Autor Wątek: Wymiana tarcz i kocków przy prebiegu 80.000km.  (Przeczytany 6995 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana tarcz i kocków przy prebiegu 80.000km.
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Kwietnia 2024, 19:55:59 »
Przy hamowaniu awaryjnym tłoczki bardziej się wysuwają niż przy wciśnięciu hamulca na postoju? To jest raczej niemożliwe.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Kwietnia 2024, 22:48:28 »
Nie wiem. Może nie ale chodzi mi też o przetarciu tarcz które mało używane mają rdzawy nalot a z czasem klocki nie przylegają dobrze do tarczy całą powierzchnią roboczą. Spotkałem się na przeglądzie że diagnosta na rolkach zaciągał ręczny na kilka minut aby trochę "przeszlifować" klockami tarcze aby poprawić skuteczność hamowania.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Maja 2024, 19:05:58 »
Przy hamowaniu awaryjnym tłoczki bardziej się wysuwają niż przy wciśnięciu hamulca na postoju? To jest raczej niemożliwe.

Prawda

chodzi mi też o przetarciu tarcz które mało używane mają rdzawy nalot

Mają tarcze u ciebie rdzawy nalot? Bo u mnie tarcze lśnią czystością zarówno z przodu, jak i z tyłu, mimo że nigdy nie hamuję awaryjnie. Na 2,5 roku awaryjne hamowanie zdarzyło mi się dwa razy. Na co dzień zawsze hamuję generatorem, a od czasu do czasu zdarza mi się przyhamować mocniej /ale nie awaryjnie/, jak zdarzy się jakaś niespodziewana sytuacja na drodze, a wtedy w aplikacji MyT jest komunikat - gwałtowne hamowanie, zbyt mocno hamujesz. Na ostatnim przeglądzie w ASO pan doradca powiedział, że nie hamuję, za mało i za słabo hamuję. Wszystkie tarcze mam lśniące, więc jak to jest z tym nie hamowaniem? Mam na siłę hamować i drzeć klocki i tarcze, skoro płynna jazda tego nie wymaga?
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2024, 19:09:09 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Maja 2024, 23:36:43 »
hamowanie to 70-80 procent Przód a tyl jakies 30%-20% hamowania jak moze tyłem hamował mił by niestabilność
co wy tu powiadacie?
to jest niemozliwe dla mnie ... Albo hamowął recznym albo uzywał ręczny na łokach  :cool: :cool: <taniec> <taniec> <taniec>

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maja 2024, 13:47:53 »

Prawda

chodzi mi też o przetarciu tarcz które mało używane mają rdzawy nalot

Mają tarcze u ciebie rdzawy nalot? ....

W Corolli nie. Chyba że po umyciu stoje pare dni w garażu.
Bardziej w Yarisie żony która jeździ mało na krótkich odcinkach wokół komina i w zasadzie tarcze mimo że jeszcze mają dobrą grubość a klocków jest jeszcze z połowę to ze względu na korozję i nie równe przyleganie klocków do tarczy i przez wżery w tarczy w zasadzie tarcze i klocki wypadało by już wymienić na nowe i myślę nad malowanymi ATE.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Maja 2024, 14:27:03 »
A zo zmienią malowane ATE? Nie lepiej przetoczyć te tarcze i zmienić klocki? Malowanie daje tylko efekt estetyczny, nie ma żadnego znaczenia dla ich trwałości. Zużywają się płaszczyzny, które i tak nie są malowane z oczywistych powodów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Maja 2024, 13:55:51 »
Nie. W Aurisie I orginalne tarcze wymieniłem przedwcześnie po kliku latach tylko dlatego że były mocno skorodowane i zaczeły pękać. Malowane tak nie korodują i nie piszę tu o części roboczej tylko całej reszcie. A te tarcze w Yarisie też do toczenia sie już nie nadają bo też są skorodowane i zaczynaja sie pęknięcia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Maja 2024, 17:36:46 »
Hmmmm,  nigdy nie miałem problemu z pękającymi tarczami. I nie mówię o daily -  moje zabytki za wiele nie jeżdżą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Maja 2024, 19:33:41 »
A zo zmienią malowane ATE? Nie lepiej przetoczyć te tarcze i zmienić klocki? Malowanie daje tylko efekt estetyczny, nie ma żadnego znaczenia dla ich trwałości. Zużywają się płaszczyzny, które i tak nie są malowane z oczywistych powodów.

Żeby nie być gołosłowny załączam zdjęcie. Tylne tarcze w Yarisie II jeszcze dobrej grubości i klocków jeszcze sporo i nawet hamulce przechodzą przegląd techniczny ale wygląda to kiepsko.
Korozja robi swoje a klocek hamuje tylko częściowo. W niektórych miejscach tarcz widać już małe mikropęknięcia. I dla tego chcę tarcze malowane bo jak auto mało jeździ to prędzej korozja zeżre tarcze niż się zdążą zużyć.
Wygląda to źle i tak jak pisałem planuje wymienić kpl. tarcz i klocków na malowane ATE + dobry warsztat (nie ASO) co by rozebrał zaciski, wyczyścił prowadnice i wszystko nasmarował co trzeba i poskładał fachowo.

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Maja 2024, 11:21:09 »
No niestety tak to obecnie wygląda. Ale pocieszę kolegę. Auris śmiga niestety głównie po mieście. Przebieg na dzisiaj około 50 tysi. Rok temu wymienione klocki na tyle a tydzień temu przód. A najlepsze, że mechanik mówi żebym sobie tarcze obejrzał, a tam już piękny rancik jak przy 200 tysiącach w mojej poprzedniej Corolli. Także 80 tyś to piękny wynik :) Niestety części obecnie są z gównolitu. Ponoć przez ekologię.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Maja 2024, 13:07:19 »
Już niedługo w nowych wózkach z gownolitu nie będą bo wchodzi EURO 7
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Maja 2024, 14:24:06 »
To nie jest prawda :grin:, słyszałem na forum że przepisy unijne nie mają żadnego wpływu na jakość produkowanych aut.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Maja 2024, 16:42:34 »
Nowe przepisy unijne faktycznie wspominają o mniejszym pyleniu się zużywających się klocków. Ale już nie mówi nic o trwałości ani o cenie.
W sprzedaży od dawna są już klocki bezpyłowe klocki ceramiczne np. ATE Ceramic, TRW DTEC czy Jurid White.
Są one dużo droższe od zwykłych np. 220 zł kpl zamiast 140 zł zwykłe. Ale można je stosować do standardowych tarcz i mnie pylą dzięki czemu alufelgi dłużej są czyste.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Maja 2024, 11:02:49 »
To nie jest prawda :grin:, słyszałem na forum że przepisy unijne nie mają żadnego wpływu na jakość produkowanych aut.

Numerów Vin tych Lexus’ów po szkodzie całkowitej ekonomicznej nie technicznej (które wg. Ciebie nadają się do dalszego użytkowania) się nie doczekaliśmy, to może chociaż podasz jakieś rozporządzenia lub dyrektywy UE, które wymuszają na Toyocie (i innych producentach) korzystanie z poddostawców, którzy dostarczają im śmieci, a nie podzespoły.
Wprowadzane przez UE normy czystości spalin, zakaz dodawania Pb, czy ostatnio ograniczenie pylenia przez klocki nie ma nic wspólnego z jakością, a ochroną zdrowia mieszkańców UE. Znasz się na wszystkim i wszystko wiesz to poszukaj sobie badań np. o wpływie sadzy z diesla na rozwój komórek rakowych.
To, że producenci nie potrafią dostarczyć klientowi samochodu, który spełnia normy i jest bez awaryjny to już nie jest wina UE.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Maja 2024, 11:56:00 »
Znasz się na wszystkim i wszystko wiesz to poszukaj sobie badań np. o wpływie sadzy z diesla na rozwój komórek rakowych
Kolega Ledziu chyba bardziej zna się na psychiatrii niż onkologii, bo w tej pierwszej specjalizacji stawiał już  na tym forum jakieś diagnozy. Ufam , że w swoim fachu jest trochę lepszy, niż w medycynie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl