Autor Wątek: Auris II 1.6 klekot na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 1371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monix217

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2 TS
Auris II 1.6 klekot na rozgrzanym silniku
« dnia: 05 Maja 2024, 11:22:36 »
Cześć wszystkim.
Od ponad tygodnia jestem posiadaczką Toyoty Auris 1.6 benzyna w kombi, 2014r z przebiegiem 184k.
Mam z nią pewien kłopot. Serwis toyoty umówiony we wtorek ale chciałabym dopytać się czy ktoś z Was forumowiczów miał podobny problem. Mianowicie..
Po rozgrzaniu silnika z okolic skrzyni biegów na biegu jałowym wydobywa się dźwięk klekotu - trochę jak diesel. Po wciśnięciu sprzęgła klekot ustaje... Na włączonej klimatyzacji klekot na postoju jest jeszcze głośniejszy. Problem nie występuje podczas jazdy. Co może być przyczyną ? Dodam iż sprzęgło było wymieniane w styczniu 2024 - więc czy jest możliwość, że siadło łożysko oporowe sprzęgła ? Czy może to skrzynia biegów jest do remontu ?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi, które pomogą mi zdiagnozować problem :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris II 1.6 klekot na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2024, 07:22:40 »
jak po wciśnięciu sprzęgła klekot ustaje to na pewno jest to problem w skrzyni, możliwe, że przy wymianie sprzęgła coś nie zagrało.
Przy wymianie sprzęgła wymieniali Ci komplet? tarcza sprzęgła, łożysko i docisk? może łożysko trafiło się wadliwe. tak czy owak do rozebrania i sprawdzenia

Offline monix217

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2024, 08:35:43 »
Na fakturze widnieją dane: zestaw sprzęgła oraz łożysko hydrauliczne koncentryczne. Nie byłam właścicielką jeszcze tego auta może coś spaprali przy wymianie albo czegoś nie wymienili.

Offline jarek58

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2024, 09:10:52 »
mam niestety to samo, po wymianie kompletnego sprzęgła skrzynia biegów klekocze na wolnych obrotach, sprzęgło wymieniane dwa razy (dwa nowe komplety), wymieniłem olej w skrzyni i jest trochę ciszej ale myślę że to efekt przejechanych kilometrów moja auris przejechała 190000km i grzechoczą przejechane kilometry

Offline monix217

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2024, 20:02:14 »
mam niestety to samo, po wymianie kompletnego sprzęgła skrzynia biegów klekocze na wolnych obrotach, sprzęgło wymieniane dwa razy (dwa nowe komplety), wymieniłem olej w skrzyni i jest trochę ciszej ale myślę że to efekt przejechanych kilometrów moja auris przejechała 190000km i grzechoczą przejechane kilometry

jakiej firmy sprzęgła wstawiałeś ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2024, 07:33:14 »
pamiętam, że w Corolli E12 1.6 jak wymieniałem sprzęgło to za wszelką cenę chciałem AISIN'a, którego montowali wtedy na pierwszy montaż, no chciałem miałem ale po wymianie lekko świergotało łożysko właśnie.. potem przeczytałem, że dużo ludzi po wymianie na AISIN'a narzekało na to samo i że niby to jakaś wadliwa partia.
Na tyle nie było to uciążliwe, że wystarczyło dosłownie dotknąć łapy sprzęgła pod maską i przestawało, to wtedy założyłem małą sprężynkę na to i miałem spokój xD

Offline jarek58

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2024, 09:16:05 »
zakładałem AISIN, pierwszy komplet miał wadliwe łożysko oporowe które huczało po zagrzaniu, drugi zestaw tej firmy bez uwag, jeździ.

Offline monix217

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2024, 19:22:00 »
Dzięki za wszelkie podpowiedzi. ASO Toyota stwierdziło, że na 90 proc sprzęgło ale żeby mieć pewność 100 proc trzeba wszystko rozebrać. A to są już koszta.. Rozważam oddanie auta sprzedawcy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl