Autor Wątek: Akumulator do RAV4 IV hybrid  (Przeczytany 10780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
Akumulator do RAV4 IV hybrid
« dnia: 19 Maja 2024, 21:13:38 »
Chyba mi padł akumulator 12V w hybrydowej Toyocie RAV4 z 2016 roku (po tygodniowym postoju auto trzeba było odpalać na kable rozruchowe). Nowy w Toyocie kosztuje około 1300zł. Akumulator Yuasa HJ-S46B24R (który, o ile dobrze rozeznałem, nadaje się do mojego auta) da się kupić za 700zł. Poza tym można kupić Exide EB457, który według producenta pasuje do mojego auta i kosztuje poniżej 300zł, ale jest to akumulator kwasowo-ołowiowy, a nie żelowy. W podobnej cenie jest też Centra CB457 - przypuszczam, że jest to to samo, co Exide, lecz z inną nalepką.
Teraz pytanie: Czy ktoś z Was wymieniał akumulator w hybrydowej RAV4 IV? Co kupiliście? Czy zastąpienie akumulatora żelowego zwykłym kwasowo-ołowiowym nie pociągnie za sobą jakichś problemów?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Akumulator do RAV4 IV hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2024, 07:20:39 »
Ja bym z tym akumulatorem pojechał na porządne naładowanie i test akumulatora do jakiegoś sklepu z akumulatorami bo możliwe że żadna wymiana nie jest konieczna.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2024, 08:28:21 »
Mam zamiar pojechać do sklepu na test. Ale obawiam się, że akumulator już jest umierający. Jeśli test to potwierdzi to chcę od razu w tym sklepie kupić nowy. Dlatego jeszcze przed testem zdecydowałem się zapytać na forum, jaki akumulator wybrać.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2024, 09:46:57 »
IMHO po 8 latach nie ma co sie bawic z akumulatorem, a z tymi pomiarami w sklepach jest różnie. Niedawno pojechałem 6 letnim Aurisem który bardzo mało jeździ i głównie "wokół komina". Facet mierzy i mówi że dobry. Tłumaczę mu, że całą noc był pod ładowarką więc pewnie chwilowo jest dobrze ale do jutra padnie bo przerabiam to od tygodnia. Oczywiscie na drugi dzień padł. Pojechałem do innego i wstawiłem jakąś Centrę (plus chyba) i jest ok.

Co do wymiany to nie wiem jak jest w modelu IV ravki ale wstawiłbym po prostu najwiekszą pojemnośc jak wejdzie w to miejsce i tyle. Oczywiscie jakis firmowy. Centra jest bardzo ok.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2024, 17:20:32 »
Chyba mi padł akumulator 12V w hybrydowej Toyocie RAV4 z 2016 roku (po tygodniowym postoju auto trzeba było odpalać na kable rozruchowe). Nowy w Toyocie kosztuje około 1300zł. Akumulator Yuasa HJ-S46B24R (który, o ile dobrze rozeznałem, nadaje się do mojego auta) da się kupić za 700zł. Poza tym można kupić Exide EB457, który według producenta pasuje do mojego auta i kosztuje poniżej 300zł, ale jest to akumulator kwasowo-ołowiowy, a nie żelowy. W podobnej cenie jest też Centra CB457 - przypuszczam, że jest to to samo, co Exide, lecz z inną nalepką.
Teraz pytanie: Czy ktoś z Was wymieniał akumulator w hybrydowej RAV4 IV? Co kupiliście? Czy zastąpienie akumulatora żelowego zwykłym kwasowo-ołowiowym nie pociągnie za sobą jakichś problemów?

Myślę żebyś odpuścił kwasowe czy żelowe, bo hybrydy nie są przystosowane do tych i kieruj tylko z AGM. Na moim miejscu bym kupił tak jak fabryka dała i znajdziesz poza ASO tak jak mówiłeś 700zł i dla świętego spokoju nic nie grozi z twoim wozem na kolejne długie lata.

https://intercars.pl/blog/akumulatory-samochodowe/akumulator-agm-a-zelowy-jaki-wybrac/#akapit4

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2024, 09:06:54 »
To tak żeby ktoś źle nie zrozumiał; mleni ma na myśli hybrydę ravki 4 generacji, w 5 gen. radośnie w nadkolu stoi zwykły akumulator kwasowo-ołowiowy a nie żaden AGM ;p układ ładowania przynajmniej u mnie bardzo delikatnie się z nim obchodzi dając 14,4V tylko na chwilę po uruchomieniu a głównie utrzymując 12,5V.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2024, 16:51:43 »
To tak żeby ktoś źle nie zrozumiał; mleni ma na myśli hybrydę ravki 4 generacji, w 5 gen. radośnie w nadkolu stoi zwykły akumulator kwasowo-ołowiowy a nie żaden AGM ;p układ ładowania przynajmniej u mnie bardzo delikatnie się z nim obchodzi dając 14,4V tylko na chwilę po uruchomieniu a głównie utrzymując 12,5V.

Mówisz o 2.0 benzynie to tak. Gdzie w 5 gen. leży aku w hybrydzie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2024, 18:06:54 »
W V gen. są zwykle kwasiaki
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2024, 20:58:24 »
2.0 benzyna - pod maską,
Hybryda - po prawej stronie w bagażniku.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2024, 05:33:23 »

Hybryda też? Jaki typ akumulatora ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2024, 06:29:28 »

Też. @Ari93 wyżej już napisał - kwasowo-ołowiowy.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maja 2024, 19:09:09 »

Też. @Ari93 wyżej już napisał - kwasowo-ołowiowy.

Nie do końca doprecyzowałem chodzi o typ modelu Yuasa *******?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Maja 2024, 20:51:23 »
RAVa V hybrydowa na rynek EU to Yuasa
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2024, 20:54:57 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maja 2024, 21:50:01 »
Czyli AGM, a wszysty tu płaczą, że zwykły kwasiak?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2024, 22:01:48 »
Czyli AGM, a wszysty tu płaczą, że zwykły kwasiak?
Przecież to kwasowy (nawet w instrukcji tak piszą), poza tym czy widziałeś AGM żeby zalecali dolewać do niego wodę destylowaną? Bo ja nie.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2024, 22:03:36 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl