Hej
No właśnie. Ja mogę się odnieść do corolli 1.8 kombi, bo taka jeżdżę od grudnia zeszłego roku. Podpytywałem na forum o te spalanie i mi koledzy podsyłali screeny jak to hybrydy palą 3-4 litry. Ja po przejechaniu 7 tyś. wiem jedno. Takie spalanie jest możliwe, ale z górki w temperaturze otoczenia powyżej 15C i w jedną stronę. Jak ta sama droga zaraz wracam, to już tak kolorowo nie jest. Nie wierzę w zapewnienia, że komuś pali 2,5 l/100 km. Fakt auto to potrafi być oszczędne, ale tylko w ruchu typowo miejskim i pod warunkiem, że pokonasz trasę która pozwoli na rozgrzanie silnika, powiedzmy minimum te 15 km. Ja podróżuje drogami powiatowymi co 5 km jakąś wioską, jadę 70-80 km/h pokonuje odcinek 25 km i wg kompa jak jadę z górki to mi pokazuje około 4,8 do 5.2 l/100, ale jak wracam to przy takiej samej jeździe jest już 5.8 do 6.2. Daje to średnio 5.5 l/100, ale uwaga na gwiazdkę. Komputer zaniża spalanie o 0.3 litra. Czy w takim razie 5.8 l/100 średniej prędkości około 50 km/h to dobry wynik? Ja mam wątpliwości.Dalem się nabrać w te opowiastki o jeżdżeniu prawie za darmo.Kolejna rzecz. Skoro te hybrydy faktycznie palą te znikome ilości, to dlaczego np na autocentrum w raportach spalania te wyniki jakoś się nie powtarzają? Mi średnia do dzisiaj wg tankowania to 5.2 l/100 km, ale jeżdżę bardzo ostrożnie i wolno. Najlepszy wynik w obie strony to 4.1, ale kierowcy z tyłu to na mnie chyba już psy wieszali, jazda w dobrą pogodę samemu, przy temperaturze powyżej 20C. Włączona klima. Najgorsze spalanie to jazda Gorzów-Katowice, S3, tempomat 120 km/h, 4 osoby na pokładzie. W tamtą 6l/100 km z powrotem 5.6 l/100 km. Z powrotem był jakiś wypadek i musiałem odbić na objazd, tylko dzięki temu zamknął się w 6. To wartości z tankowania. Chwilowe wartości spalania są w tym aucie faktycznie spore, bo rzadko kiedy pali poniżej tych 8-10 litrów jak już ten silnik spalinowy się włączy, ale nie zwracam już na to uwagi.