Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #195 dnia: 22 Lutego 2026, 16:24:17 »
Ożeż Ty...to jest i jeszcze jeden? Czy to ten sam od e call w systemach bez JBL?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #196 dnia: 22 Lutego 2026, 19:23:34 »
Do momentu, aż ten system nie będzie wiedział że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie to to nie ma sensu. Nikt też po ograniczeniu do 20 na progach, nie będzie dawał znaków zaraz do odwołania tego ograniczania.
A to dziwne, w Warszawie jest odwołanie po 20 na progu gdy brak skrzyżowania, a w mojej C-HR II 2024 skrzyżowanie odwołuje ograniczenie (tak też mnie to zaskoczyło, ale tak, odwołuje).

jakby to był język ogólnego stosowania, co by każdy mógł w nim odpalić hello world na domowym lapku
Ależ proszę, śmiało: https://fpgaemu.readthedocs.io/en/latest/index.html :)

Zatem, jeśli masz takie osiedle na którym mieszkasz i są znaki 20 przed progiem bez odwołania, to intencją powinno być ograniczenie 20km/h na odcinku bez odwołania do skrzyżowania.
Jeśli nie to jest intencją, wnioskujesz o postawienie odwołania. Jako podstawę wskazujesz ISA/RSA.

I nie, nie jestem trollem, tylko apeluję do rozsądku. 3 piknięcia i mrugnięcia po przekroczeniu ograniczenia o 5km/h nie są ogromną niewygodą, a jeśli komuś nieustannie piszczy i krzyczy, to znaczy że coś jest nie-halo. Bo:
1. Jeśli przekroczyłeś o 5km/h czyli jedziesz np 55km/h (na ograniczeniu 50km/h) lub szybciej, to WIĘCEJ NIE ZAPISZCZY i NIE ZAMRUGA
2. Zapiszczy i zamruga gdy zwolnisz poniżej 55km/h i ZNOWU PRZYSPIESZYSZ do 55km/h lub szybciej
3. Jeśli ciągle jesteś w zakresie 55-54 na 50km/h to masz zdrowy wybór - piszczenie i mruganie, albo zdjąć nogę z gazu  i dojechać 15-30 sekund później (albo może i w tym samym czasie, zależnie od innych okoliczności).
4. Jeśli sporadycznie przekroczysz, to masz wiedzę że przekroczyłeś, czyli że np w Czechach wiesz że jak będą stali to zapłacisz mandat. A na pewno powinieneś zachować większą uwagę, bo jesteś w "szarej strefie" - ktoś po coś to ograniczenie postawił. Jakaś intencja temu świeciła. A jeśli nie, to takie ograniczenie należy zmienić. Urealnić.

Ale powszechna w PL znakoza i ograniczoza (często totalnie nadmiarowa) nie może być uzasadnieniem wycinania ISA/RSA, bo to jakby ogon kręcił psem.
ISA/RSA tylko uwydatnia to co było od zawsze wiadome na polskich drogach.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #197 dnia: 22 Lutego 2026, 19:54:12 »
(...)
I nie, nie jestem trollem
(...)

To, co wyczyniasz w tym wątku ciągnąc w nieskończoność swoje wywody trudno nazwać inaczej, niż trollowaniem, więc niestety, ale jesteś stuprocentowym trollem.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #198 dnia: 22 Lutego 2026, 20:13:48 »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #199 dnia: 22 Lutego 2026, 20:22:51 »
  p50waw zaczynam na prawdę myśleć, że jesteś brukselskim urzędnikiem, bo tych farmazonów nie da się czytać.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #200 dnia: 22 Lutego 2026, 21:45:29 »
No nie da się. Typowy leming bez refleksji.

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #201 dnia: 22 Lutego 2026, 21:57:02 »
Po co odpisujecie jemu. Gościu widać, że jest sprawny ,,inaczej ''.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #202 dnia: 23 Lutego 2026, 11:30:51 »
Nie karmić trola!!!
 Codziennie jadąc do pracy mijam ten znak 5km i przez 2 kilometry mi pika, że jadę za szybko. Do tego drogi wewnętrzne zakaz do 20km i multum świateł.

I ten troll niech mi powie w oczy, że zawsze, ale to zawsze jedzie jak Bozia nakazała.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #203 dnia: 23 Lutego 2026, 14:38:31 »
Ale po co te nerwy? "Głupim nie przetłumaczysz, a mądrym tłumaczyć nie musisz", takie stare ludowe przysłowie, ale zwasze aktualne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 26 Lutego 2026, 17:23:28 »
Codziennie jadąc do pracy mijam ten znak 5km i przez 2 kilometry mi pika, że jadę za szybko
Jak szybko przelatujesz nad tym łamaczem zawieszenia ?

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 26 Lutego 2026, 19:44:01 »
i przez 2 kilometry mi pika, że jadę za szybko.
i z jaką szybkością potem jedziesz, że przez 30 sekund robisz te 2 kilometry ???
U mnie mam 3 sygnały dźwiękowe, oraz 3 + 3 mignięcia na Head Up Display znaczy "wyświetlaczu przeziernym" - jakbym go nie miał to bym nawet nie zwrócił uwagi że na desce rozdzielczej mruga znak.
Oczywiście ISA/RSA ustawione mam tak, aby włączało się po przekroczeniu o ponad 5km/h limitu na znakach, i do tego jakaś funkcja żeby się włączało rzadziej - i jest tak, że jak przekroczę przykładowo na 70km/h jadę 76 to 3x piknie dźwięk i 6x mrugnie znak ograniczenia, jak nie zwolnię to potem cisza, a jak zwolnię do 70km/h i przyspieszę do 76 to znowu ostrzeżenie.

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 26 Lutego 2026, 21:46:19 »
Jak można ustawić, żeby działało na przekroczenie o 5km, a nie równo ze znakiem?

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #207 dnia: 26 Lutego 2026, 22:18:04 »
Jak można ustawić, żeby działało na przekroczenie o 5km, a nie równo ze znakiem?
Przytrzymaj OK na ISA/RSA i wejdź w menu, jeżeli oprócz metody powiadomienia będziesz miał też menu dotyczące limitu przekroczenia to tam ustawisz.
U mnie w rav4 '24 nie ma już możliwości ustawienia limitów więc dezaktywuje to goowno.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #208 dnia: 27 Lutego 2026, 12:08:17 »
jeżeli oprócz metody powiadomienia będziesz miał też menu dotyczące limitu przekroczenia to tam ustawisz.
Dodam że to ustawienie - aby pikał po przekroczeniu o ponad 5km/h - oraz jakieś drugie żeby "rzadziej pikał" - są zapamiętywane na stałe po ich wprowadzeniu - dotyczy C-HR II rocznik 2024 z softem z roku 2024 (i 2025 po aktualizacji też), także myślę że Rav4 2024 też powinna to mieć (może aktualizacja zegarów czy innego softu to wprowadza, ale skoro rocznik ten sam to i funkcje powinny być takie same).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #209 dnia: 27 Lutego 2026, 15:02:08 »
jeżeli oprócz metody powiadomienia będziesz miał też menu dotyczące limitu przekroczenia to tam ustawisz.
Dodam że to ustawienie - aby pikał po przekroczeniu o ponad 5km/h - oraz jakieś drugie żeby "rzadziej pikał" - są zapamiętywane na stałe po ich wprowadzeniu - dotyczy C-HR II rocznik 2024 z softem z roku 2024 (i 2025 po aktualizacji też), także myślę że Rav4 2024 też powinna to mieć (może aktualizacja zegarów czy innego softu to wprowadza, ale skoro rocznik ten sam to i funkcje powinny być takie same).
Mylisz się, wbrew pozorom w miarę jednolitego UI oprogramowanie różnych modeli się różniło
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl