Autor Wątek: Hamulce  (Przeczytany 2821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Hamulce
« dnia: 19 Kwietnia 2024, 18:21:29 »
Witam.
Sorry za Ot ale pozwoliłem sobie przekleić posta z działu Corolla bo tam brak reakcji a muszę w miarę szybko podjąć decyzje.

Witam.
Będę w tym roku robił kompleksowo hamulce w mojej Corolli E15  i mam do Was w związku z tym kilka pytań. Przede wszystkim chodzi o ceny bo się ostatnio trochę odkleiłem a wiem że wszystko mocno poszło w górę.
Warsztat w którym obecnie serwisuje auto często stara się korzystać z części oryginalnych i zalecają przynajmniej na przednią oś właśnie oryginał. Robiliśmy wycenę na miejscu i u nich przed kompem i różnica między oryginalnymi a np. TRW to raptem nie całe 400 złotych, więc tu nie miałbym raczej wątpliwości. Tylko czy w tej chwili za kmpl. tarcz i klocków na obie osie z wymianą 2500 to normalna cena czy przesada? Wiadomo że przetrzepałem od razu allegro i tam jakieś zamienniki typu TRW można trafić sporo taniej, tylko nie mam zaufania do tanich części z allegro.
Jeżeli ktoś z Was ostatnio wymieniał to powiedzcie jak się te ceny teraz kształtują bo ja nie chcę oszczędzać na aucie ale robić z siebie frajera też bym nie chciał  :cool:.
Dodatkowe pytanie mam o zaciski. Oglądaliśmy sobie tylne i lewy ewidentnie nie odbijał więc tu też będę musiał zainwestować. Przed wymianą tarcz i klocków mam podjechać i rozbierzemy to i zobaczymy czy to nie linka, ale 90% kończy się zacisk. Proponuje jakiś sprawdzony przez nich zamiennik za 350. Ale tu mechanik proponuje jednak wymianę obu bo przy nie małym wydatku na nowe tarcze i klocki szkoda gdyby zaraz coś się podziało z drugim który był kiedyś regenerowany przez poprzedniego właściciela.
Czy te ceny według Was na dzisiaj są w miarę uczciwe czy zmienić warsztat?
Pozdro

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hamulce
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2024, 19:09:28 »
2500 tys. za same hamulce, to chyba są ze złota. Ostatnio w Aurisie wymieniałem wszystkie hamulce marki ATE do Aurisa II 1,6 koszt około 430 złotych komplet plus wymiana 250 złotych

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:10:42 »
Będę w tym roku robił kompleksowo hamulce w mojej Corolli E15

Zrób sobie spokojnie na tarczach/klockach TRW/ate/Bosch/brembo itp. jak dojdą zaciski, mogą być tarcze kotwiczne do wymiany to sporo podniesie kwotę ale przy opcji zamienników tarcz i klocków powinno być mniej niż 2,5k.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:40:32 »
Tak mi się wydawało że trochę drogo. Spróbuję w takim razie poszukać innego warsztatu.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:48:31 »
Tak mi się wydawało że trochę drogo. Spróbuję w takim razie poszukać innego warsztatu.
Sprawdź ceny części. Zestaw hebli przód/tył + zaciski X2 tył.
Jak chcesz w poniedziałek wpadnę do firmy to mogę Ci wieczorem podpowiedzieć ceny.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:53:21 »
Ok, możesz napisać, najlepiej ate (chyba lepsze od Trw)
Pozdro

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:54:31 »
Pozdro

...to ta sama jakość, inny znak towarowy i tyle :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2024, 21:59:42 »
to ta sama jakość, inny znak towarowy i tyle
Dokładnie tak. Jak ma być więcej jakości to EBC itp.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Kwietnia 2024, 23:42:22 »
Pozdro
Zapomniałem. Podaj mi na wszelki w.jaki masz silnik i rok prod.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2024, 09:18:01 »
1,6 valvematic 132KM. Rok prod. 2009.
Pozdro

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2024, 10:20:56 »
1. Zobacz sobie ceny części na iparts.pl
2. Oryginały w europejskich Corollach to właśnie TRW
3. Jak chcesz robić kompleksowo, to oprócz tarcz i klocków rozważ zakup jarzm i zacisków TRW

Zaoszczędzisz wtedy na robociźnie, bo szybko stare wymienisz na nowe i nie będzie zabawy z czyszczeniem, regeneracją
Dopilnuj tylko aby mechanik oczyścił przylgnie piast i sprawdził czujnikiem zegarowym bicie tarcz.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2024, 11:36:33 »
Śmiało bierz zamienniki i kupuj we własnym zakresie - masz do tego prawo. Normalnie jak bym czytał o moim warsztacie... Są solidni, ale jak dowalą cenę za części, to człowieka wyrywa z butów.

Prawda jest taka, że tzw. lepszym warsztatom wręcz nie zależy, żeby klient mógł zaoszczędzić na częściach. Oni mają rabaty w hurtowniach, ale klientowi liczą cenę z górnej półki. To ich stałe zagranie.

Ja ostatnio wymieniałem klocki z przodu i znalazłem w internecie w dobrej cenie Febi Bilstein. Kupiłem, założyli, auto hamuje jak złoto. Guzik mnie obchodzi czyjeś kręcenie nosem na mój wybór części i że on to by kupił inne. Pasują, spełniają normy, działają? Ja niczego więcej nie oczekuję.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 11:39:16 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline rafal194

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2024, 11:23:56 »
1. Zobacz sobie ceny części na iparts.pl
2. Oryginały w europejskich Corollach to właśnie TRW
3. Jak chcesz robić kompleksowo, to oprócz tarcz i klocków rozważ zakup jarzm i zacisków TRW

Zaoszczędzisz wtedy na robociźnie, bo szybko stare wymienisz na nowe i nie będzie zabawy z czyszczeniem, regeneracją
Dopilnuj tylko aby mechanik oczyścił przylgnie piast i sprawdził czujnikiem zegarowym bicie tarcz.

Czy jest jakieś kryterium którym należy się kierować.Mam do wymiany tarcze i klocki w Auris hybrid 2017 i myślę czy by nie oddać tego do serwisu toyoty żeby to było porządnie zrobione koszty tył przód 2.5 tys.Jestem ciekawy czy oni tylko zmieniają czy czyszczą wszystko itp.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2024, 11:59:42 »
Prawda jest taka, że tzw. lepszym warsztatom wręcz nie zależy, żeby klient mógł zaoszczędzić na częściach. Oni mają rabaty w hurtowniach, ale klientowi liczą cenę z górnej półki.

Klient który przyjdzie w własnymi częściami to idealny klient - płaci i nie trzeba dawać żadnej gwarancji na robociznę bo zawsze można powiedzieć 'o panie to wadliwa część musisz pan reklamować i zapłacić za robotę raz jeszcze'.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2024, 12:09:32 »
Prawda jest taka, że tzw. lepszym warsztatom wręcz nie zależy, żeby klient mógł zaoszczędzić na częściach. Oni mają rabaty w hurtowniach, ale klientowi liczą cenę z górnej półki.

Klient który przyjdzie w własnymi częściami to idealny klient - płaci i nie trzeba dawać żadnej gwarancji na robociznę bo zawsze można powiedzieć 'o panie to wadliwa część musisz pan reklamować i zapłacić za robotę raz jeszcze'.

Z tymi gwarancjami to jest tak, że ich skuteczne wyegzekwowanie i tak zależy od dobrej woli warsztatu. Jak będą patałachami i nie będą się poczuwali do poprawienia swojej fuszery, to tego nie zrobią i będą ściemniać.

EDIT: No i zapomniałem napisać, że takie warsztaty, które szukają pretekstu żeby zostawić klienta na lodzie to trzeba omijać szerokim łukiem.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2024, 12:13:29 wysłana przez Obywatel1978 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl