Autor Wątek: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto  (Przeczytany 11258 razy)

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto
« dnia: 20 Maja 2024, 11:34:02 »
Cześć,
poproszę o pomoc bardziej doświadczonych Forumowiczów w podjęciu decyzji, którą wersję wybrać. Czas oczekiwania na Selection czerwiec/lipiec, na Executive koniec sierpnia. Jakie są plusy i minusy? Jak z rysowaniem się elementów z fortepianowej czerni?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2024, 11:50:46 »
Cześć,
poproszę o pomoc bardziej doświadczonych Forumowiczów w podjęciu decyzji, którą wersję wybrać. Czas oczekiwania na Selection czerwiec/lipiec, na Executive koniec sierpnia. Jakie są plusy i minusy? Jak z rysowaniem się elementów z fortepianowej czerni?
Ty będziesz nim jeździł, sam musisz sobie odpowiedzieć. Technicznie to identyczne samochody a cała różnica to wyposażenie. Tutaj nikt lepiej od Ciebie nie wie czy to czego nie ma w Selection jest dla Ciebie must have czy tylko niepotrzebny gadżet.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2024, 11:53:03 »
Topoll, a może wiesz jak jest z tą fortepianową czernią?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2024, 11:55:08 »
Ja zdecydowałem się na Executive a nie na Selection właśnie ze względu na różnice wyposażenia. Straciłem czarne lusterka i błyszczące listwy, ale zyskałem dodatkowe wyposażenie i nie żałuję wyboru. Jeżeli kryterium miałby być wygląd zewnętrzny, brałbym Selection.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2024, 11:55:26 »
Nie bardzo, jednak nie przypominam sobie aby ktoś na nią jakoś specjalnie narzekał.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2024, 12:16:08 »
Hillbilly, jak Ci się jeździ z wyświetlaczem zamiast lusterka?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2024, 12:17:02 »
Masz tam lusterko lub wyświetlacz, przełączasz jak chcesz.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2024, 12:25:51 »
Nie wiem jak Hillibilly ale ja praktycznie tego nie używam. Jakieś to dziwne. Być może jakbym dłużej z tym pojeździł włączonym to może bym się przyzwyczaił ale tak to spojrzenie w lusterko z włączonym wyświetlaczem wywołuje u mnie pewien szok... W sytuacji załadowania bagażnika pod sufit wydaje się jedynym sensownym rozwiazaniem ale do tej pory nie miałem takiej sytuacji.   

A jesli chodzi o decyzję Selection czy Executive to miałem taki dylemat bo obydwie jak zamawiałem były dostępne w ciągu miesiąca. Sele były z hakiem i skyview. Exe do wyboru do koloru ale bez skyview. Żona chciała skyview, ja nie chciałem czarnych niewentylowanych foteli z niby skóry. No i zalezalo mi na pamięci fotela kierowcy bo z żoną zupełnie inaczej go ustawiamy. Finalnie postawiłem na swoim :) Czasami słyszę tylko, że takie fajne te szklane dachy :)
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2024, 12:30:28 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2024, 12:54:50 »
EXE ma wentylowane fotele i choćby tylko dla nich, bym ją wybrał.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2024, 12:56:54 »
Tak, a jeszcze w Executive MY’24 nie ma tych paskudnych srebrnych nakładek na klamki. I nie ma PianoBlack - także mi się nie podobają…
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2024, 12:59:28 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2024, 12:58:01 »
EXE ma wentylowane fotele i choćby tylko dla nich, bym ją wybrał.
Duża zaleta przy upałach i mrozach. Grzejemy lub schładzamy sobie pupcię i plecy w zależności od pogody.  :cheesy:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maja 2024, 12:58:52 »
...no i zawsze można sobie dach okleić, jak i plastiki. Masz wtedy sytego wilka i owcę całą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2024, 14:57:41 »
To ja się wypowiem w kwestii plastików piano black i ich konserwacji i czyszczenia w porównaniu do wersji comfort (takie same jak w executive). Nie ukrywam że jestem można powiedzieć wyczulony za tle czystości samochodu i o ile plastiki w wersji comfort było bardzo trudno utrzymać w czystości (chropowatość faktury materiału z jakiego są wykonane) powoduje to, że brud-kurz osiada na nich dość mocno i jest dość duży problem z jego dokładnym usunięciem. Niczego takiego nie obserwuję przy plastikach piano black w wersji selection wystarczy przetrzeć miękką szmatką/fibrą i już czyste, oczywiście z wyczuciem żeby nie narobić rys na listwach.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2024, 15:03:36 »
Jak wyjeżdżamy na wczasy, to co rok sobie mówimy, że będziemy mądrze się pakować, a i tak zawsze bagażnik zapchany na full:)). Dlatego, szczególnie w drodze powrotnej, ten wyświetlacz to zbawienie. Walizki stawiam na pion, dopycham wszystko pod dach i jadę widząc wszystko, co się za mną dzieje. Super sprawa. Szkoda, że jak to w Toyocie, zabrakło pójścia za ciosem i zrobienia haków w dachu na siatkę zabezpieczającą, żeby przy hamowaniu bagaże nie złamały komuś karku. Ale ponad linię kanapy staram się kłaść lekkie rzeczy i wtedy jest ok:))

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Maja 2024, 18:04:05 »

To ja się wypowiem w kwestii plastików piano black i ich konserwacji i czyszczenia w porównaniu do wersji comfort (takie same jak w executive).
Właśnie obejrzałem samochód znajomego. Niespełna półroczy JEEP Wrangler Rubicon. Samochód piękny, ale już cały porysowany od gałęzi... Dwukrotnie droższy od RAV4, ale nie był kupiony dla ładnego wyglądu... Moja żona też powiedziała, że jakby miała piano black to by codziennie płakała.... Nie pozwala mi przyciąć gałęzi, tak aby przejeżdżając do domu na wsi nie szorować po gałązkach świerków...
To tak na marginesie dyskusji o preferencjach wyposażenia  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl