Autor Wątek: elektryczne szyby (F)  (Przeczytany 55413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bommb

• Gość
Odp: elektryczne szyby (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Marca 2007, 11:20:46 »
whaa jak już będziesz wiedział czy ten zestaw EXUS działa prawidłowo albo czy wogóle pasuje do Carinki to daj znać, koniecznie :)

sam noszę się z zamiarem instalacji elektryki szyb w aucie... generalnie to szukam po allegro na częściach do Carin, jakieś używane silniczki itp....w sumie to kosztuje to w granicach 400 - 500 zl. Przynajmniej takie oferty mam :)

Pozdrawiam

whaa

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Marca 2007, 17:55:36 »
Dzwonilem do EXUSA i jakis ogarniety pan powiedzial, że ``POWINNY PASOWAC`` ale jakoś mu nie ufam. Jak będe mial czas i $$$ to sie do nich przejade i sie przekonam osobiscie. Pzdro

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Kwietnia 2007, 11:28:15 »
Znalazłem takie uniwersalne podnośniki do szyb
http://www.allegro.pl/item184214606_uniwersalne_szyby_elektryczne_promocja_.html

Jadę za chwilę to sprawdzić, bo są kawałeczek odemnie.

Myślicie, że będzie ok ? Cena atrakcyjna...

Offline wolff

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Kwietnia 2007, 12:19:28 »
Witam wszystkich.
Niedługo sam będe próbował założyć elektrykę do swojej Carinki ,same boczki są już różne ,
po za tym tylne boczki do drzwi powinny mieć miejsca na atrapy głośników .Na początek dobrze
wczytałem się , w schemat wiązek do drzwi .Boczki znalazłem w firmie auto-szczech,
www.auto-szczech.gratka.pl  tel.500800504, 508306520.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Kwietnia 2007, 15:42:05 »
dla mnie temat elektryki szyb ciagle otwwarty, mam orginaly dzialajcy przod do cari plus przyciski , jednakze jest z tym pewnia zabawa przeorienie wiazek przyciskow wiec sie jescze z tym wacham zeby pojsc na latwizne tez myslalem o uniwerslanych podnosnikach tylko wszyscy mi mowia ze one nie beda chodzic jak orginaly i raczej beda ssuwac szybe z przerwami i wolno a nie plynnie jak orginaly - to mnie powstrzymuje najlepiej jakby wypowiedzial sie ktos kto juz takowe montowal u siebie.....ktos taki mile widziany
!!!!WROCEK!!!!

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Kwietnia 2007, 17:13:20 »
Byłem dzisiaj u gościa...mowił, że bez problemu te uniwersalne będą pasowały....powiedział, że szyba gładko chodzi, wszystko fjanie wygląda....tylko w sumie co miał mi innego powiedzieć :P

Chyba się skuszę na to 180 zł to nie 450 a po tyle krzyczą z rozbitków...

Spróbuje zobaczymy :)

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Kwietnia 2007, 23:39:51 »
to fajnie namierz kolesia, jak zamontujesz napisz o odczuciach jak bedzie wszytko ladeni chulac to bede cie napewno prosil zebys i dla mnie je zalatwil pozdrawiam
!!!!WROCEK!!!!

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Kwietnia 2007, 08:33:59 »
gorzej jak szyba będzie chodziła skokowo, mechanizm będzie głośny ehhh ale cóż "ryzyk fizyk" :P

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Kwietnia 2007, 00:38:39 »
No więc zamontowałem te uniwersalne silniczki, podpiąłem wszystko na szybko do aku i hula :) Trochę ręce pokaleczyłem, troche czasu mi to zajęło, ale jaka przyjemność :)

Jest chyba odrobinę głośniej niż w innych autach (nie słyszałem oryginalnych szybek w CarinieE), ale tylko odrobinę.

Przyciski sterowania zamontowałem na tunelu środkowym. Pozostało mi dokupić kabelki, pozłączać je i podłączyć do źródła zasilania... i właśnie :P

Gdzie podłączyć te kabelki ??? Nie mam pojęcia zielonego, przecież nie bezpośrednio do aku. Proszę o sugestie :) Dziekuję  :icon_pray: :icon_pray:

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Kwietnia 2007, 01:28:47 »
i jak to dziala plynnie, jestes zadowolony?, jak moszesz podaj cene, montowales tylko przod czy tyl +przod , bede wdzieczny za odpowiedz bo chyba bede mial prośbe do ciebie;p
!!!!WROCEK!!!!

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Kwietnia 2007, 01:39:36 »
Zigi pełną relacje zdam jak wszystko już będzie hulało normalnie. Na razie próbowałem jedynie podłączyć pod aku na chwilę. Jeszcze nie mam odpowiedniej długości kabelków i nie wiem gdzie je wpiąć...

Jak wszystko bedzie dobrze chodziło i będzie cacy napiszę, ewentualnie fotki wkleję.

A zestaw ten kupiłem na allegro, link wklejałem kilka postów powyżej. Koleś jest z Krakowa, mieszka jakies 2 Km odemnie :) Dałem za niego 180zł.

W sumie po niektorych opiniach na temat takich zestawów jestem zdziwiony tym jak działają, na plus :P Ale nie mówie na razie hop :P

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Czerwca 2007, 01:40:06 »
no i jak tam podlaczyles juz wszytko i chula ladnie?, bo ja takze sie przymierzam do takiego zestawiku ale czekam na twoja ostateczna opnie, mialem ta aukcje zapisana ale chyba juz jej nawet nie mam w dawnych obserwowanych, jakbys jescze ich marke kojarzyl to bylbym wdzieczny, a powiedz mi jak montowales je to po demontazu korbki wystawala taka walcowata gwiazdka od korbki(na niej byla korbka) do montazu elektrycznych siłownikow wyciagales ja? bo ona mi wystaje ponad boczek i troche mnie to dziwi, pytam bo zagladalem tam dawno i sam juz nie wiem jak z ta gwiazdka jest pozdro a czy ten koles co ci to sprzedawal ma tazke kompleciki na 4 szybki?
!!!!WROCEK!!!!

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Czerwca 2007, 13:32:30 »
Zapomniałem wogóle o tym wątku  :grin:

Już wszystko opisuję :)

Otóż szyby hulają bezproblemowo. Cały mechanizm, silniczek tych szyb jest mocowany do korbki, czyli generalnie silniczek za nas kręci korbką i podnosi/opuszcza szybę. Ta walcowata gwiazdka od korbki zostaje i na nią nasadza się mechanizm który wygląda tak  o--------O   :P

Więc ta gwiazdka od korbki cały czas zostaje , w zestawie są zaślepki na dziure po korbce, różnej wielkości i głębokości. Otwór w boczku musiałem trochę poszerzyć.

Tu jest link do tego kolesia i tej aukcji :
http://www.allegro.pl/item198249352_uniwersalne_szyby_elektryczne_promocja_.html

Na pierwszej fotce widać ten mechanizm :)

Przyciski umieściłem na tunelu środkowym, rzeczywiście są podświetlane :)

W zestawie jest masa śrubek, śrubeczek, metalowych mocowań, zakrętek.

Jestem sierota, przy montażu mogłem porobić fotki jak to wygląda a teraz już nie ma takiej możliwośći bo dodatkowo wygłuszyłem drzwi i musiałbym wszystko zrywać:(

Głośność zestawu :P zależy od tego w jakim stanie mamy korbki, u mnie odrobinę słychać, ale włąśnie przy kręceniu korbką też było to smao słychać.

Jestem zadowolony :) Za tą cenę naprawdę warto:) Chociaż wiele było osób które pukały się w czoło jak im mówiłem, że montuję uniwersalny zestaw :) Ale działa :)

Służę pomocą:) Jak coś pisz tu lub na maila lub na gg: 2961496

shegisek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Września 2007, 12:15:57 »
Witam,
wiem, że odświeżam stary wątek ale nie ma sensu tworzyc nowego - niech wszystko bedzie w jednym :-)

Na początku chcialbym podziekowac uzytkownikowi Bommb za wszelką pomoc.

Przechodząc do mojego pytania - szyby juz zamontowane (uniwersalne), ale nie wiem gdzie dokladnie podlaczyc zasilanie. Prosze o pomoc ;)

Pozdrawiam.
Shegi.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Października 2007, 17:33:22 »
witam ja takze podlacze sie pod watek gdyz jestem w temacie jakis czas teu montowalem u siebie taka instalacje na 4 drzwi i jestem bardzo zadowolony  :grin: co do głosnosci to fakt - napewno slychac pracujacy mechanizm mocnij niz mialoby to miejsce w instalacji orginalnej  ale biorac pod uwage wiek samochodu  i fakt ze zostal on doposarzony w rzecz ktora przysparza mi duzo radosci to jestem bardzo zadowolony i kazdemu taki zestawik polecam :grin:

ja narazie instalacje ta mam podpieta pod przeowdy od zapalniczki, gdyz i tak jej w aucie nie uzywam  a przynajmniej powinny byc tam kable wytrzymujace wieksze obciazenie.

w razie pytan sluże pomocą pozdrawiam
!!!!WROCEK!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl