Autor Wątek: Problem z odbiorem stacji radiowych FM.  (Przeczytany 5405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YC

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris cross
Problem z odbiorem stacji radiowych FM.
« dnia: 19 Maja 2024, 22:17:34 »
Witam.
Mam pytanie, czy ktoś ma problem z odbiorem stacji radiowych?
Jak się oddalę na odległość ok 30 km od nadajnika (Żółwieniec) zaczynają się szumy.
Najgorzej jest z radiem ZET.
W innych samochodach ten problem nie występuje.
Zgłaszałem problem 3 razy w serwisie ale powiedzieli, że wszystko jest ok.
Czy te radia mają taką słabą czułość?

Pozdrawiam

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Problem z odbiorem stacji radiowych FM.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2024, 23:05:45 »
Szczerze mówiąc radio w Yarisie (nie crossie) jest u mnie tak rewelacyjne że przebija zasięgiem odbiorniki we wszystkich innych autach które miałem okazję użytkować w mojej okolicy. Słucham Chilli Zet które nadaje z mocą raptem 0.2 kW (dla porównania w Krakowie 1.58 kW mocy nadawczej) i które ze względu na ukształtowanie terenu odbierałem jedynie do sąsiedniej miejscowości gdzie zasięg ze względu na ukształtowanie terenu po prostu zanikał. W Yarisie jestem w stanie odbierać stację i 30 km dalej, chociaż już z wyraźnie gorszą jakością (szumy) ale udaje się.

Dlatego u Ciebie albo coś jest nie tak z połączeniem z anteną albo... masz może ładowarkę albo jakąś inną dokładaną elektronikę (kamerka)? Pamiętam że podobny problem miałem w Focusie gdzie każda ładowarka do telefonu zakłócała radio. W końcu znalazłem jakąś starą ładowarkę Sony która jako jedyna pozwalała na słuchanie radia i jednoczesne ładowanie telefonu ;) więc może akurat masz coś co może wpływać na odbiór?

Offline YC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2024, 23:28:24 »
Dlatego u Ciebie albo coś jest nie tak z połączeniem z anteną albo... masz może ładowarkę albo jakąś inną dokładaną elektronikę (kamerka)? Pamiętam że podobny problem miałem w Focusie gdzie każda ładowarka do telefonu zakłócała radio. W końcu znalazłem jakąś starą ładowarkę Sony która jako jedyna pozwalała na słuchanie radia i jednoczesne ładowanie telefonu ;) więc może akurat masz coś co może wpływać na odbiór?

Mój Yaris Cross to wersja Comfort TECH+STYLE
Nie mam dokładanej elektroniki. Telefon ładuje z USB samochodu na kabelku.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2024, 10:10:16 »
Ciekawe jak serwis testuje czy wszystko jest OK. Bo w tym układzie jaki jest w yarisach i antenie typu płetwa rekina prawdopodobnie tam jest wzmacniacz antenowy. Więc ciekawi mnie czy puszczają sobie na chwilę RMF i inne polskie radio i na tym koniec. Czy jednak ktos sie wpina z miernikiem sygnału przed wzmacniaczem za wzmacniaczem czy on działa czy instalacja antenowa jaest OK itp.
Pytanie jest retoryczne bo założę się o flaszkę że nikt żadnych pomiarów nie robi.

Offline YC

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2024, 10:53:47 »
Ciekawe jak serwis testuje czy wszystko jest OK.
Trudno mi powiedzieć jak to robią. Ostatnio otrzymałem informację że „masa jest ok.”
Problem polega pewnie na tym, że testują to tak jak piszesz a w Poznaniu są blisko lokalne nadajniki
i zawsze jest ok.
Pytanie do tych co jeżdżą po Polsce, czy całą trasę macie prawidłowy odbiór.
Ja jak jadę z Gniezna do Wrocławia to większość trasy mam szumy albo zaniki sygnału.
Pozdrawiam

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2024, 14:04:59 »
Cudów nie ma. Motoryzacyjna moda na płetwy rekina powoduje, że antena jest znacząco mniejsza i zbiera mniej sygnału. Dlatego źle odbieramy słabe stacje.
Podobno jest dodatkowa antena w formie ścieżek napylonych na tylnej szybie, ale to wciąż niepotwierdzone.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2024, 14:13:57 »
Cudów nie ma
No patrz, a u mnie płetwa zbiera lepiej niż wielki bat na dachu, to jak to jest? ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2024, 14:49:58 »
...a antena  na szybie to pewnik.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2024, 15:53:59 »
Motoryzacyjna moda na płetwy rekina
Ta moda to już chyba przemija. Nie ma to jak
...a antena  na szybie to pewnik.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2024, 11:05:01 »
No patrz, a u mnie płetwa zbiera lepiej niż wielki bat na dachu, to jak to jest? ;)
Źle dopasowana antena, źle odfiltrowane zakłócenia z samochodu, problem z przedwzmacniaczem pod anteną... wszystko da się spieprzyć. Aby rzetelnie porównać, musiałbyś przepinać dwie anteny w tej samej instalacji.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Maja 2024, 11:42:09 »
Oczywiście, ale dla mnie to bez znaczenia - tzn. jeśli Toyocie udało się tak zrobić żebym mógł słuchać ulubionego radia tam gdzie pozostałe auta już dawno zgubiły zasięg no to jak dla mnie mogą użyć nawet paska z puszki po Coca-Coli :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl