Witam, właśnie szukam leasingu z wkładem 45% na 4/5 lat i wykupem 1% i Alior, który podobno jest najtańszy, zaproponował na stopie zmiennej 113,01% i 110,38%, a Toyota na stopie...stałej 109,74% i 107,77%, więc sam nie wiem co myśleć.
Nie bralbym na stalej chyba, raczej tendencja odnosnie stop powinna byc odwrotna w najblizszym czasie.
Co do liczb nie mam porownania. Odbieram Q3 w kwietniu, 45% wplaty, 2 lata to 103%, 3 -> 105%.
A wykup 1% to trochę ryzyko dużego podatku przy odsprzedaży auta po wykupie. Chyba że zakładasz z góry darowiznę na kogoś, lub niewykupywaniem samochodu po zakończonej umowie.
taptarapta
Chyba nie widze zwiazku miedzy miedzy wysokoscia ostatniej raty a podatkiem.
Właśnie szukam porady jak to najoptymalniej a też mam wykup 1%
Można zrobić darowizne na osobe bliską za kwote wykupu ?
Wtedy sie nie wrzuca w koszty ostatniej FV ?
Dzieki.
To czy wrzucasz ostatnia rate w koszta determinuje to, czy auto trafia do srodkow trwalych firmy, czy tez nie. Sa 2 opcje.
Wykup na osobe prywatna, jesli leasingodawca pozwala. Wtedy masz 3 lata karencji (od 2025, wczesniej bylo 6). Po 3 latach mozesz sprzedac auto bez konsekwencji podatkowych.
Jesli wczesniej niz 3 lata, to naliczony podatek zalezy od tego jak sie rozliczasz, ryczalt -> 3%, skala/liniowka 12/19/32.
Jesli rozliczysz fakture, to samochod trafi do majatku firmy i musisz przy sprzedazy dodatkowo zaplacic VAT (pelen). Plus jest taki, ze mozesz sprzedac auto na FV.
Z ta darowizna, to musiz znalezc kogos w 1 grupie i bez wspolnoty majatkowej (brat/siostra/rodzic/dziecko).