Autor Wątek: System rozpoznawania znaków drogowych nie działa  (Przeczytany 4849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
System rozpoznawania znaków drogowych nie działa
« dnia: 15 Kwietnia 2024, 12:00:08 »
Witam wszystkich,
przestał u mnie działać system RST, na zegarach tam gdzie się go włącza jest nieaktywne pole.
Może ktoś to przerabiał?

Pozdrawiam
Bogdan

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: System rozpoznawania znaków drogowych nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2024, 12:33:17 »
Witaj,
Zacznij od odpięcia klemy akumulatora 12V na chwilę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2024, 14:25:14 »
Witaj,

Dziękuję, czy coś oprócz sterowania szybami się rozjedzie? na ile czasu odłączyć?

Pzodrawiam

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2024, 20:02:06 »
A jak system działał to jakie znaki pokazywał? Te, które przewiduje instrukcja czy tylko ograniczenia prędkości?

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2024, 09:50:01 »
A jak system działał to jakie znaki pokazywał? Te, które przewiduje instrukcja czy tylko ograniczenia prędkości?

Witam,
ograniczenia prędkości, autostrady, przewiduje instrukcja???

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2024, 09:51:33 wysłana przez Wawa13 »

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2024, 15:31:04 »
Witaj,

Dziękuję, czy coś oprócz sterowania szybami się rozjedzie? na ile czasu odłączyć?

Pzodrawiam

Dziękuję, pomogło :)

Pozdrawiam

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2024, 15:45:29 »
Witam. Tak instrukcja a właściwie podręcznik użytkownika na stronach 102 - 104 wymienia wszystkie znaki jakie powinny być rozpoznane i wyświetlane:
początek ograniczenia prędkości, koniec ograniczenia prędkości, początek i koniec autostrady, początek i koniec drogi ekspresowej, początek i koniec obszaru zabudowanego, początek i koniec strefy zamieszkania, znaki zakazu wyprzedzania i zakończenie, zakaz i koniec zakazu wjazdu, znak stop.
Wersje z nawigacją fabryczną dodatkowo tabliczki pod znakami.
Podręcznik jest wspólny dla różnych wersji wyposażenia.
W moim przypadku - C-HR 1,8 z 2023 r. rozpoznaje stale jedynie ograniczenia prędkości i odwołania. Sporadycznie potrafi wyświetlić strefę zamieszkania i autostradę. Nigdy nie pokazała strefy zamieszkania. Nie wiem czy znaki wprowadzone jako wzorce różnią się tak bardzo od tych stosowanych w Polsce, czy system jest wadliwy. Zapłaciłem za to co podaje podręcznik więc będę ich nękał przy każdej okazji. Raz przy jakiejś okazji to zgłosiłem w ASO to kazali mi to obserwować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2024, 15:51:14 »
...Sporadycznie potrafi wyświetlić strefę zamieszkania i autostradę... Nigdy nie pokazała strefy zamieszkania.
Trochę na glowie postawione
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2024, 16:03:23 »
znaki wprowadzone jako wzorce różnią się tak bardzo od tych stosowanych w Polsce

Te znaki z Polski rożnią się ze wzorcami wprowadzonymi do systemu kamery (a niektórych wręcz brak) także tego... I nikt tego nie zmieni :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2024, 11:17:57 »
...Sporadycznie potrafi wyświetlić strefę zamieszkania i autostradę... Nigdy nie pokazała strefy zamieszkania.
Trochę na glowie postawione
Po kilku tygodniach od odbioru byłem w ASO i reklamowałem , że nie ma prawidłowych odczytów szczególnie ograniczeń prędkości , inne jak zakazy wyprzedzania czy znak stop
jest ok. stwierdzono żeby nie przywiązywać się do tych wskazań ? bo ten typ tak ma ?
Kupiłem roczną subskrypcję aplikacji TOMTOM za 90 zł/rok ,  gdzie mam ograniczenia i rzeczywistą prędkość auta , jak się zagapię to w każdej chwili mogę sprawdzić , a przekroczenia są wyświetlane na czerwono .
Niestety takiego podejścia ASO do zgłaszanego problemu  nie spodziewałem się .
Temat w końcu odpuściłem .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwietnia 2024, 11:41:15 »
Kupiłem roczną subskrypcję aplikacji TOMTOM za 90 zł/rok ,  gdzie mam ograniczenia i rzeczywistą prędkość auta , jak się zagapię to w każdej chwili mogę sprawdzić , a przekroczenia są wyświetlane na czerwono .
Przecież te wszystkie funkcje są w nawigacjach bezpłatnych.

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwietnia 2024, 12:26:15 »
ty takiego podejścia ASO
Witam. Tak instrukcja a właściwie podręcznik użytkownika na stronach 102 - 104 wymienia wszystkie znaki jakie powinny być rozpoznane i wyświetlane:
początek ograniczenia prędkości, koniec ograniczenia prędkości, początek i koniec autostrady, początek i koniec drogi ekspresowej, początek i koniec obszaru zabudowanego, początek i koniec strefy zamieszkania, znaki zakazu wyprzedzania i zakończenie, zakaz i koniec zakazu wjazdu, znak stop.
Wersje z nawigacją fabryczną dodatkowo tabliczki pod znakami.
Podręcznik jest wspólny dla różnych wersji wyposażenia.
W moim przypadku - C-HR 1,8 z 2023 r. rozpoznaje stale jedynie ograniczenia prędkości i odwołania. Sporadycznie potrafi wyświetlić strefę zamieszkania i autostradę. Nigdy nie pokazała strefy zamieszkania. Nie wiem czy znaki wprowadzone jako wzorce różnią się tak bardzo od tych stosowanych w Polsce, czy system jest wadliwy. Zapłaciłem za to co podaje podręcznik więc będę ich nękał przy każdej okazji. Raz przy jakiejś okazji to zgłosiłem w ASO to kazali mi to obserwować.

Witam,
strefy zamieszkania nie pokazuje, ograniczenia prędkości tak i podświetla na czerwono jak jest przekroczona. Autostradę pokazało w mieście.
Specjalnie nie przywiązuje do tego wagi chodziło mi o to ze jak przestało wyświetlać  to coś padło. Po odpięciu klemy wszystko wróciło do normy o ile tak można powiedzieć.

Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2024, 13:32:18 »
...zresztą TomTom co roku robi promocje na pełną wersję za 0zł za rok i tak już od 4 lat...

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwietnia 2024, 20:47:03 »
...zresztą TomTom co roku robi promocje na pełną wersję za 0zł za rok i tak już od 4 lat...
Dzięki za info , nie zdążyłem załapać się na promocję , ale nie żałuję aplikacja jest
najlepsza z kilku które do tej pory używałem , nawet od mapy toyoty w RAV 4 HEV
z 2023 r
ps.jak idzie sprzedaż  autka ?  swoją RAV 4 FWD 2,0 manual benzyna  2019 r 38 tkm
sprzedałem w lipcu 23 r w jeden dzień .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2024, 10:07:20 »
Wczoraj wystawiłem  po południu, a dostępny jestem dopiero w Niedzielę  :) Spoko, mi się nigdzie nie spieszy ;) Dwie osoby dzwoniły, jedna w Niedzielę  chce zobaczyć i tyle jak na te kilkanaście godzin :)
Poprzedniego Tucsonsa tez sprzedałem w 1 dzień, bywa i tak.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl