Autor Wątek: Spalanie raz jeszcze  (Przeczytany 18972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
Spalanie raz jeszcze
« dnia: 05 Maja 2024, 18:08:31 »
Witam Wszystkich,
od dłuższego czasu obserwuje spalanie wyświetlane w mojej C-HR 2.0 2019 Wiem ze komputer a realne spalanie to dwie różne rzeczy ale chwilami denerwuje mnie gdy mam rozgrzany silnik na zewnątrz jest ciepło i gdy tylko dotknę pedał gazu bieżące zużycie pokazuje 15l albo więcej. Wiem tez ze aby spalanie było niskie powinno sie jeździć "żeglując" ale czy to normalne aby przy lekkim dotknięciu gazu tak wzrastało spalanie?
Po mieście jeżdżąc bardzo delikatnie dosłownie muskając pedał gazu spalanie realne mam ok 5,5 ale to jest jazda głównie na EV najlepiej z górki i z wiatrem, jadąc normalnie mam ok 8l (normalnie czyli gaz, hamulec, gaz)
Czy tez tak macie? czy jazda hybrydą tak wygląda?

Pozdrawiam

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
Odp: Spalanie raz jeszcze
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2024, 19:06:18 »
Hej
No właśnie. Ja mogę się odnieść do corolli 1.8 kombi, bo taka jeżdżę od grudnia zeszłego roku. Podpytywałem na forum o te spalanie i mi koledzy podsyłali screeny jak to hybrydy palą 3-4 litry. Ja po przejechaniu 7 tyś. wiem jedno. Takie spalanie jest możliwe, ale z górki w temperaturze otoczenia powyżej 15C i w jedną stronę. Jak ta sama droga zaraz wracam, to już tak kolorowo nie jest. Nie wierzę w zapewnienia, że komuś pali 2,5 l/100 km. Fakt auto to potrafi być oszczędne, ale tylko w ruchu typowo miejskim i pod warunkiem, że pokonasz trasę która pozwoli na rozgrzanie silnika, powiedzmy minimum te 15 km. Ja podróżuje drogami powiatowymi co 5 km jakąś wioską, jadę 70-80 km/h pokonuje odcinek 25 km i wg kompa jak jadę z górki to mi pokazuje około 4,8 do 5.2 l/100, ale jak wracam to przy takiej samej jeździe jest już 5.8 do 6.2. Daje to średnio 5.5 l/100, ale uwaga na gwiazdkę. Komputer zaniża spalanie o 0.3 litra. Czy w takim razie 5.8 l/100 średniej prędkości około 50 km/h to dobry wynik? Ja mam wątpliwości.Dalem się nabrać w te opowiastki o jeżdżeniu prawie za darmo.Kolejna rzecz. Skoro te hybrydy faktycznie palą te znikome ilości, to dlaczego np na autocentrum w raportach spalania te wyniki jakoś się nie powtarzają? Mi średnia do dzisiaj wg tankowania to 5.2 l/100 km, ale jeżdżę bardzo ostrożnie i wolno. Najlepszy wynik w obie strony to 4.1, ale kierowcy z tyłu to na mnie chyba już psy wieszali, jazda w dobrą pogodę samemu, przy temperaturze powyżej 20C. Włączona klima. Najgorsze spalanie to jazda Gorzów-Katowice, S3, tempomat 120 km/h, 4 osoby na pokładzie. W tamtą 6l/100 km z powrotem 5.6 l/100 km.  Z powrotem był jakiś wypadek i musiałem odbić na objazd, tylko dzięki temu zamknął się w 6. To wartości z tankowania. Chwilowe wartości spalania są w tym aucie faktycznie spore, bo rzadko kiedy pali poniżej tych 8-10 litrów jak już ten silnik spalinowy się włączy, ale nie zwracam już na to uwagi.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2024, 22:10:30 »
Hmmm, powiem tak, takie wyniki mam jeżdżąc RAV4 AWD-i. i dokładnie w takich warunkach. Na autostradzie u mnie więcej.
Podejrzewam, że to raczej kwestia Twojego stylu jazdy. Nie wykorzystujesz mechanizmu rekuperacji albo jeździsz niezbyt płynie. Popatrz co podpowiada Ci asystent w apce.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2024, 08:39:16 »
Popatrz co podpowiada Ci asystent w apce.

Też RAV4 AWDi. Asystent w apce mi podpowiada, że lepiej jeżdżę gdy więcej benzyny zużywam. Na autostradzie mam efetywność zawsze powyżej 90%, a nawet więcej niż 95% i spalanie zawsze pomiędzy 7 i 8 litrów. Na lokalnych drogach mam nawet poniżej 5 litrów i efektywność rzędu 60-65%.... Wynika z tego, że przy 90% na drogach lokalnych powinieniem zejść poniżej 3 litrów  :roll:
C-HR na tych samych trasach 1-1,5 litra mniej niż RAV4.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2024, 12:36:01 »
Ch-r jest mega oszczędna, siostry wynik z 1200km to 3.9l/100!
1.8 ta nowa buda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2024, 13:11:22 »
Ch-r jest mega oszczędna, siostry wynik z 1200km to 3.9l/100!
1.8 ta nowa buda.

Przebiegi robi w mieście? Czy mieszane. I przy okazji zapytam: planuje zmianę oleju po pierwszych 1500 czy 2000 km?
Przebiegi miejsko/podmiejskie. Olej jak zawsze czy u mnie, czy u niej, w/g K.S. czyli raz w roku/15kkm.
Wiem, że jest rzesza zwolenników różnych przedterminiwych wymian, płukanek itp. my do nich nie należymy. Ale kto bogatemu zabroni ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2024, 15:26:14 »
Hej
No właśnie. Ja mogę się odnieść do corolli 1.8 kombi, bo taka jeżdżę od grudnia zeszłego roku. Podpytywałem na forum o te spalanie i mi koledzy podsyłali screeny jak to hybrydy palą 3-4 litry. Ja po przejechaniu 7 tyś. wiem jedno. Takie spalanie jest możliwe, ale z górki w temperaturze otoczenia powyżej 15C i w jedną stronę. Jak ta sama droga zaraz wracam, to już tak kolorowo nie jest. Nie wierzę w zapewnienia, że komuś pali 2,5 l/100 km. Fakt auto to potrafi być oszczędne, ale tylko w ruchu typowo miejskim i pod warunkiem, że pokonasz trasę która pozwoli na rozgrzanie silnika, powiedzmy minimum te 15 km. Ja podróżuje drogami powiatowymi co 5 km jakąś wioską, jadę 70-80 km/h pokonuje odcinek 25 km i wg kompa jak jadę z górki to mi pokazuje około 4,8 do 5.2 l/100, ale jak wracam to przy takiej samej jeździe jest już 5.8 do 6.2. Daje to średnio 5.5 l/100, ale uwaga na gwiazdkę. Komputer zaniża spalanie o 0.3 litra. Czy w takim razie 5.8 l/100 średniej prędkości około 50 km/h to dobry wynik? Ja mam wątpliwości.Dalem się nabrać w te opowiastki o jeżdżeniu prawie za darmo.Kolejna rzecz. Skoro te hybrydy faktycznie palą te znikome ilości, to dlaczego np na autocentrum w raportach spalania te wyniki jakoś się nie powtarzają? Mi średnia do dzisiaj wg tankowania to 5.2 l/100 km, ale jeżdżę bardzo ostrożnie i wolno. Najlepszy wynik w obie strony to 4.1, ale kierowcy z tyłu to na mnie chyba już psy wieszali, jazda w dobrą pogodę samemu, przy temperaturze powyżej 20C. Włączona klima. Najgorsze spalanie to jazda Gorzów-Katowice, S3, tempomat 120 km/h, 4 osoby na pokładzie. W tamtą 6l/100 km z powrotem 5.6 l/100 km.  Z powrotem był jakiś wypadek i musiałem odbić na objazd, tylko dzięki temu zamknął się w 6. To wartości z tankowania. Chwilowe wartości spalania są w tym aucie faktycznie spore, bo rzadko kiedy pali poniżej tych 8-10 litrów jak już ten silnik spalinowy się włączy, ale nie zwracam już na to uwagi.

Dziękuję,
widzę że nie tylko moje takie odczucia. Faktycznie jak się bardzo chce można mieć dobry wynik w spalaniu ale to nie jest normalna jazda i faktycznie można zostać obtrąbionym :-)

Pozdrawiam

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2024, 19:19:06 »
Hej

Dziękuję,
widzę że nie tylko moje takie odczucia. Faktycznie jak się bardzo chce można mieć dobry wynik w spalaniu ale to nie jest normalna jazda i faktycznie można zostać obtrąbionym :-)

Pozdrawiam
Jazda ekonomiczna nie musi być obciążeniem dla innych.
Wręcz przeciwnie, "mułowata" jazda powoduje zwiększenie zużycia paliwa.
Tryb  ECO, czy jazda na tempomacie (moim zdaniem) zwiększa spalanie paliwa.
Mam ch-r 2,0 (2021r. i ponad 75kkm), która potrafi spalić 6,0 -7,0 l/100km ale i 3,8 l/100km (na tym samym odcinku i przy podobnych warunkach jezdnych, pogodowych). Kwestia stylu jazdy, drogi (autostrada, ekspresówka spali więcej).
Można jechać ekonomicznie hybrydą i w miarę dynamicznie.
W miarę szybko się napędzić do określonej prędkości i ją tylko utrzymywać (napędzam się np. do 110 km/h i odpuszczam pedał gazu o około 1 -2 cm. Silnik spalinowy zmniejsza obroty (a nawet gaśnie) i elektryk utrzymuje prędkość).
Jadąc z górki delikatnie przyspieszam by pod górkę delikatnie odpuścić trochę "gazu".
Ostatnio robiąc trasę 160 km (drogi krajowe, wojewódzkie, powiatowe), trzymając około 110 km/h (gdzie się dało oczywiście) uzyskałem na komputerze 3,8l/100 km.

Wysłane z mojego 2312DRA50G przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2024, 21:14:28 »
Ja najczęściej jeżdżę w trybie Sport, z tempomatu korzystam jak tylko się da. Nie jestem zawalidrogą - jeżdżę mniej więcej zgodnie z przepisami.

Offline glopiotrg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2024, 21:50:24 »
Ja najczęściej jeżdżę w trybie Sport, z tempomatu korzystam jak tylko się da. Nie jestem zawalidrogą - jeżdżę mniej więcej zgodnie z przepisami.
W trybie Sport przy umiejętnej obsłudze pedału przyspieszenia może być jeszcze bardziej ekonomicznie (szybciej uzyskuje się zadaną prędkość),kwestia później jej utrzymania (nie na siłę).
Tempomat utrzymuje zadaną prędkość nie różnicując ukształtowania terenu (z górki odcina wtryski paliwa a pod górkę dodaje gazu zwiększając spalanie). Robiąc to odwrotnie, tzn. z górki dodając odpowiednio gazu ma lżej a zarazem nabieramy prędkości, by pod górkę odpowiednio zmniejszać gaz by zużycie paliwa było mniejsze - fakt prędkość nieznacznie zmniejszy się ale prędkość średnia pozostaje prawie taka sama. A przy tym nie jesteśmy zawalidrogą.
Latem, przy "normalnych" prędkościach (tzn. nie blokujących innych a nawet wyprzedzając innych) potrafię zrobić na zbiorniku nieco ponad 800 km (oczywiście na autostradach i ekspresówkach takiego wyniku nie zrobię -tu spalanie jest większe, ale patrząc że mam silnik 2,0 to wynik 6-7l/100km na tych drogach i jadąc z prędkościami "dozwolonymi" i tak jest rewelacja).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maja 2024, 22:15:44 »
W trybie Sport silnik spalinowy szybciej się uruchamia i dłużej pracuje lub nie gaśnie gdyż jest utrzymywany w gotowości by dostarczyć moc bez zwłoki. Nie wiem czy to takie ekonomiczne.

Offline Wawa13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2024, 07:51:49 »
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Wygląda że z moją C-HR wszystko jest OK tylko delikatniej muszę ją traktować.
Fajnie by było gdyby było odwrotnie czyli aby spalić np. 7l/100km trzeba by jeździć bardzo agresywnie, a spalanie na poziomie 4l byłoby normalne.

Pozdrawiam

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2024, 08:23:22 »
W trybie Sport przy umiejętnej obsłudze pedału przyspieszenia może być jeszcze bardziej ekonomicznie
Ciekawa teoria
. Nie wiem czy to takie ekonomiczne
Mam podobne wątpliwości. Nigdy nie słyszałem, żeby jakieś auto w trybie sport miało niższe spalanie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2024, 14:10:47 »
Ale tu chyba chodzi o przełaczenie w sport, jakiś dynamiczny manewr typu wyprzedzanie, pofjazd pod górę czy właczanie sie do ruchu, a potem powrót do trybu nornal czy eko. Sensowne używanie trybu sport nie powiększa spalania - w perspektywie całej trasy. Tak zrozumiałem ten wpis.
Zazwyczaj od razu po uruchomieniu przełączam w tryb Sport. Dzisiaj moją trasę zrobiłem w trybie normal - 0,4 l/100km więcej niż przeciętnie w trybie Sport.
Oczywiście to może być przypadkowa odchyłka z jakiegoś tam powodu.

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2024, 20:34:40 »
Hej

Dziękuję,

Pozdrawiam
Jazda ekonomiczna nie musi być obciążeniem dla innych.
Wręcz przeciwnie, "mułowata" jazda powoduje zwiększenie zużycia paliwa.
Tryb  ECO, czy jazda na tempomacie (moim zdaniem) zwiększa spalanie paliwa.
Mam ch-r 2,0 (2021r. i ponad 75kkm), która potrafi spalić 6,0 -7,0 l/100km ale i 3,8 l/100km (na tym samym odcinku i przy podobnych warunkach jezdnych, pogodowych). Kwestia stylu jazdy, drogi (autostrada, ekspresówka spali więcej).
Można jechać ekonomicznie hybrydą i w miarę dynamicznie.
W miarę szybko się napędzić do określonej prędkości i ją tylko utrzymywać (napędzam się np. do 110 km/h i odpuszczam pedał gazu o około 1 -2 cm. Silnik spalinowy zmniejsza obroty (a nawet gaśnie) i elektryk utrzymuje prędkość).
Jadąc z górki delikatnie przyspieszam by pod górkę delikatnie odpuścić trochę "gazu".
Ostatnio robiąc trasę 160 km (drogi krajowe, wojewódzkie, powiatowe), trzymając około 110 km/h (gdzie się dało oczywiście) uzyskałem na komputerze 3,8l/100 km.

Cześć
Myślicie, że nie czytałem o technikach jazdy hybrydą? Zrobiłem to przed odebraniem auta w salonie. Jazda z niską prędkością i płynna powinna skutkować niskim spalaniem. Co do jazdy puls and glide, też to znam. Co z tego, że odpuszczę gaz. Pojedzie na prądzie pod warunkiem, że droga będzie pozioma lub z górki. Wystarczy delikatne wzniesienie i spalanie wędruje w okolice dychy. Ponadto zauważyłem, że nawet jak mam naładowany akumulator trakcyjny i rozgrzane auto, to i tak nie zawsze auto przełączy się na prąd przy prędkości powyżej 80 km/h. Golfem 7 (1.5 tsi) i na tym odcinku potrafiłem zamknąć się w 4 litrach także jeździć potrafię. Mam taka prośbę do wszystkich forumowiczów. Może mógłby ktoś nagrać film z normalnej jazdy Corolla albo CHR drogą pozamiejską, ale tak żeby widać było jezdnię, tzn czy jest z górki czy pod górkę czy z wiatrem czy pod. Najważniejsze to żeby to była trasa tam i z powrotem i poza miastem. Przy starcie wyzerować licznik i gitara. Z przyjemnością zobaczę jak trzeba jechać żeby spalanie w tym aucie spadło poniżej    4 litrów. Może moje jest jakieś trefne?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl