Autor Wątek: Skrzynia mmt pomocy!  (Przeczytany 6619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tom11

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
Skrzynia mmt pomocy!
« dnia: 10 Maja 2024, 09:02:08 »
Witam,

Auris z 2007 1,6 benzyna 91kW zautomatyzowana skrzynia mmt.
Problem pojawia się po tym gdy skrzynia się zagrzeje i przy dojeżdżaniu do skrzyżowań, rond etc. jak się zatrzymam włącza się tryb awaryjny skrzyni i wchodzi N. Nie da się nic zrobić. Trzeba wyciągnąć kluczyk i musi mu odciąć prąd. Czasem zadziała za pierwszym razem czasem dopiero za drugim. Są różne częstotliwości. Wczoraj rano jak jechałem to w jednym mieście wywaliło mnie 5 razy. Po południu przy powrocie do domu ani razu. Mechanik od skrzyń sprawdził błędy - błędne położenie drążka - chyba tak to brzmiało. Zaleca wymianę sprzęgła i siłowników, odradza regeneracje i zamienniki. koszt to pewnie z 7 tyś... Czy ktoś z Was miał taki problem i czy istnieje jakieś inne rozwiązanie? 7 tyś za naprawę starego auta to grubo trochę....

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Skrzynia mmt pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2024, 11:16:08 »
Witamy na forum

Może tu być wdłg mnie kilka usterek.
Wpierw kalibracja siłownika sprzęgła do wykonania i kontrola jego szczotek, jeśli szczotki ok to czyszczenie wnętrza z syfu powinno na jakiś czas temat rozwiązać. Jeśli szczotki ok - siłownik można zregenerować.
Drugi temat to samo sprzęgło. Jeśli tarcza sprzęgła zużyta to i kalibracja nie pomoże.

A najważniejsze jest wykonać poprawnie diagnostykę bo te 7tyś może okazać się za małą kwotą.....
Jakiś inny mechanik?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2024, 11:44:12 »
Jaki przebieg auta z obecnym sprzęgłem ?

Używałem aut innej marki ze skrzyniami mmt i trwałość sprzęgła tam wynosiła około 120-150 tys. km a potem wywalało błąd gdy się auto nagrzało (silnik/skrzynia) np. od stania w korku, ruchu ulicznym. Na trasach błąd się nie pojawiał, nawet jak było gorąco.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2024, 07:42:08 »
ktoś to kupuje jeszcze? jest tyle tematów, tyle informacji w necie... że moim zdaniem jak ktoś kupuje auto no w sumie w ciemno, bez przeczytania podstawowych informacji na jego temat.. to teraz trąba kupiłeś największe dziadostwo jakie wyszło z pod znaku Toyoty...
teraz jak już Ci się blokuje skrzynia na byle skrzyżowaniu to już lipa, sprzęgło może być do wymiany a jeśli nigdy nikt nie robił kalibracji (powinno się co 15 tysi) to wysprzęglik też już może być kaput ;)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2024, 18:58:47 »
skrzynia mmt jest całkiem niezła jedyny problem to mechanicy i serwisy ,które nie mają pojęcia o  naprawach i wadach skrzyń do tego uczą się zawsze na koszt klienta wiem coś o tym bo trochę ich naprawiłem każda skrzynia mmt może do mnie przyjechać w przysłowiowym worku i gwarantuję że auto wyjedzie tego samego dnia. Naprawy nie są tak kosztowne jak automat lub cvt dobrze serwisowana i skalibrowana skrzynia daje radę rekordziści 190 tys na sprzęgle pozdr

Offline tom11

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2024, 09:16:27 »
Przejechane ma 180 tyś. Auto sprowadzone więc nie wiadomo czy była kalibracja robiona jak piszecie. Problem że gdzie nie zadzwonię to nie robią z tymi skrzyniami. Gość u którego byłem mówi że wszystko na oryginałach robić. Próbuje kogoś znaleźć. Może znacie kogoś - południowa małopolska albo okolice Bielsko Biała? 

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2024, 09:18:35 »
Masz powyżej - mech z toyoty je robi notorycznie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Mika 56

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2024, 02:32:48 »
skrzynia mmt jest całkiem niezła jedyny problem to mechanicy i serwisy ,które nie mają pojęcia o  naprawach i wadach skrzyń do tego uczą się zawsze na koszt klienta wiem coś o tym bo trochę ich naprawiłem każda skrzynia mmt może do mnie przyjechać w przysłowiowym worku i gwarantuję że auto wyjedzie tego samego dnia. Naprawy nie są tak kosztowne jak automat lub cvt dobrze serwisowana i skalibrowana skrzynia daje radę rekordziści 190 tys na sprzęgle pozdr

Cześć Mechanik :)

W jakiej miejscowości masz swój warsztat ?
Pozdrawiam
Mika :)

Offline Mika 56

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2024, 23:44:46 »
Przejechane ma 180 tyś. Auto sprowadzone więc nie wiadomo czy była kalibracja robiona jak piszecie. Problem że gdzie nie zadzwonię to nie robią z tymi skrzyniami. Gość u którego byłem mówi że wszystko na oryginałach robić. Próbuje kogoś znaleźć. Może znacie kogoś - południowa małopolska albo okolice Bielsko Biała?

Witaj Tom 11

Udało Ci się naprawić tę usterkę ?
Jaka była diagnoza ?

Pozdrawiam Mika :)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2024, 10:53:59 »
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl