Autor Wątek: Prius 2018 - hak pod bagażnik rowerowy  (Przeczytany 976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ppp62256

• Początkujący
  • Samochód:: Prius
Prius 2018 - hak pod bagażnik rowerowy
« dnia: 08 Maja 2024, 10:29:05 »
Cześć. Mam Priusa 2018, sprzed liftingu. Chciałbym zamontować w nim bagażnik rowerowy na haku. W dowodzie rejestracyjnym info, że nie przewidziano ciągnięcia przyczepy i każdy serwis, w którym pytałem mówi, że nie da się tego zrobić legalnie. Znalazłem jednak haki dedykowanego do tego modelu i jakiś gość ze strony autohaki twierdzi, że to da się jak najbardziej zrobić, muszą tylko w punkcie diagnostycznym jasno podbić to jako hak pod bagażnik rowerowy i nie powinno być problemu. Czy ktoś coś takiego przerabiał? Czy to jest w ogóle do zrobienia?

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius 2018 - hak pod bagażnik rowerowy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2024, 10:48:12 »
Cześć.
Przerabiałem temat. Mój Prius też nie miał w dowodzie opcji na hak.
W wydziale komunikacji nie interesuje ich czy to jest hak na rowery czy na co innego.
Hak jest hak.
Jeśli w dowodzie nie ma dopuszczenia do montażu to niestety.
Ja temat odpuściłem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2024, 20:32:08 »
Jakaś „tępa dzida” Cię w tym urzędzie obsługiwała.
Podobna sytuacja jest z Lexusem CT, którym też nie wolno ciągnąć przyczep, ale Lexus Polska oferuje: Zaczep tylnego uchwytu rowerowego+wia?zka PW96276000+PW5D076560 za jedyne 4110 pln.
Oczywiście montują hak :). Można zamontować hak i przewozić na nim bagażnik rowerowy jeżeli w dowodzie rejestracyjnym w pozycji F3 macie wybitą masę równa lub większa od pozycji F2. Przyczepki legalnie nie pociągnięcie.
Diagnostę lepiej zapytać ale ten temat jest też w Camry TNGA.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2024, 20:44:27 »
Był jakiś temat z hybrydowym Aurisem, że to już w fabryce coś musieli zrobić ekstra żeby w ogóle fizycznie hak na rowery zamontować.
Warto sprawdzić czy w Priusie czegoś takiego nie było.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2024, 21:20:02 »
W aurisie to był tzw towing-package że niby wzmocnione sprężyny i nadwozie. Można to po VIN sprawdzić.  Chęć posiadania tego zgłaszał się przed zamówieniem wozu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl