Autor Wątek: Upgrade radia Toyota auris 2015r  (Przeczytany 2441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pes89

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota auris
Upgrade radia Toyota auris 2015r
« dnia: 30 Kwietnia 2024, 14:12:16 »
Witam serdecznie,
mam pytanie jestem posiadaczem samochodu toyota auris 2015r 1.6 132km wersja kombi
1)Radio fabryczne jest bez mapy oraz androida czy jest możliwość pobrać pliki i wgrać samemu system? Słyszałem,że od czerwca Toyota ma wypuścić android auto do wgrania na pendrive.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Upgrade radia Toyota auris 2015r
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2024, 14:31:21 »
Witamy, czeka Cię tylko i wyłącznie wymiana radia, np z Corolli bądź na chinola
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pes89

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota auris
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwietnia 2024, 21:05:51 »
Ok, dziękuje za informacje. Nie chce wchodzić w koszta. Jak Toyota wyda pliki do android auto to wówczas się zastanowie nad wgraniem.
Czy mogę zapytać pod tym postem w kwestii alarmu Q-safe? W książce serwisowej mam kod 3 cyfrowy. Podczas zamykania bagażnika słychać 1x pikniecię - jest to powiadomienie aby nie zpaomnieć o kluczykach do samochodu. Pytanie jak wł. mi się alarm np. u miechanika jak zdjejmie klemy i będzie potrzebował rozbroić alarm? Podczas jazdy samochodem od czasu do czasu słyszę 3,albo 4 p piknięcia - nie wiem o co chodzi... z góry dziękuje za informacje jak się obchodzić z tym alarmem.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwietnia 2024, 21:20:50 »
Toyota nie wyda już żadnego oprogramowania do tego radia, które umożliwi obsługę AA/CP.

alarmu Q-safe, Podczas zamykania bagażnika słychać 1x pikniecię - jest to powiadomienie aby nie zpaomnieć o kluczykach do samochodu

Ten alarm nie posiada takiej funkcjonalności. Albo jest źle zamontowany, albo źle skonfigurowany albo centralka zaczyna szwankować.

Jak mechanik odepnie klemy przy rozbrojonym alarmie to jedyne co może wyć to syrena wyposażona we własne zasilanie (można ją wyłączyć posiadając stosowny kluczyk lub nawet coś podobnego )

alarmu Q-safe? od czasu do czasu słyszę 3,albo 4 p piknięcia - nie wiem o co chodzi... z góry dziękuje za informacje jak się obchodzić z tym alarmem.

Tak jak w pierwszej odpowiedzi.

... a najlepiej wyrwać ten syf z korzeniami
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2024, 07:24:30 »
ja p..le xd ludzie nadal myślą, że do starych modeli będą wydawać aktualizacje XD telefony mają max 3-4 lata aktualizacje a tu nadzieja, że jeszcze coś zrobią XD

z mojej strony powiem, że nawet się nie baw w radia od Corolli itp... to tak samo kiedyś straci ważność i mapy będą do kosza...
stacja z Androidem tylko i wyłącznie ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2024, 09:03:51 »
A ta stacja z Androidem będzie wieczna?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2024, 07:34:46 »
nieporównywalnie ;) skoro na 9 letniego Androida 5 nadal można wgrać Yanosika albo aktualizować mapy google'a, no to ja mam teraz na swojej stacji Aktualizacje do 14'tki... xd myślę, że jak będę sprzedawał to auto to nadal będzie wszystko aktualne, a pewnie jeszcze nie jedna aktualizacja systemy wpadnie

Offline RadekJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2024, 20:41:11 »
A polecisz jakiś konkretny model? Bo sam się nad takim upgrejdem zastanawiam...

Offline Dibua

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2018 1,6
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2025, 08:17:56 »
A polecisz jakiś konkretny model? Bo sam się nad takim upgrejdem zastanawiam...

Ja polecę konkretny model, bo swego czasu pytałem o to samo i nie udało mi się uzyskać konkretów. Tak, wiem, że nie pisano w tym wątku od 120 dni i pewnie pytający znalazł lub olał sprawę, piszę jednak również dla innych czytających, bo wydaje mi się, że chęć wymiany oryginalnego szrotu na coś lepszego ma wielu użytkowników.
Długo mi zajęło, zanim wreszcie podjąłem decyzję, bo fabryczne radio w moim Aurisie 2018 irytowało w zasadzie od samego początku. W mojej prywatnej ocenie to nieprawdopodobne gówno i wstydziłbym się jako inżynier, że takie coś zatwierdziłem do montażu w nowym aucie.
Pierwsze co kupiłem było radio Navirs, cena na Ali jakieś 1170 zł, po kliknięciu kup cena spadła do 950 zł (obniżka na poczet opłat celnych, których było 85 zł do zapłacenia listonoszowi). Radio źle spasowane, kształt wyświetlacza to nierówny prostokąt oraz ramka/adapter dopasowująca tę nierówność do ramki Toyoty. Wszystko działa na chamski wcisk, brak uchwytów mocujących to radio w budzie. Oddałem, dostałem zwrot, niestety 85 zł na listonosza poszło z dymem.
Potem kupiłem Ainavi H6 8G 128G Style A i to było to, aczkolwiek trzeba się uzbroić w anielską cierpliwość, bo z radiem dostajesz plątaninę kabli i jeśli jesteś laikiem to będziesz przerażony. Polecam przed podjęciem decyzji, a już na pewno przed rozpoczęciem instalacji obejrzeć te filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=Ob39-8M17GM
https://www.youtube.com/watch?v=OON3o7GkJjk
Facet opowiada jak kupił i zamontował radio Ainavi w Corolli 2021 (z pamięci). Dzięki niemu zrozumiałem wiązki i co do czego.
Jest też duży wątek na xdaforums:
https://xdaforums.com/t/ainavi-x6-6g-128g-caller-cannot-hear-me-i-can-hear-them.4594219/
ale tu masa postów jest o aktualizacji softu, bo jak wiadomo, pierwsze co robisz, to musisz mieć aktualny soft... (żart)
Kilku ludków zbrickowało sobie radio, więc polecam najwyższą ostrożność.
No dobra, do rzeczy, radio kosztowało 1164 zł (cena po spadku przy przejściu do koszyka, oryginalna wynosiła ok. 1400 zł), dla listonosza 65 zł - wersja 8GB RAM i 128 GB dysku, choć nie wiem po jaką cholerę, skoro do radia można podpiąć nawet dwa pendrive'y z muzyką czy filmami.
Moim celem było to, żeby radio działało nie gorzej od oryginału, tzn. ma się z tym od razu łączyć telefon, rozmowa ma iść przez zestaw głośnomówiący, mikrofon ma być fabryczny i kamera fabryczna, działać mają przyciski z kierownicy, a zależało mi na tym, żeby nawigacja i yanosik wyświetlały się na ekranie, a nie na telefonie. Wszystko to mam w tym radyjku bez żadnych kombinacji czy przeróbek.
Facet w tym filmie na YT kilka razy powtarza "jak Toyota przyoszczędziła na radiu" i faktycznie, głośniki naparzają jak głupie, łączenie z telefonem jest błyskawiczne, na widoku z kamery cofania pojawiły się linie od skrętu kierownicą, muzyka gra, filmiki fajnie się odtwarzają. Rozmowy działają normalnie, przyciski na kierownicy działają, co więcej - można je dowolnie programować. Teraz, jak się nad tym zastanawiam, to upieranie się przy oryginalnej kamerce nie było sensowne, bo chińczyki są lepsze od oryginału ;)
Co do wsparcia, to ja nie miałem w pudełku żadnej instrukcji, zero, ale pocisnąłem sprzedawcę i dostałem instrukcję oraz schemat kabli wraz z rozszyciem poszczególnych wiązek. Instrukcja jest też do obejrzenia w samym radiu, ale do tego trzeba go poprawnie podpiąć i uruchomić, a na schemat i tak bym uważał, bo on niezbyt pomaga w samodzielnym podpięciu - więcej dowiedziałem się z filmu na YT. Radio mam dwa dni, więc szczegółów z eksploatacji wciąż wielu nie znam, ustawień jest milion, stwierdzam nieco słabszy odbiór stacji radiowych (przeze mnie i tak niewiele słuchanych) i jak na razie denerwujące jest, że od razu odpala mi się nawigacja - niekoniecznie tego bym chciał, ale widzę, że to wszystko jest konfigurowalne.
Z radiem dostajemy adapter na kartę SIM gdybyśmy chcieli mieć internet niezależnie od telefonu, antenę GPS i dwie anteny 4G, gniazdo USB i połączenie z fabrycznym gniazdem USB, wszystkie kostki pasują do kostek z instalacji. Antenę GPS położyłem na razie obok prawego słupka na desce (kabelek idzie w desce za schowkiem), anteny 4G przykleiłem po lewej i prawej stronie deski pod spodem, gniazdo USB i gniazdo karty SIM wypuściłem na nogi pasażera obok zawiasu schowka. Radio ma blaszki mocujące, ale niezbyt pasujące do blach z Toyoty, po jego przykręceniu, które robisz trochę na czuja, odrobinę odstaje ramka wokół radia, ale jak się zamocuje radio na wcisk to po dociśnięciu radia ramką wszystko siedzi idealnie i tak na razie zostawiam. Nie ma szpar, nic nie odstaje. Wciąż wiele jest zagadek, np. czy radio bierze internet z telefonu po BT, czy trzeba w telefonie włączyć hotspot, a w radiu włączyć wifi? Antena wifi jest dość mocna, auto stało w garażu, garaż od domu stoi jakieś 10m a widziałem moją sieć domową.
Jak ktoś jest napalony tak jak ja, to niech pyta, sam dzięki temu się więcej dowiem i szybciej dojdę do ładu z nowym gadżetem ;)
Dibua

Offline yakhub

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2025, 14:27:28 »
@Dibua dzięki za obszerny opis, tego szukałem!

Offline uno0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Stycznia 2025, 17:53:04 »
a proszę o podpowiedź....w Yarisie nie było z tym problemów, a tutaj nie mogę dostać się do numeru radia....nie wyświetla się.......IMG-20250115-083743-158" border="0
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2025, 17:55:10 wysłana przez uno0 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl