Autor Wątek: Tylne złącze akcja serwisowa  (Przeczytany 4110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Tylne złącze akcja serwisowa
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Maja 2024, 12:52:00 »
...cały czas będę się upierał, że mylicie gwarancję producenta 36mc/100kkm z innymi produktami (kabel, relax, bateria, gwarancja "dodatkowa/ubezpieczenie" itp.)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Maja 2024, 13:19:18 »
Na to wyglada , coś tam niby przerobili
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Maja 2024, 14:02:07 »
Na to wyglada , coś tam niby przerobili

Z tego co widziałem w Internetach to usunęli fragment obudowy z wtyczki, żeby błocko się tam nie zbierało tylko, żeby wyciekało na zewnątrz. O ile wiem to poprawiło to odrobinę sytuację z korodującym ekranem, ale nie rozwiązało problemu z tym, że stalowa obejma nadal reaguje a aluminiową obudową i po jakimś czasie aluminiowa obudowa jest tam "zjadana". Jest też problem tego, że uszczelka między wtyczką a gniazdem jest za głęboko przez co międy obudową gniazda i wtyczki zbiera się syf, który sprawa, że aluminiowa obudowa w tamtym miejscu zaczyna puchnąć, co w efekcie prowadzi do rozszczelnienia się gumowej uszczelki, dostawania się syfu bezpośrednio na styki elektryczne i ich korodowania.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Maja 2024, 14:39:11 »
Z tego co widziałem w Internetach to usunęli fragment obudowy z wtyczki, żeby błocko się tam nie zbierało tylko, żeby wyciekało na zewnątrz. O ile wiem to poprawiło to odrobinę sytuację z korodującym ekranem, ale nie rozwiązało problemu z tym, że stalowa obejma nadal reaguje a aluminiową obudową i po jakimś czasie aluminiowa obudowa jest tam "zjadana".

I to na pewno było bardzo wysokim kosztem. Każda zmiania seryjna wprowadza wysokie koszty jednorazowe. Niedawno jeden z producentów mleka w Polsce skarżył się, że samo przerobienie nakrętek tak aby pozostawały przyczepione do butelko to był koszt ponad 30 mln zł.
Na pewno, w którymś momencie wprowadzą lepiej zabezpieczone złącze, ale też muszą sprzedać to co mają i ewentualnie tanio to zmodyfikować. Od wprowadzenia wtryskiwaczy minęło ponad 30 lat zanim przestali produkować samochody z gaźnikami....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Maja 2024, 15:05:04 »
W Vgeneracji raczej nic więcej nie zrobią.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Maja 2024, 23:28:06 »
Z tego co widziałem w Internetach to usunęli fragment obudowy z wtyczki, żeby błocko się tam nie zbierało tylko, żeby wyciekało na zewnątrz
Zmiana, o której piszesz została wprowadzona w MY22 (czyli produkcja już z końcówki 2021r)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maja 2024, 23:46:21 »
I chyba nie byla dokladnie zwiazana z rokiem modelowym. Ja mam MY21 i nowy plasticzek. BTW wydaje mi się że widziałem zdjęcie tego złacza z MY23 albo MY24 i tam była jakaś dodatkowa uszczelka czy cuś w tym stylu. Ale nie traktujcie tego jako pewna informację - mam jakis taki przebłysk.... ;)

O tu: https://www.reddit.com/r/rav4club/comments/14pzryl/2023_rav4_hybrid_xle_just_arrived_the_famous_rear/
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2024, 23:51:57 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Neo2neo3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Maja 2024, 16:23:30 »
Dwa tygodnie temu wymieniałem za Krakowem u siebie złącze .Przebieg 46 tys ,wtyczka dziurawa na wylot .Na szczęście nie siał jeszcze błędami ale to była tylko kwestia czasu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl