Autor Wątek: błąd U029A - utrata komunikacji z modułem czujnika akumulatora hybrydowego  (Przeczytany 1847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leon75

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius XW30
Witam serdecznie wszystkich na forum. Posiadam taki problem, że w priusie III XW30 z 2013 roku wersja USA nie mogę uruchomić w ogóle auta i nie wyświetla się napis "READY" po włączeniu przycisku Power. Generalnie wszystko na wyświetlaczu się wyświetla, poziom baterii prawie Full. Po zbadaniu kompem w sektorze HC (HYBRID CONTROL) wyskakuje błąd U029A czyli "utrata komunikacji z modułem czujnika akumulatora hybrydowego hybrydowego". W sektorze EOBD/OBD II wyświetla się: "zanik komunikacji z modułem czujnika akumulatorów napędu hybrydowego"... Po sprawdzeniu wszelkich połączeń oraz bezpieczników w obu skrzynkach nie widzę żadnych nieprawidłowości. Wypięcie zworki oraz odłączenie baterii niestety nic nie dało, błędy nie dają się skasować i pozostają jako stałe. Na wyświetlaczu brak napisu Ready i wyświetla się komunikat: "sprawdź hybrid system zatrzymaj samochód w bezpiecznym miejscu ..." Czy ktoś ma jakiś pomysł lub sugestie. Bardzo proszę o pomoc.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: błąd U029A - utrata komunikacji z modułem czujnika akumulatora hybrydowego
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2024, 11:55:59 »
Witamy na forum,

Zespół czujników baterii, które mierzą jego stan,  jest wewnątrz baterii.  Czy jest zapięty? Brak korozji w złączach? Bezpiecznik od niego to IGCT no2. Sprawny?
Tak samo włączenie zasilania przy wymontowanej pokrywie akumulatora może także spowodować, że wyskakuje kod  U029A.

Poziom baterii będzie wyświetlany błędnie, także się nie sugeruj
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline leon75

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2024, 21:42:29 »
Witam, dziękuję za odpowiedź. Generalnie bezpieczniki spod maski oraz pod deską przejrzane, ale może dla pewności sprawdzę jeszcze raz. Kostki przy module przy progu z lewej strony również, także przy baterii wyglądają OK. Żadnej korozji, nalotu czy zielonych śladów zaśniedzenia... Jeżeli chodzi o pokrywę baterii tą metalową, to nie była odkręcana. Tam pod nią jest chyba ten moduł, ale jeszcze tam nie zaglądałem. Ten bezpiecznik o którym wspominasz to rozumiem pod maską?

Offline leon75

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2024, 21:48:57 »
Dodatkowo zapomniałem wspomnieć, że po naciśnięciu przycisku power od razu włącza się wentylatorek chłodzący baterię, bo go słychać że pracuje, czego nie zauważyłem nigdy w innym aucie i to też jest zastanawiające... Może to jakiś ślad, nie wiem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl