Autor Wątek: Legalność gałki na kierownicę.  (Przeczytany 2129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
Legalność gałki na kierownicę.
« dnia: 13 Maja 2024, 12:13:10 »
Pod koniec lutego złamałem lewą rękę. Mam ją poskładaną z gwoździem śródszpikowym, ale mam w niej ograniczoną ruchomość i bardzo małą siłę. Dźwignię kierunkowskazów jestem w stanie obsłużyć, ale nie skręcę w prawo korzystając z lewej ręki. Myślę nad kupnem gałki na kierownicę, żeby kierować prawą ręką. Jednak nie potrafię znaleźć aktualnych informacji na temat legalności tego rozwiązania. Nie chciałbym w razie kontroli policji (czy co gorsza kolizji) zostać potraktowany jak ktoś, kto jeździ autem z niehomologowanym układem kierowniczym. Znalazłem gałki firmy Veigel za 1100zł posiadające homologację, ale z drugiej strony w Internecie znalazłem opinie, że w Polsce nie ma homologacji na gałki, że są to homologacje zagraniczne nie obowiązujące w Polsce. Jednak są to stare wpisy - może coś się zmieniło. Czy ktoś z Was orientuje się w tym temacie?

Online topoll

• Toyot Spamer
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
Odp: Legalność gałki na kierownicę.
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2024, 14:29:12 »
Ja aktualnie robię prawo jazdy kat. C i ostatnio akurat rozmawiałem z moim instruktorem o takim czymś i powiedział mi, że takie kulki są nielegalne, a nie daj boże jakbyś pojechał np. do Niemiec to tam podobno można mieć spore kłopoty

pireus

• Gość

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2024, 17:55:21 »
https://www.youtube.com/watch?v=wdK9_w1UVTA
czyli ten pan stwierdził, że w internecie jest multum bezużytecznych informacji, a sam niewiele więcej wyjaśnił.
Może kolega pytający powinien przejść procedurę stwierdzenia stopnia niepełnosprawności a następnie dostosowania auta dla siebie?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2024, 17:58:21 »
Może kolega pytający powinien przejść procedurę stwierdzenia stopnia niepełnosprawności a następnie dostosowania auta dla siebie?
Jedyny sposób na zalegalizowanie takiej gałki.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2024, 18:21:55 »
Jedyny sposób na zalegalizowanie takiej gałki.
Mam nadzieję, że moja niepełnosprawność jest przejściowa. Rehabilitant twierdzi, że ramię wróci do pełnej sprawności. Lekarz mówi, że przy takim złamaniu, jak moje leczenie może trwać nawet 9 miesięcy. Dlatego myślę, czy jest sposób, żebym mógł szybciej wrócić za kierownicę.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2024, 18:47:28 »
Mam nadzieję, że moja niepełnosprawność jest przejściowa. Rehabilitant twierdzi, że ramię wróci do pełnej sprawności. Lekarz mówi, że przy takim złamaniu, jak moje leczenie może trwać nawet 9 miesięcy. Dlatego myślę, czy jest sposób, żebym mógł szybciej wrócić za kierownicę.
Też mam taką nadzieję i życzę Ci jak najlepiej, więc szczerze odradzam kombinowanie z gałką.
Ja rok temu w maju złamałem paliczek dystalny (czyli sama końcowka) 4-go palca u lewej ręki i przez kilka tygodni kierowałem tylko prawą. Niestety, palec już nie wrócił do sprawności - max. zgięcie mam takie, jak do gestu "f.ck" palcem środkowym i czasem zawadzam o dźwigienkę migacza.
Tak, wiem, mój przypadek to "pikuś" w porównaniu  z Twoim, ale powtarzam: nie kombinuj z gałką!. A mój poprzedni wpis potraktuj humorystycznie i ćwicz, ćwicz, ćwicz. Bo mówią, że:
"cierpliwością i ćwiczeniem,
ciągle głaszcząc główkę,
słoń doszedł do tego,
że wypieprz.ł mrówkę"
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2024, 18:51:05 wysłana przez Jacek_63 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl