO
Tylko ZenBoX pro kosztuje 700-800 zł SEO jeszcze raz  tyle.  Druga sprawa ciekawi mnie czy te moduły tylko wyłączną dźwięk a informację o znakach RSA zostają na wyświetlaczu ?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Maja 2025, 22:05:22 »
To nie mowa o Canblu tylko inny produkt z oferty Seo

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Maja 2025, 23:33:57 »
Druga sprawa ciekawi mnie czy te moduły tylko wyłączną dźwięk a informację o znakach RSA zostają na wyświetlaczu ?
Dokładnie tak. Dalej ograniczenie miga na ekranie i HUD. Wyłączyć RSA na stałe się nie da. Dlatego ja ten temat odpuściłem i w sumie przyzwyczaiłem się już i odruchowo wyłączam bez patrzenia na kierownicę :)

Offline Erak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Maja 2025, 00:08:50 »
Druga sprawa ciekawi mnie czy te moduły tylko wyłączną dźwięk a informację o znakach RSA zostają na wyświetlaczu ?
Dokładnie tak. Dalej ograniczenie miga na ekranie i HUD. Wyłączyć RSA na stałe się nie da. Dlatego ja ten temat odpuściłem i w sumie przyzwyczaiłem się już i odruchowo wyłączam bez patrzenia na kierownicę :)
To sumie nie tak źle, bo z kolei jak wyłączasz cały czas " odruchowo" to z kolei pomarańczowe ikonka świeci na stałe na ekranie a tak zmieniające się znaki drogowe mrugają i wyskakują. Sam już też nie wiem które "zło" lepsze ;).

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Maja 2025, 23:15:10 »
z kolei pomarańczowe ikonka świeci na stałe na ekranie a tak zmieniające się znaki drogowe mrugają i wyskakują. Sam już też nie wiem które "zło" lepsze
Stale świecąca mała pomarańczowa ikonka mi nie przeszkadza, a raczej przeszkadza o wiele wiele mniej niż miganie czerwonego kółka na HUDzie.

Offline Karakus123

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AYGO X 2024
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Lipca 2025, 06:32:28 »
Gdyby ktoś szukał przez GOOGLE to AYGO X 2024 grudzień też nie można wyłączyć RSA ISA na stałe, owszem przytrzymanie przycisku otwiera dodatkowe menu w którym można ustawić powiadomienia wizualne zamiast dźwiękowych ale po zgaszeniu silnika wraca to do fabrycznych ustawień.

Szejm TOYOTA, toyotko jesteś daleko na konkurencją tak daleko że to moja ostatni samochód z tym logiem.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lipca 2025, 15:58:20 »
Ale co ma Toyota do rozporządzenia w EU?
Takie przepisy a nie wymysł Toyoty.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Lipca 2025, 16:46:18 »
Ciekawe czy UE też nakazała Toyocie zrobić ten system tak, że nie odwołuje ograniczeń prędkości na skrzyżowaniach dróg. W ten sposób system wprowadza specjalnie kierowcę w błąd co na pewno nie przyczynia się do podniesienia poziomu bezpieczeństwa na naszych drogach !

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Lipca 2025, 17:20:05 »
Ciekawe czy UE też nakazała Toyocie zrobić ten system tak, że nie odwołuje ograniczeń prędkości na skrzyżowaniach dróg. W ten sposób system wprowadza specjalnie kierowcę w błąd co na pewno nie przyczynia się do podniesienia poziomu bezpieczeństwa na naszych drogach !
A to działa w całej UE? Nie wyjeżdżam poza Polskę więc nie interesowałem się. Poza tym jak system ma rozpoznać co jest skrzyżowaniem a co wyjazdem z posesji itp. To jest nie do zrobienia inaczej niż manualnie zaznaczając miejsce końca prędkości.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Lipca 2025, 01:47:56 »
Jest do zrobienia, zwykłe mapy Google to mają.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Lipca 2025, 23:44:55 »
Chyba w większości krajów europejskich ograniczenie prędkości (znakiem) jest ważne do odwołania znakiem. Nie wszyscy producenci wprowadzali "polski" system odwoływania przez skrzyżowanie. Predykcyjny ACC w Octavii działał dobrze a w tym samym czasie (z 6 lat temu) w Mercedesie S skrzyżowanie nie odwoływało ograniczenia (w Polsce oczywiście).
Corolla TS HEV 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl